Nyheter

Betydelig økning skremte

Siden 1. november har 166 personer i Stavanger fått påvist korona. RA har sett nærmere på hvordan smittekildene fordeler seg.

– 166 smittetilfeller er en del, og den betydelige økningen skremte oss og medførte lokale tiltak, sier smittevernoverlege i Stavanger kommune, Ruth Midtgarden, til RA.

Vi har sett nærmere på smittetallene i Stavanger kommune den siste måneden, og hvor smittekildene kommer fra. 166 personer har fått påvist korona i tidsrommet søndag 1. november til onsdag 25. november. November er dermed den måneden med klart høyest antall smittede.

– Stavanger ønsket å finne tiltak som var effektive uten å være inngripende, tidlig nok. Tiden vil vise om det har fungert. Det er nemlig for tidlig å si noe om det nå, sier Midtgarden før hun fortsetter:

– Akkurat nå ser det pent ut, men det er skjørt. Vi er veldig spente hver eneste dag og holder pusten for hvordan dette skal gå.

LES OGSÅ: SUS orienterer om smittesituasjonen: To innlagt på SUS - én mottar respiratorbehandling

– Det er forventet

Stavanger kommune jobber med smittesporing av hvert eneste positive smittetilfelle. Midtgarden forteller at de spør ut hver enkelt om hvor og hvem de har vært med den siste tiden, før kommunen kategoriserer tilfellene.

– Vi har ikke kategorisert tilfellene nøyere enn som kjente, ukjente, nærkontakter og reiserelaterte fordi det ikke har vært nødvendig. Vi har et registreringssystem, og en nærmere kategorisering ville blitt for «omtrentlig», sier Midtgarden.

At 87 av de 166 tilfellene kommer fra nærkontakter overrasker ikke smittevernoverlegen.

– Det er forventet. De vi ser er at nærkontakter smittes mest innenfor husstanden og i private selskaper, sier hun. 
Antall reiserelaterte smittetilfeller er hun heller ikke veldig overrasket over.

– Store firmaer i kommunen benytter seg av mye importert arbeidskraft som går i turnus, sier Midtgarden.

At 37 av tilfellene har ukjent smittekilde synes hun er mer bekymringsfullt.

– Det er jo en stor andel av det totale antallet som er ukjent. Jo høyere dette tallet blir – desto mindre kontroll opplever vi å ha over situasjonen.

LES OGSÅ: Juleshow- og konserter: Slik blir førjulstiden

En annerledes jul

Ruth Midtgarden håper at innbyggerne i Stavanger kan fortsette å følge smitteverntiltakene framover.

– Vi må ta hensyn, være forsiktige, holde avstand, vaske hendene, holde seg hjemme når en er syk, møte få mennesker av gangen, og ikke ha for mange nærkontakter, sier hun.

– Det er mange kommuner som har slitt mer enn oss, og jeg mener at befolkningen i Stavanger er lojale og følger tiltakene godt, legger smittevernoverlegen til.

– Det er snart jul. Hvordan tror du den vil bli i år? 

– Den som visste ... Det blir veldig spennende framover. De strenge tiltakene fra nasjonale myndigheter er for at vi skal få en fin jul. Jeg tror likevel at vi må følge noen tiltak i julen også, så jeg er ganske sikker på at den blir annerledes i år, sier Ruth Midtgarden til RA.

LES OGSÅ: – Mange studenter er bekymret

Fordelingen av smittekildene

Vi har sett nærmere på smittetallene i Stavanger kommune den siste måneden, og hvor smittekildene kommer fra. 166 personer har fått påvist korona i tidsrommet søndag 1. november til onsdag 25. november. Smittetilfellene fordeler seg som følger:

Nærkontakt: 87 tilfeller. 
Reiserelatert: 24 tilfeller. 
Ukjent: 32 tilfeller. 
Usikker: 7 tilfeller. 
Fem av tilfellene gjelder skoleelever og barnehagebarn, og elleve av tilfellene kan ikke spores tilbake til en kilde.

Kilde: Stavanger kommune

Mer fra Dagsavisen