Nyheter

Bjørn Maaseides tre tips til unge idrettsutøvere

Enten du er 17 eller 30, vet du at idrettskarrieren en dag skal ta slutt. Men hva skal du gjøre da? Bjørn Maaseide mener det er spesielt tre ting som er viktig.

– Mitt aller første råd er å bli god i idretten din. Sats alt – bli best! Det er det viktigste, sier Bjørn Maaseide – Sats-gründer, finansmann og tidligere sandvolleyballproff.

– Og så skader det jo ikke å ta noen fag. Du trenger ikke ta en full utdannelse, men ta noen fag. Finn ut hva annet du er interessert i og fyll tankene med noe annet, sier Maaseide, og henvender seg til unge idrettsutøvere på vei til – eller allerede på – toppen.

Om du får gode karakterer i faget du tar, er ikke viktig, mener han. Det viktigste er å ha noe ved siden av idretten, og at du har noe å falle tilbake på den dagen karrieren tar slutt.

– Når du spiller på et hockey- eller fotballag, lever du i en boble. Så det å ha kontakt med utsiden og stimulere hodet på andre måter er absolutt et råd. Og nå er det jo blitt så utrolig lett og tilgjengelig å studere, med fjernstudier, nettstudier og lydbøker, sier Maaseide.

Hushovd: – Du må ha noe i bunn

Midt i intervjuet med RA ringer tidligere sykkelproff Thor Hushovd til Maaseide. Også han har et par tips til hva unge idrettstalenter bør tenke på.

Svolvær 20190814. 
Thor Hushovd under lagpresentasjonen i Arctic Race of Norway i Svolvær sentrum onsdag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Utdannelse. Du må ha noe i bunn. I tillegg er det godt for hodet å av og til tenke på noe annet enn idrett 24 timer i døgnet. Samtidig – når du er på vei opp så er det jo nettopp det som er det viktigste akkurat da, og du må jo gjøre den jobben 100 prosent, sier Hushovd til RA.

– Men å ha noe i bunn ... Det er viktig. Jeg har møtt så mange idrettsutøvere som plutselig står på bar bakke. De er vant til å føle seg best i noe, kanskje verdens beste i noe, så begynner du et nytt liv hvor du plutselig ikke er best lenger. Du møter folk i arbeidslivet med 10, 20 eller 30 års erfaring, og da kan en av og til føle seg litt naken, legger han til.

– Men det er kanskje ikke noe man tenker på når man er 22 år og på vei mot verdenstoppen?

– Nei, for da er det viktigste i livet å komme seg dit. Men det er også viktig at de hører på sånne som oss, eller noen andre, som kan minne dem på at det faktisk er veldig viktig å ha noe annet i bunn.

Læring i tap

Maaseide er enig, og han mener dessuten at det å ta fag eller en utdannelse kan hjelpe idrettsutøvere når de går gjennom litt tunge perioder. Han tror mange står i fare for å starte på bar bakke den dagen de ikke lenger skal leve av å være toppidrettsutøver, og at man derfor bør ha tenkt på hva man skal gjøre den dagen det er over.

– Nesten alle som er gode i idrett er litt dårlige tapere. Og når du taper, spesielt når du er yngre, så er du veldig lite konstruktiv i timene – og kanskje dagene – etter et tap. Så det handler litt om å nullstille seg, komme seg ut av det og bli konstruktiv igjen. Og da tror jeg en sterk interesse, i tillegg til idretten, kan hjelpe deg å komme kjappere inn i det, sier han.

– Det er mye læring i et tap – hvis du bruker det riktig, legger han til.

Ble anbefalt å studere

Selv reiste Maaseide til Frankrike som proff da han var 19 år i 1988. På den tiden var han ikke opptatt av å ta seg en utdannelse – han var kun «vanvittig fokusert på å bli vanvittig god til å spille volleyball».

Etter ett år i Frankrike kom han i snakk med to amerikanere som mente at han burde studere litt før han satset for fullt på karrieren. Via en av amerikanerne ble han rekruttert til universitetet UCLA i Los Angeles og fikk idrettsstipend.

– Jeg var i Frankrike som deres yngste utenlandsproff, og når du bare er 19 år har du ikke nivået som skal til for å dominere i Frankrike. Amerikaneren hadde selv gått på UCLA, og anbefalte derfor meg å gjøre det samme. Jeg utviklet meg mye i USA, og det var nok veldig bra for meg. Idrett og suksess betyr mye for amerikanerne – den amerikanske konkurransementaliteten – og det er jo skole i det òg.

Det vanskeligste rådet

Etter to år i USA og en nesten fullført grad flyttet Maaseide tilbake til Norge. Resten er historie. Han reiste verden rundt, ofte med 200 reisedøgn i året, og spilte i verdensserien i sandvolleyball. Som et resultat av sandvolleyballpengene og en rekke arrangementer i Norge startet han Maaseide Promotion, før han investerte i treningssenteret Club David ved Havanna badeland. Ett senter ble til to, og to ble til tre. Så ballet det bare på seg. Treningssentrene ble flere, og etter hvert eide han 50 prosent av de da fire sentrene som utgjorde Sport Club.

– Det som var virkelig viktig var de første sentrene. Å gå fra ett til to og to til tre. Så, i 2004, gikk jeg i banken. Jeg fikk låne 40 millioner kroner, pantsatte huset og kjøpte ut 18 aksjonærer i Sport Club og eide plutselig alt alene. I 2004 var det veldig mye penger for en volleyballspiller.

Etter fusjonering og børsnotering av Sats, sitter nå Maaseide igjen med en eierandel på 5,5 prosent. I tillegg eier han eiendommer og er hovedaksjonær og veldig engasjert i styrene til Kraft Bank og Kraft Finans.

Han tenker seg litt om, og sier at det beste rådet han kan gi, er et veldig enkelt, men likevel vanskelig et.

– Som min trener på UCLA sa til meg: «Make sure you are surrounded by good people». Omgi deg med gode folk som gjør deg godt. Det er det aller beste rådet jeg har å gi til alle idrettsutøvere. Det er nok av eksempler på folk som har bomma der, og det kan få fatale konsekvenser. Så det er nok de beste, men vanskeligste rådet en kan gi.

Mer fra Dagsavisen