Nyheter

Bedre vær i sikte: – Skal ikke så mye til for at det skal bli finere enn juli

Juli var en våt og kald måned med en gjennomsnittstemperatur på 13,4 grader. August ser derimot ut til å bli mye bedre, ifølge meteorologen.

– I starten av denne uken vil det fortsette med litt bygevær, men med sjanser for sol innimellom. Tirsdag kveld eller natt til onsdag vil det bli litt mer vær, og mye vind og regn. Det vil bli kraftigere vind på kysten og opp mot stiv kuling. Torsdag blir det også litt regn, men så ser det bedre ut, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Magni Svanerik.

I starten av uken vil temperaturen ligge på rundt 15 grader, men fra fredag vil det bli over 20 grader i Stavanger.

– Ja, fredag og lørdag vil det bli over 20 grader og sol. Søndag ser det derimot ut som det kommer et lite lavtrykk, som betyr en ny runde med regn og vind, men så skal det bli bedre igjen, sier Svanerik til RA.

– Det ser ganske sikkert ut at det blir både varmere og tørrere neste uke, selv om det vil komme perioder med regn, legger hun til.

LES OGSÅ: Lervig har åpnet bar på Eiganes (+)

Kald og våt juli

Juli måned var både våt og kald i Stavanger-området. Den varmeste dagen i løpet av hele måneden ble målt fredag 31. juli, da med 21,9 grader.

– I august kan det komme all slags vær, men det pleier å være en fin sommermåned. Det skal jo ikke så mye til for at det skal bli finere enn juli, som var både kald og våt. Så langt ser tendensen ut til at de første augustdagene er litt kjøligere enn en vanlig august, men så ser det ut til at det vil bli varmere enn normalt. Så da får vi litt ordentlig sommer igjen, sier Svanerik.

I juli var gjennomsnittstemperaturen i Stavanger 0,7 grader kaldere enn en normal juli. Gjennomsnittsgraden var 13,4 grader, og ifølge meteorologen regnet det 250 prosent mer i juli i år enn det pleier å gjøre i juli.

Som nevnt var julis varmeste dag også månedens siste dag, med 21,9 grader. August startet derimot mye bedre, med 25 grader den første dagen i måneden.

Normaltemperaturen i Stavanger i juli er 14,1 grader, mens det er 14,4 grader i august.

LES OGSÅ: – Vi er klare til å trappe opp ved smitteøkning (+)

Varmere og tørrere

Meteorolog Svanerik sier vi har hatt en våtere og kaldere juli enn normalt i år.

– Men det er absolutt ikke unormalt at sommeren utvikler seg på denne måten, at det er en varm vår og kald juli. Selv om det kanskje var spesielt dårlig i juli. På Østlandet var det faktisk en enda kjøligere juli enn normalt, og kjøligere enn på vestlandet, sier hun.

– Hvor langt fram kan du egentlig se? Hvordan ser august måned ut? 

– Det er bare noen dager fram vi er helt sikre på, så lenger fram blir basert på sannsynlighet. Da ser det ut som om det vil bli varmere og tørrere utover i august. I alle fall første halvdel, da vil det nok heller bli det, enn en fortsettelse av juli-været. Samtidig kan vi ikke utelukke det helt, i og med at det er så langt fram i tid. Men det er gode sjanser for at august blir bedre enn juli, sier meteorologen.

– Har juli vært dårlig i hele landet eller bare her? 

– Det har vært dårlig i Sør-Norge, men ganske normalt i Nord-Norge. Nå ser det ut som det blir motsatt i august, sier hun.

Mer fra Dagsavisen