Nyheter

BATE får bygge ved Gamle Stavanger

Ap stemte mot egen overbevisning, og fire representanter fremmet og stemte for et forslag kommunedirektøren fastslo ville være ulovlig da BATE fikk godkjent sitt omstridte prosjekt i Nedre Strandgate.

Boligselskapet fikk godkjennelsen i formannskapet i Stavanger torsdag ettermiddag.

Frp og Høyre var allerede i utgangspunktet klare for å stemme for prosjektet, mens Arbeiderpartiet måtte stemme mot partiets overbevisning, fordi lovverket ikke åpner for å ta klagene til følge.

– Det er ikke et godt prosjekt, oppsummerte Aps gruppeleder Dag Mossige, men fastslo at Ap ikke hadde noe valg, og måtte følge de klare rådene fra Kommunedirektøren om å godkjenne prosjektet. Partiet trakk seg som medforslagsstiller til å ta klagene til følge. Det var en linje som FNB anført av Frode Myrhol også endte opp med.

– Ikke noe reelt valg

Kommunedirektør Per Kristian Vareide var krystallklar på at lovverket fastslår at formannskapet ikke har mulighet til å avslå byggeplanene nå.

– Kommunen har ikke noe reelt valg. Vi må ta utgangspunkt i plan- og bygningsloven. Tiltak som ikke er i strid med reguleringsplanen, skal det gis tillatelse for. Kommunen er forpliktet til å gi tillatelse. Det er ikke juridisk grunnlag for å ta klagene til følge. Kommunen kan endre reguleringsplanen, men dagens reguleringsplan vil gjelde inntil videre, sa Vareide.

– Ulovlig

Tross kommunedirektørens råd signaliserte Rødts Mímir Kristjánsson, SVs Eirik Faret Sakariassen, MDGs Daria Maria Johnsen og Venstres Jan Erik Søndeland at de ønsket å ta klagene til følge og ikke godkjenne byggeprosjektet.

– Jeg vil sterkt oppfordre representantene for partiene om ikke å stemme for et vedtak som de vet er ulovlig. Innbyggerne skal ha den forutsigbarheten at de vet at de forslagene til vedtak vi fremmer er innenfor lovverket, insisterte ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap), men de fire representantene sto på sitt og stemte mot.

LES OGSÅ (RA +):Verneforeningen frykter Gamle Stavanger forringes

Gruppelederen i Frp, Leif Arne Moi Nilsen, var glad for kommunedirektørens avklaring,

– Det betyr at den private eiendomsretten er gjeldende lov. For Frp handler om forutsigbarhet for utbyggere. Det er mange byggeprosjekter som har stoppet opp her i byen, og jeg er glad for at dette byggeriet kan komme i gang, sa Moi Nilsen.

Advarte mot erstatningskrav

Hans gruppelederkollega i Høyre, John Peter Hernes, var også fornøyd med Vareide og hans stab.

– Administrasjonen har gjort en veldig god jobb med å redegjøre for saken. Hvis kommunestyret vil endre, må man være innstilt på å ta de økonomiske konsekvensene at man endrer verdien på et område. Det er noe som pådrar seg et erstatningsansvar, det er snakk om 30 millioner kroner. Dette er en bakgate som har hatt problemer med blant annet prostitusjon. Å få disse byggene, som ikke er svære, prangende bygg, og vil være bra for Gamle Stavanger, sa Hernes.

– Jeg mener bestemt slaget sto i 2004, da det ble regulert. Vi snakker hele tiden om sentrumsnære boliger, og her har vi muligheten, her er det en tomt som klar, supplerte partikollega Kristen Høyer Mathiassen.

– Veldig negative følger

Mímir Kristjánsson åpnet med å legge fram et forslag på vegne av Ap, FNB, Rødt, SV og MDG, om å ta klagene til følge.

– Dette er en gammel reguleringsplan, og det har skjedd mye siden den gang, blant annet hvordan vi ser på kulturminner og historiske minner. Dette er et prosjekt som, hvis det blir bygget på denne måten, vil ha veldig negative følger for Gamle Stavanger og forbindelsen mellom Gamle Stavanger og byen, sa Rødts Mímir Kristjánsson, og pekte på de middelalderske terrassehagene i byggeområdet.

SVs Eirik Faret Sakariassen var enig.

– Det som er viktig for SV er forpliktelsene overfor Gamle Stavanger, en av de viktigste turistattraksjoene vi har, og som må være underlagt et særskilt vern. Innbyggene skal være sikre på at Gamle Stavanger skal få forbli slik den er, sa Faret Sakariassen.

– Svært skuffet

Forslaget om å avvise klagene fikk 15 stemmer og dermed klart flertall.

Venstres Jan Erik Søndeland karakteriserer overfor RA utfallet som et tungt tap, og kommer med kraftig angrep på Arbeiderpartiet.

–  Venstre er svært skuffet over Aps helomvending i saken. Med dette følger nå Ap samme byutviklingspolitikk som FNB, Høyre og Frp, som i praksis ødelegger verneverdier i Gamle Stavanger. En trist dag oss som kjemper for vern av Gamle Stavanger, melder Søndeland overfor RA.

Mer fra Dagsavisen