Nyheter

– Bekymret

Ferske tall fra SSB viser at det har vært en nedgang i overnattinger på hoteller i august. Det ble bråstopp i hotellbesøk da skoleferien var over.

– Jeg er veldig godt kjent med tallene og følger dem tett, sier reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, til RA.

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 3,5 millioner overnattinger i hoteller og andre overnattingssteder i august i år. Det er 29 prosent færre enn i fjor. Utenlandske overnattinger falt med 70 prosent, mens tilbakegangen for norske turister var på 1,8 prosent. I august 2019 var det 197.205 hotellovernattinger i Rogaland. I august i år var det kun 135.971 hotellovernattinger. Heldigvis gikk det noe bedre resten av sommeren.

– I Rogaland opplevde vi faktisk en veldig bra sommer, men viktig å understreke at det er kun åtte uker av et helt beintøft år. Hele kundegrunnlaget forsvant da landet stengte ned i mars, men fra slutten av juni og fram til skolestart har det gått bra. Tallene er faktisk bedre enn hva de var i fjor. I juli var det 118.000 flere norske gjestedøgn enn tidligere, og det betyr at vi klarte å kompensere for de utenlandske gjestene, sier Saupstad.

For så fort skoleferien var over var det bråstopp i hotellovernattingene i Rogaland.

– Det er strenge restriksjoner og alle større internasjonale konferanser og arrangementer er lagt døde. Situasjonen vi er i er både krevende og veldig uforutsigbar. Høsten pleier vanligvis å være fantastisk for hotellbransjen, sier Saupstad.

LES OGSÅ: Slik har korona påvirket næringslivet: – Mørke skyer

Næringslivet preges

Reiselivsdirektøren mener nedgangen i hotellovernattinger gir enorme ringvirkninger for hele regionen. 
– Hele næringslivet er avhengig av tilreisende og møtevirksomhet. Dette kan blant annet føre til konkurser, at man mister kompetanse og at folk velger andre yrker, sier hun.

– Så, hvis pandemien varer lenge, kan mye skje i næringslivet og i går så vi første konkursen i eventbransjen, og jeg er dessverre redd dette bare er starten. Helsen kommer selvsagt først, men vi oppfordrer næringslivet til å innenfor rammene av restriksjoner, bruke næringen når en kan og i de former som tillates. Det betyr en stor forskjell for den enkelte bedrift, legger Saupstad til.

Hun påpeker at denne bransjen er hardest rammet, og vet at de kommer til slite lengst.

– Vi er innstilt på en tøff høst, og hvordan det går for næringslivet avhenger av smitten, restriksjoner og når man får på plass vaksinen, sier reiselivsdirektøren. Saupstad tror første halvår i 2021 blir tøft.

– Jeg er bekymret. Det er klart at vi bretter opp ermene og gjør det vi kan for å få det til å gå rundt og komme styrket ut av denne situasjonen, men det hele er veldig bekymringsfullt, sier Elisabeth Saupstad.

Mer fra Dagsavisen