Nyheter

Beredskapssjefen: – Vi må ikke slakke av ennå

Dugnaden er ikke over, og det er flere grunner til at folk må fortsette å følge smittevernrådene.

I helgen var det mye folk i Stavanger sentrum. Utenfor Jorenholmen sto det parkeringsbetjenter som sørget for at ingen kjørte inn i det fulle huset, og det var mye folk i gatene.

Beredskapssjef i Stavanger kommune, Torstein Nielsen, sier til RA at de jobber med å forsterke kommunikasjonen ut til innbyggerne om at det fortsatt er viktig å opprettholde smitteverntiltakene.

– Når samfunnet åpnes gradvis opp etter at folk har fulgt strenge tiltak i mange uker, så kan det være lett å slakke litt av. Av den grunn er vi i gang med å forsterke kommunikasjonen ut. Det er minst like viktig å huske på avstand og nyse- og hosterutiner nå som det har vært tidligere, sier Nielsen.

I går uttalte statsminister Erna Solberg (H) til NTB at det er atferden til hver enkelt av oss som er avgjørende og at alle må gjøre sin del av jobben.

– Folk må holde ut. Og det er mer krevende når vi åpner opp. Det er mer krevende når det går bedre. Sånn er det bare, sa hun til NTB.

I samme nyhetssak kom det også fram at kommuneleger og fylkesmenn nå rapporterer om dårligere oppslutning i befolkningen om en del av smitteverntiltakene. Det gjelder særlig rådet om å holde avstand i butikker, på serveringssteder og i parker.

Ifølge NTB er Helsedirektoratets bekymring at tiltakene skal bli mindre effektive fordi kriseforståelsen i befolkningen svekkes. Når trusselen ikke oppfattes som like akutt, følges ikke rådene like strengt.

Videre betegner Folkehelseinstituttet situasjonen som utfordrende og trekker fram flere mulige årsaker, blant annet at folk kan oppfatte trusselbildet som mindre alvorlig nå enn da tiltakene ble innført, at folk begynner å gå lei og at fjerning av forbud kan tolkes som at alt som ikke er forbudt, er greit.

LES OGSÅ: Se bilder: Slik så det ut i Stavanger sentrum lørdag (+)

Kan bli vanskelig

Beredskapssjefen har bitt seg merke i større ansamlinger av ungdommer i friområdene, mer trafikk på veiene og flere besøkende i sentrum.

– Nå åpner i tillegg resten av skolene, og da kan det bli vanskelig å overholde avstandskravene. Likevel må alle gjøre så godt vi kan, sier Nielsen, som forklarer at kommunen nå vil bruke de ulike sosiale medier-plattformene til å nå ut med budskapet om at dugnaden ikke er over.

– Målet er å minne om hvor viktig det er at alle står sammen og er varsomme når det gjelder for tett kontakt, sier Nielsen.

– Har folk blitt slappere? 

– Jeg vil ikke bruke det ordet. Mitt budskap er at vi må passe på. Ved å følge hverdagsreglene og holde ut får vi dette til. Hvis en svikter på dette er det grunn til å tro at en vil få økt smitte i samfunnet, og det er ingen tjent med. Så jeg liker ikke når det sies at vi er blitt slappere, for det ligger naturlig i oss; når det har gått så lang tid og det ser ut som ting er på vei tilbake til normalen er det ikke alltid så lett å huske på smittevernreglene. Derfor kan man trenge en liten påminnelse, sier Nielsen.

– I vårt område har vi vært ekstra flinke og fått det til, og derfor har vi hatt lite smitte. Så vi må ikke slakke av ennå. Vi må fortsatt stå sammen ved å holde litt avstand, legger han til.

LES OGSÅ: – Umulig å drive når Uno-X legger seg 20 øre billigere hele tiden (+)

Følger med på situasjonen

Tidligere har det vært plassert ut såkalte byvakter i regi av Stavanger kommune.

– Vi hadde byvektere i en tidlig fase, og det er en av de tingene vi antar vi må få på plass igjen. De går ikke rundt som politi og passer på, men de observerer hva som skjer og gir vennlige råd og anmodninger om å holde avstand og følge reglene, sier Nielsen.

– Det er ikke fordi folk slapper mer av, men fordi det er flere folk ute i samfunnet. Når det er flere folk i bevegelse vil det medføre at folk kommer tettere sammen, sier han til RA.

– Kan det bli aktuelt å stramme inn på tiltakene igjen? 

– Regjeringen har sagt at en må revurdere tiltakene hvis smittesituasjonen endrer seg til det verre. Jeg tror alle håper vi slipper det, og derfor er det så viktig at alle følger rådene, sier Nielsen.

Beredskapssjefen sier situasjonen er en helt annen nå enn for en måned siden, men at det fortsatt er stor aktivitet knyttet til virushåndteringen.

– Vi må bare følge med på hvordan situasjonen utvikler seg og ha planer for hvordan vi skal håndtere ulike scenarioer. Og et av scenarioene er at det kan bli mer smitte, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Slår et slag for Vestlandet (+)

Tid- og ressurskrevende

Smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, sier til RA at det er vanskeligere å formidle viktigheten av å følge smittevernreglene når store deler av samfunnet har åpnet igjen. I tillegg er det kanskje også vanskeligere for folk å forstå hvorfor det fortsatt er viktig å følge disse reglene så lenge smitten er så lav.

Han sier det er spesielt to grunner til at det fortsatt er viktig å ta smittevernhensyn.

– Det ene er at det begrenser smitte i seg selv, og det andre er at det gjør det mulig å drive smitteoppsporing hvis noen blir syke. Det blir vanskeligere å drive smitteoppsporing hvis man ikke vet hvem som har vært rundt den smittede, sier Johannesen.

Ifølge smittevernoverlegen er det både tid- og ressurskrevende å drive oppsporing, og arbeidet blir enklere dersom de har konkrete grupper å forholde seg til.

I likhet med beredskapssjefen sier også smittevernoverlegen at avstand og nyse- og hosterutiner er like viktig som før.

– Nå som det er lite smitte, og vi av den grunn slipper opp på restriksjonene, er det kanskje desto viktigere med de gjenværende reglene med én meters avstand og grupper på 20. Det er jo nettopp fordi det er lite smitte at vi kan lette på restriksjonene. Dette hadde ikke fungert hvis vi hadde hatt en stor smittesituasjon, sier Johannessen.

– Nå har vi en rolig smittesituasjon, men det er ingen immunitet i befolkningen. Alle ekspertene er av den oppfatning at det ikke er ferdig, og at det er risiko for oppblussing av smitte, legger han til.

LES OGSÅ: Forsvarssjefen: – De vernepliktige er en utrolig viktig del av hele Forsvaret (+)

Spent på utviklingen

I tiden framover skal flere mennesker testes, og ifølge Johannessen er det en måte å ha kontroll på smitten på. Smittevernoverlegen innrømmer at han er spent på hvordan utviklingen blir.

– Er du bekymret? 

– Hvis rådene ikke blir overholdt og folk går sammen i større grupper med tett kontakt blir jeg litt bekymret, for da kan vi få lokale utbrudd som kan ta tid å få kontroll på.

– Mener du det var riktig å lette på restriksjonene nå? 

– Det kan ta flere måneder før det kommer en ny økning, så jeg synes det var helt riktig å gjøre. Samtidig er det helt nødvendig at de anbefalingene som følger med dette blir overhold dersom vi skal ha mulighet for å fortsatt holde kontroll, sier Johannessen.

Mer fra Dagsavisen