Nyheter

Bekymret for sikkerheten

Naboer på Kampen etterspør mer informasjon fra kommunen idet det bygges vandalsikre rom i omsorgsbolig for personer med rus- og psykiatribakgrunn.

– Vi er bekymret for barna og deres sikkerhet, sier Hanna Berg til RA.

Berg, ektemannen og deres fire barn er nærmeste nabo til Stokkaveien 33 som skal bli et bofellesskap for voksne personer med rusproblemer og innen psykiatri – en såkalt ROP-enhet.

– Det er uhørt at de legger en slik bolig så tett til et nabolag med nesten kun utelukkende småbarnsfamilier, sier Berg.

– Jeg er kjempebekymret for barna mine, og jeg er redd for å være alene eller alene med ungene. Vi deler tomtegrense med denne boligen, og bor derfor kun fem meter unna. Vi ønsker at disse personene skal få den hjelpen de trenger og en egnet plass å bo, men vi reagerer veldig på plasseringen, legger hun til.

Berg mener at rus, psykiatri og barn ikke er en god kombinasjon. Hun forteller at flere familier i nabolaget reagerer på at de ikke har fått informasjon fra Stavanger kommune og Stavanger Boligbygg som har ansvaret for byggingen av boligen.

– Vi synes det er skuffende å ikke opplyse, selv om de ikke nødvendigvis har opplysningsplikt. De burde skjønne at dette kan skape reaksjoner blant oss som bor her, sier Berg.

Familiene i nabolaget har etablert en nettside, og kaller seg for Rudlåparkens venner. De insisterte på et møte med Stavanger kommune og Stavanger Boligbygg, men heller ikke da følte de at de fikk tilstrekkelig informasjon.

– Kommunen kunne blant annet ikke si noe om hvem som skulle flyttes inn i boligen. Det til tross for at denne informasjonen har blitt lekket gjennom Finn-annonser og fra arbeiderne som jobber på boligen, sier Berg før hun legger til:

– Vi skulle heller sett at det var noe annet, som ikke var så truende for vår sikkerhet, som flyttet inn i boligen.

Rudlåparken ligger i nabolaget, og denne brukes ifølge Berg daglig av barna i nabolaget, barnehagen og Kampen skole.

LES OGSÅ: Utsatt for sabotasje og hærverk: – Vi blir triste og forbanna

– Skremmende

Kurt Ove Østrem er også nær nabo av Stokkaveien 33 og bekymret for sikkerheten.

– Det som bekymrer er at det er usikkerhet, manglende trygghet og fullstendig mangel på informasjon og kommunikasjon fra utbygger sin side, sier han.

– Da vi spurte representanter fra Stavanger Boligbygg om sikkerheten til beboerne i nabolaget, sa de at det måtte vi snakke med politiet og forsikringsselskapet om. De frasier seg ethvert ansvar for det som skjer utenfor bygget, legger han til.

Østrem legger til at Stavanger Boligbygg skal gjøre bygget vandalsikkert.

– Vi forstår at Stavanger er en storby som må ha plass til alle. Også de som strever med rusproblemer og har problemer, som gjør at utbygger ser seg nødt til å sikre eget bygg mot skade og hærverk, må bo et sted. Imidlertid mener vi det er uklokt å legge denne institusjonen inn i et boligstrøk, rett ved lekeplass og Kampen skole, sier han.

Østrem forteller at naboene kun mottok nabovarsel da Stavanger Boligbygg begynte byggingen på huset.

– Boligbygg har holdt lokk på informasjonen, og venter lengst mulig, åpenbart fordi de forstår at dette er kontroversielt og vil føre til massive protester. Det er vel ikke slik det skal fungere i et demokrati, spør han.

Hvis alt går etter planen skal beboerne flytte inn i boligen rundt årsskiftet.

LES OGSÅ: Barna refser pøbel-ungdom: – Ikke ødelegg barnehagen vår

Mener de har informert

Kommunalsjef for velferd og sosiale tjenester, Edith Kristin Nøkling, kan forstå naboenes frustrasjon.

– Samtidig har vi informert når det har vært noe å informere om. Vi har besvart de spørsmålene vi har fått, og prøvd å svare ut de bekymringene naboene har uttrykt, sier hun.

– De som skal flytte inn i boligen er innbyggere i Stavanger på lik linje med alle andre, og en plass må de bo. Nå lager vi et godt tilbud hvor de kan få den oppfølgingen de trenger, og vi ønsker at det skal bli så normalt som mulig for både naboer og de som skal bo der, legger Nøkling til.

Kommunalsjefen forstår at det har spredt seg en frykt i nabolaget, men er ganske sikker på at dette vil fungere godt – også for naboene.

– Av erfaring vet vi at det kan være litt skepsis når vi planlegger, men det pleier å gå seg til, sier hun.

Nøkling er ikke bekymret for at boligen er plassert rett ved en travel lekeplass.

– Det er ikke noe vi tenker at skal være en stor risiko. Skulle det skje noe så kan dette tas opp med personalet som skal jobbe i boligen. Jeg skjønner at naboene er bekymret, men det er ikke noe vi ser på som en stor fare, sier hun.

Daglig leder i Stavanger Boligbygg, Erik Hirth, synes ikke det er vanskelig å forstå at naboene føler seg utrygge når informasjonen uteblir. Likevel bekrefter han overfor RA at Stavanger Boligbygg har gjort det de skal i prosessen, og sendt ut nabovarsler.

– Dette ville ikke blitt godkjent dersom prosessen ikke var blitt fulgt, Jeg mener naboene er med på å stigmatisere en gruppe og lage skremsel blant seg selv, sier han.

– Stavanger er en stor by og vi trenger omsorgsboliger med forskjellige brukere. Alle kan være enige om at vi må ta vare på disse folkene, men ingen vil ha dem som nærmeste nabo. Det er en utfordring, legger Hirth til.

Han forteller at de ønsker en utforming av rom som er lette å sette i stand, ettersom de som skal bo der kan ha en atferd som gjør at Stavanger Boligbygg har behov for å pusse opp oftere. De har gått for et solid materialvalg, og kaller rommene vandalsikre. Om naboene har rett i å være bekymret vil han verken bekrefte eller avkrefte.

– Det er ikke nødvendigvis slik at det er mer problemer i et nabolag med naboer med andre utfordringer, sier Erik Hirth til RA.

Mer fra Dagsavisen