Boligmarkedet i august: Marginal prisøkning

Boligprisene i Stavanger og omegn er stabile. De har steget med under prosenten de siste 12 måneder.

Boligprisene i Stavanger steg med 0,4 prosent i august. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 1,1 prosent, der viser fersk statistikk fra Eiendom Norge offentliggjort torsdag formiddag. 

Stavanger (som fra januar 2020 også inkluderer kommunene Sandnes, Sola og Randaberg i Eiendom Norges rapport) har med det har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo (+1,2 prosent), Bergen (+0,7 prosent), og Trondheim (-0,6 prosent).

Størst prisvekst i Oslo

Sterkest 12 måneders-vekst hadde Oslo med en oppgang på 6,1 prosent, mens Stavanger m/omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med en oppgang på 0,9 prosent.

– Utviklingen i boligmarkedet har vært svært sterk gjennom våren og sommeren. I august er utviklingen nær det som er en normal utvikling for måneden, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. 

LES OGSÅ: Koronasmitte på båt - 24 i karantene på båten

Venter nedgang i prisene

Det ventes nå at prisene vil flate ut og kanskje synke litt utover høsten.

– Null-renten er nå etter vårt skjønn priset inn i boligmarkedet, og vi forventer nå at boligprisene som normalt vil synke gjennom høsten. Med en svakere utvikling gjennom høsten venter vi at boligprisutviklingen nasjonalt i 2020 vil ende nær Eiendom Norges prognose med en oppgang på 3 prosent. I så fall vil 2020 bli det tredje året på rad med moderat prisutvikling i boligmarkedet, sier Lauridsen.

LES OGSÅ: Nå rives parkeringshuset på flyplassen (+)

Flere boligsalg, men færre nye på markedet

Omsetningen av boliger er også høy, både på landsbasis og lokalt. Det har vært høy aktivitet i markdet i vår, og det fortsetter i august.

495 boliger er blitt solgt i Stavanger og omegn. Det er 23,7 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2019. Hittil i år er det solgt 3174 boliger i Stavanger. Det er 3,0 prosent flere enn tilsvarende periode i fjor.

LES OGSÅ: Lokal bedrift donerte kunstsamling til Fretex Mariero (+)

Samtidig har det blitt lagt ut 578 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 6,5 prosent færre sammenliknet med samme måned i 2019. Hittil i år er det lagt ut 3369 boliger i Stavanger. Det er 8,1 prosent færre enn tilsvarende periode i fjor.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 72 dager. Det er tregere enn i resten av landet, som hadde 54 dager i gjennomsnitt.

Medianboligen i Stavanger koster nå kroner 3.159.819 kroner. 

LES OGSÅ: FHI: Smittespredning fortsatt på lavt nivå til tross for utbrudd i enkelte kommuner