Nyheter

Bli litt kjent med kvinnen som sier det må kuttes 240 millioner i Sandnes

NAVN I NYHETENE: Bodil Sivertsen om kuttene i Sandnes, hva som gjør henne lykkelig og hva hun ville hørt Nelson Mandela fortelle om.

Hvem: Bodil Sivertsen (62)

Hvorfor: Rådmann i Sandnes. La fredag fram forslag til økonomiplan for 2021–2024. Det blir stramt. 240 millioner må kuttes i kommunen de neste årene.

– Hei, jeg vil gjerne snakke med deg i spalten Navn i nyhetene, passer det med en prat?
– Du vil ha kvinnen som kommer med de dårlige nyhetene? Huff. Jo da, det passer fint. Kjør på! Det var veldig greit å få det unnagjort. Økonomiplanen er noe vi jobber med i mange måneder. Men nå er vi ferdige. Nå gir jeg det fra meg. Nå er det politikerne som skal gjøre sin jobb og ta det videre.

– Hvordan blir egentlig et kommunebudsjett til?
– Vi begynner før sommeren. Da settes rammene, så jobbes det jevnt og trutt fram til statsbudsjettet kommer. Da gjør vi siste «finish». De er mye tekst, tall og arbeid.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i Sandnes

– Det er opp til politikerne å gjøre endringer, men hvor tøft blir det for folk i Sandnes i tiden framover?
– 240 millioner er mye penger som skal tas. Den største utgiften er lønn, så dette handler om folk. Kuttene betyr færre ansatte i skolen, på sykehjemmene. Vi har klart å skjerme i helse og velferd, og styrket hjemmebaserte tjenester. Fordi vi må rigge oss mot eldrebølgen. Gjør vi det slik at folk kan bo hjemme lengre, så slipper vi å bygge så mange nye sykehjemsplasser fram mot 2035. Sandnes har god dekning, men vi må snu på det slik at folk kan bo hjemme lengre.

– Du mener eiendomsskatt ville gitt kommunen 200 millioner. Er det frustrerende når politikerne sier nei?
– Nei, det er demokratiet. Til enhver tid er det et politisk valg. Jeg har vært rådmann så lenge at det må jeg forholde meg til. For meg framstår eiendomsskatt som et bedre alternativ. Jeg har foreslått det før også.

LES OGSÅ: Rådmannen om kuttene i Sandnes

– Hadde det vært aktuelt med eiendomsskatt i en tidsbestemt periode?
– Klart det er mulig. Da jeg jobbet i Gjesdal ble det innført eiendomsskatt, så ble den avskaffet, men så innført senere igjen. Det er mulig. Men det ligger mye arbeid i innføringen, taksering.

– Man hører at det så vanskelig å fjerne eiendomsskatt etter at den er innført, hvorfor er det slik?
– Ja, det er lettere å plusse på, ikke ta bort. Det er tøft når man skal ned på tjenestenivå. Man vil alltid øke.

– Er det irriterende når du, som fagkvinne lager et budsjett, så kommer det noen politikere som kanskje ikke har like mye peiling og "ødelegger"?
– Nei, jeg kan ikke si det. Men når det er så stramt, så må politikerne være varsomme med endringene. Vi må holde oss innenfor lover og forskrifter. Nå skrapes tjenestene. Politikerne må ikke gå utover lovpålagte tjenester.

LES OGSÅ: Politikerne om kuttene i Sandnes

– Hvordan er det å være rådmann? Hvordan ser en vanlig dag ut?
– Mye møter. Det er den kjekkeste jobben man kan han, selv om det nå er lite penger og dårlig økonomi. Kommunen er en fantastisk arbeidsplass med utrolig mange flinke folk. Samhandlingen mellom politikk og administrasjon er spennende. Kommunen er en utrolig viktig institusjon. At du får barnehageplass til barna, ha gode skoler, at du får hjelp når du blir gammel. Det er et viktig samfunnsoppdrag.

– Som kvinne, hva synes du om tittelen rådmann? 
– Den er i ferd med å bli endret. Kommunedirektør er det nye, men ikke i Sandnes. Vi har ikke fått fingeren ut. Uansett betyr det ikke så mye. Folk vet hva en rådmann er. Kommunedirektør er ikke like klart.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg er glad i å lese. Kanskje «Hundre års ensomhet» av Gabriel García Márquez. Ellers er jeg glad i en del norske forfattere, og mye forskjellig. Men jeg leser nok mest kommunale sakspapirer.

LES OGSÅ: Sandnes vil selge eiendommer for 78 millioner

– Hva gjør deg lykkelig?
– Folk! Medarbeidere, venner, familie. Jeg er veldig sosial.

– Hvem var din barndomshelt?
– Pippi og Wenche Myhre.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Utålmodigheten.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Jeg har gått i mange, i forhold til 8. mars og kvinners rettigheter. Det jeg er mest opptatt av er menneskerettigheter.

– Er det noe du angrer på?
– Selvfølgelig, men ikke noe sånn «sallan, det skulle jeg aldri ha gjort». Jeg ser ikke bak meg. Gjort er gjort.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Nelson Mandela. Jeg har vært på Robben Island og Sør-Afrika. Jeg ville hørt historien om hvordan det var å gå fra å være undertrykt til å bli president i samme land.

LES OGSÅ: Her skal det investeres i Sandnes

Mer fra Dagsavisen