Nyheter

Boligprisene stiger: – Ikke i nærheten av å dekke etterspørselen

I Stavanger steg prisene med 3,7 prosent i januar.

I Stavanger steg prisene med 3,7 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

Kommunene på Nord-Jæren, Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg, inngår i Stavanger-indeksen til Eiendom Norge.

Trond Lura, daglig leder i DNB Eiendom Stavanger, tror prisene vil stige mer framover.

– Så lenge renten er lav vil vi ha et sterkt prispress, og vi må være forberedt på at denne utviklingen fortsetter helt fram til de første rentehevningene kommer fra Norges Bank, sier Lura til RA.

Stavanger steg noe mer enn landssnittet i den først måneden i 2021. Nasjonalt steg boligprisene med 3,2 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

– Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet fortsatte i januar, og som mange har varslet ble det en sterk prisoppgang i januar. Spesielt sterk oppgang var det på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen i en pressemelding.

– Ikke i nærheten av å hå nok boliger

Tidligere skrev RA om at det er få boliger til salgs i Stavanger. Dette presser prisene oppover. 

Ifølge Lura er det høyt trykk på absolutt alle boligtyper nå fordi det er så lite som er til salgs.

– Det er for tiden unormalt få boliger til salgs over hele landet, og i Stavanger er tilbudet av boliger ut i markedet halvert siden samme tid i fjor. Kampen om de få boligene som er i markedet fører til at de fleste ikke tør å selge før de kjøper nytt, fordi de frykter å stå uten bolig, sier Lura og fortsetter:

– Foreløpig er ikke markedet i nærheten av å dekke etterspørselen vi opplever, og vi ser med spente øyne mot fortsettelsen av året, og regner med ytterligere prisvekst om dagens situasjon fortsetter.

LES OGSÅ: Coop vil bygge i Storgata, flere partier sier fortsatt nei

LES OGSÅ: Boligprisene på Nord-Jæren sank i desember - slik var 2020 totalt

Tøffere for førstegangskjøpere

Stigende boligpriser er godt nytt for boligeiere. Boligen blir mer verdt. Samtidig blir det vanskeligere, dyrere, for førstegangskjøpere å komme seg inn på markedet.

– Mange mer eller mindre desperate kjøpere, kombinert med lav rente og boligpriser som peker oppover, er naturligvis godt nytt for dem som skal selge nå. For førstegangskjøpere blir det derimot enda tøffere, spesielt i storbyene, sier Lura.

De siste 12 månedene har boligprisene i Stavanger steget med 3,2 prosent. Det er svakere enn Oslo (13 prosent), Bergen (6,8 prosent) og Trondheim (6,6 prosent).

– Den lave renten gjør det mer lønnsomt å eie enn å leie, og bidrar til at flere kjøpere kommer på banen. I tillegg er det mange som allerede eier bolig som ønsker å kjøpe seg opp i markedet, forteller Lura.

LES OGSÅ: Masiv får betinget ja til 374 boliger på Revheim

LES OGSÅ: Flor & Fjære har 4000 kvadratmeter store planer

Raskere salg til bedre priser

I januar ble det solgt 402 boliger i Stavanger. Det er 14,2 prosent flere sammenlignet med samme måned i 2020.

Det ble lagt ut 402 boliger for salg i januar. Like mange ble solgt.

– I dagens marked oppnår de fleste som selger gode priser og et raskt boligsalg, og denne effekten forstekes ytterligere i pressområdene. Vi ser et veldig press eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i mange byer, ikke bare de største, sier Lura.

Medianboligen i Stavanger koster nå 3,3 millioner kroner.

LES OGSÅ: Næringslivet ser lyset i enden av koronatunnelen

Spent på utviklingen

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, følger nøye med på utviklingen i den norske økonomien.

En gradvis åpning av samfunnet, ettersom koronavaksiner kommer og smitteverntiltak avtar, vil kunne påvirke boligmarkedet i løpet av 2021, mener han.

– Når vi igjen kan reise utenlands, vil trolig den sterke interessen for bolig og hytter i Norge avta noe. Samtidig fører presset i markedet til at nybyggingen tar seg opp. Disse to faktorene vil kunne dempe markedet utover i 2021, selv om renten mest sannsynlig vil forbli lav ut året, sier Knudsen til Ytra.

Mer fra Dagsavisen