Nyheter

Ber andre ta flaggheisingen

Rogaland brann og redning IKS vil ikke lenger bruke tid og ressurser på flaggheising i Stavanger kommune.

Avdelingsleder for beredskap i Rogaland brann og redning IKS (RBR), Ståle Fjellberg, forteller at brannvesenet ikke lenger ønsker å ha ansvaret for flaggheising i Stavanger kommune.

– Vi har et ønske om å bruke kreftene våre og ressursene på det å bli gode på beredskap, og å konsentrere oss om kjerneoppgavene våre. Det er først og fremst en faglig begrunnelse for at vi ønsker å ikke ha de tjenestene som ikke er naturlige som en beredskapsetat, sier han til RA.

Tjenestens omfang er i overkant av 60 flaggstenger som skal ha flagg ved de offentlige flaggdagene. I tillegg har RBR ansvar for å sette opp om lag 30 ekstra flaggstenger på 17. mai.

– Høytidsdagene er arbeidsbelastningen, og det er en del arbeid med det å sette opp ekstra flaggstenger. Jeg tror mannskapene føler dette er arbeid som de ikke helt forbinder med en brannkonstabels jobb, sier Fjellberg.

– En annen side av saken er at det kan brenne på høytidsdagene også. Det har i noen tilfeller vært på nød og neppe at vi har klart å henge opp flaggene, nettopp fordi vi har hatt brann samtidig eller natten før, legger han til.

LES OGSÅ: Slik blir 17. mai i Stavanger

Vil tilby samme beredskapstjenester

RBR har ni deltakerkommuner; Time, Klepp, Gjesdal, Sola, Randaberg, Stavanger, Sandnes, Strand og Kvitsøy, men det er kun i «gamle» Stavanger kommune at RBR utfører tjenesten.

– Vi ønsker å tilby de samme beredskapstjenestene til alle kommunene. Historisk sett var det budsjettene for de ulike kommunene som var grunnlaget for betalingene, men nå skal kommunene betale for tjenestene basert på antall innbyggere, sier Fjellberg.

Han vet ikke nøyaktig hvor lenge brannvesenet har hatt oppgaven med å heise og fire flagg, men ved sammenslåingen av RBR i 2004 ble tjenesten overført til det nye selskapet som ivaretar ansvaret for brann og redningstjenesten i regionen.

– Vi fortsetter med tjenesten helt til Stavanger kommune har funnet noen som kan overta ordningen, sier avdelingsleder Fjellberg.

Med andre ord blir det flagging 17. mai i år også.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker 17. mai!

Utfordring for kommunen

Park- og veisjef i Stavanger kommune, Torgeir Esig Sørensen, føler verken sorg eller glede over det faktum at RBR ikke lenger ønsker å være ansvarlige for flaggheisingen i kommunen.

– Det blir selvfølgelig en utfordring for kommunen å arrangere dette selv. Nye folk som ikke kjenner rutinene og stedene, finansiering må framskaffes, og bemanning av alle deloppgavene må på plass, skriver han i en mail.

Sørensen er likevel sikker på at det kommer til å gå bra.

– Det naturlige vil være at dette er en tjeneste vi ber Stavanger Natur og idrettsservice om å ivareta. De har ansvaret for vedlikeholdet på alle kommunale uteområder, og kjenner de fleste stedene, skriver park- og veisjefen.

Mer fra Dagsavisen