Navn i nyhetene

Blogg og solidaritet

NAVN I NYHETENE: – Situasjonen påvirker mange. Inkludert meg.

Hvem: Frida Ottesen (24)

Hva: Selvstendig næringsdrivende, blogger og kunstner. Fra Vadsø og bor i Stavanger.

– Hvordan går det med deg som selvstendig næringsdrivende nå som koronaviruset herjer?
– Det går greit. Selvfølgelig har jeg merket at det påvirker veldig mange. Inkludert meg. Jeg var på vei til et foredrag på Stord, og da fikk jeg melding om avlysning fordi kommunen sa de ikke kunne ha så mange i en sal. Da ble det to foredrag i mindre grupper. Fortløpende ringte flere og avlyste. Da har jeg ingen penger tenkte jeg, og jeg hadde jo basert månedsbudsjettet mitt på at jeg skulle ha penger. Heldigvis tok mange kontakt og ville betale noe eller hele honoraret på tross av avlysning. Resten tok jeg kontakt med selv fordi det var veldig vanskelig som frilanser. Fikk heldigvis mange tilbakemeldinger om at de ville betale i solidaritet. Jeg har flere jobber. Nå bruker jeg mer tid på kunsten og et selskap jeg er ambassadør for.

LES OGSÅ: Konsertstrømmeren

– Så snilt av dem som har booket deg å gi deg honorar likevel. Hva hadde skjedd hvis de ikke var så solidariske?
– Da måtte jeg åpnet sparekontoen. Den er jo der som en buffer, men i første omgang vil jeg jo egentlig spare til noe stort senere i livet. Jeg måtte kanskje spurt om hjelp fra andre. Familien har heldigvis hjulpet meg litt.

– Hvilke jobbavtaler hadde du egentlig denne måneden?
– Jeg skulle holde flere foredrag om klesindustrien. Og ett som heter «En dråpe i havet = meg», som er litt mer rettet mot grønt entreprenørskap med fokus på klima. Sett bort ifra det klimamessige hadde det vært kjekt å fått det til, men samtidig så slipper folk å reise og jeg trengte ikke ta den flyturen.

– Hva gjør du nå om dagen?
– Nyter livet. Jeg er frisk og rask. Jeg føler meg sterk og kroppen har fått mye fysisk aktivitet. Jeg har tegnet igjen, og lest noen bøker jeg ville lese. Mye soving, mye bevegelse og kreativitet.

– Hvilke råd vil du gi til andre i samme situasjon?
– Det som gjorde at jeg kunne klare meg denne måneden var at jeg torde å ta den samtalen med de som hadde booket meg. Vi skal tørre å spørre, og ta den samtalen. Vi skal egentlig klare oss selv som selvstendig næringsdrivende, men nå må vi strekke ut en hånd. Det virker som mange sliter psykisk nå om dagen. Et godt tips kan være at man tar tid til selvpleie. Det betyr mye. Ikke legg alt fokus på hvor kjipe ting er, men se heller på løsninger og det du kan lære av situasjonen nå.

LES OGSÅ: Idrettsdugnaden

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å danse barbeint. Da føler jeg meg fri og får kontakt med moder jord.

– Hva er ditt beste karantenetips?
– Tenk kreativt. Ta opp den boka du alltid har hatt lyst til å lese. Eller prøv en ny hobby. Selvpleie – ta gjerne en hårkur. Og drikk god te.

– Hvem var din barndomshelt?
– Da jeg var liten så jeg veldig opp til Michael Jackson. Han var kul, kunne danse og hadde bra stil. Han hadde mange kvaliteter jeg så opp til.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– For noen år siden leste jeg Gert Nygårdshaugs «Mengele Zoo». Den handler om en liten gutt i en stamme i Amazonas-jungelen. Han blir en økoterrorist og dreper folk som dreper kloden. Gammel bok, men fortsatt aktuell.

LES OGSÅ: Mange bedrifter i Stavanger-regionen mener koronautbruddet får kritiske konsekvenser

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg har nok flere sider av meg selv jeg ikke liker så godt, men så liker jeg dem likevel siden ting er slik de er av en grunn.

– Hva savner du mest akkurat nå?
– Jeg savner å dra på kafé i byen. Jeg pleier å dra på Hverdagsgodt og drikke matcha latte. Jeg savner også mamma. Hun bor et stykke unna. Så besøk må jeg vente med.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Spiser litt nachochips.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg kunne tenke meg å demonstrere for klimaet.  Og mot at abortloven innskrenkes. Ingen skal få bestemme over kvinners kropper. Og utnyttelse av mennesker i form av moderne slaveri. Og kanskje 5G-nett, det er jeg ikke noe fan av.

LES OGSÅ: FHI: Strenge tiltak kan måtte pågå i måneder

– Er det noe du angrer på?
– Nei. Det som er gjort er gjort, og vi kan ikke gjøre så mye med det. Jeg velger å heller lære av ulike situasjoner.

– Hvem ville du helst vært isolert med?
– David Attenborough. Jeg tror han har veldig mange historier fra livet og de ville jeg likt å høre.

Mer fra Dagsavisen