Nyheter

Blir kjent med hun som tar over SR-Bank-roret

NAVN I NYHETENE: Den nye konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer om bankenes framtid, barndomshelter og hva hun kunne gått i demonstrasjonstog mot.

Hvem: Benedicte Schilbred Fasmer (54).

Hvorfor: Ny konsernsjef i SpareBank 1 SR-Bank. Tar over etter Arne Austreid som fratrer stillingen, som planlagt, ved utgangen av inneværende år.

– Gratulerer med ny jobb! Fortell litt om deg selv.
– Det er kanskje naturlig å starte med det faglige. Jeg har 30 års erfaring fra forskjellige roller i norsk næringsliv, hvorav 25 år i bank. Jeg bergenser med høyt engasjement og positiv energi. Gift med en flott bonde i Bergen som har 60 hester på stall og 100 villsau, og vi har to voksne barn.

– Hvorfor fikk du jobben?
– Det er det egentlig styret som bør svare på, men jeg tror min lange erfaring, engasjement og lederprofil er noe av det som gjorde at de landet på meg til slutt. Og så er jeg opptatt av å skape god forrenting for og med kundene.

– Hvilken retning, mål og visjon har du for konsernet?
– SR-Bank-konsernet har et fantastisk spennende utgangspunkt, og er så utrolig mye mer enn en bank. Det gir muligheter. Jeg håper å benytte kombinasjonen av mulighetene som teknologi og data gir oss til å levere bedre og mer effektive tjenester, og kombinere med den personlige «touchen». Relasjonene som er så viktig for at kundene skal velge oss.

LES OGSÅ: SpareBank 1 SR-Bank har ansatt ny konsernsjef

– Hvordan er konkurransen mellom bankene?
– Konkurransen er intens og sunn, men det er et bilde i endring. For noen år siden trodde vi at fintechene skulle ta over bransjen. Nå er det kanskje et litt annet bilde. Det er de store, globale IT-gigantene som beveger seg inn i bransjen. De som kan gi gode kundeopplevelser og gjør hverdagen enklere for kundene, kommer til å vinne. Bransjeskiller viskes ut. Kundene ønsker enkelhet og få løst sine utfordringer. De er ikke opptatt av om det er en bank eller noen andre som løser det for dem. Det som er unikt i Norge er at bankene har en tradisjon for å samarbeide. Vi samarbeider om det er fornuftig og effektivt, og samtidig konkurrerer vi på andre arenaer. Det blir en viktigere framover når den internasjonale konkurransen skjerpes ytterligere.

– Hvordan går det med bankene under koronapandemien?
– En bank er et speilbilde at det markedet en opererer i. Det betyr at effekten for banken er summen av effekten for kundene. Og da vet vi jo at noen bransjer har blitt ordentlig skadelidende, som reiseliv, men andre ikke har merket stor forskjell eller sågar har fått et løft. Så er det klart at en høyere arbeidsledighet vil slå inn i privatmarkedet. Alle ansatte i SR-Bank er berørt av at korona, men i sum har heldigvis pandemien hatt en mindre effekt enn vi fryktet.

– Hvem var din barndomshelt?
– Jeg har vel aldri hatt noen voldsomme idoler eller store plakater på veggen, men hvis jeg skal velge en så må det være far. Han var veldig sporty, tok meg med på ski og lærte meg å kjøre med hund. Og så var jeg mye på NHH hvor han var professor og hvor hullkortmaskinen i datarommet var min barnevakt. Det var stor stas.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg tror ikke på å fokusere på det man ikke liker ved seg selv. Det bringer intet godt med seg. Jeg velger å se det beste i folk, og da må jeg vel praktisere det på meg selv også.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Nå høres jeg kanskje veldig kjedelig ut, men jeg har ikke et stort behov for utagerende øvelser. Men jeg kan love at det ikke betyr at jeg er selvhøytidelig eller redd for å gjøre morsomme ting. Her forleden fikk jeg hele konsernledelsen i Fremtind Forsikring til å vise hva de hadde på beina i løpet av et Teams-møte fra hjemmekontorene.

LES OGSÅ: Se hva politikere sier så langt: Nytt høyblokk-nei fra byplanleggerne (+)

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– For noen år siden var det aktuelt å stramme inn retten for kvinner til selvbestemt abort. Da kjente jeg på lysten til å gå ut i gatene. Menneskerettigheter og likestilling er verdier jeg setter svært høyt.

– Er det noe du angrer på?
– Stort sett ser jeg framover. Gjort er gjort. Det viktigste er å si unnskyld om man har gjort noen urett.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Jeg sitter i et høypanel i FN som heter FACTI (Financial Accountability Transparency and Integrity) som arbeider med hvordan vi kan bekjempe korrupsjon og skatteunndragelser for å finansiere at vi når FNs bærekraftsmål. Panelet ledes av den tidligere statsministeren i Nigeria Ibrahim Mayaki og den tidligere presidenten i Litauen Dalia Grybauskaite. De skulle jeg gjerne brukt mer tid sammen med. Gjerne i en heis!

Mer fra Dagsavisen