Nyheter

Base Bolig vil bygge blokker på Lassa

Alfred Ydstebøs Base Bolig vil bygge rundt 35 blokkleiligheter på Lassa.

Bilde 1 av 4

Reguleringsforslaget behandles politisk torsdag ettermiddag. (se fakta nederst i artikkelen).

– Nå er det høyder og størrelser som legges fram til første gangs behandling. Vi har ikke foretatt alle valg for boligene, men samarbeider med kommunen om hovedtrekk. Vi ser for oss en god miks, alt fra 50-60 kvadrats leiligheter til boliger opp mot 200 kvadratmeter, sier prosjektleder Odd-Are Njå i Base Bolig til RA.

Utbyggerne ser i tillegg for seg boliger for barnefamilier i det som i fagkretser omtales som Townhouses.

– Tanken er et prosjekt i en form for livshjul, fra folk i starten av sin boligkarriere og eldre beboere. men også barnefamilier. Kanskje vi bygger leiligheter over to etasjer med utgang direkte på gateplan, det som kalles Townhouses og ikke er så vanlige her i regionen ennå, sier Njå.

LES OGSÅ: Sier nei til Sola-invitasjon, vil ha badeland i sentrum

– Har alt

Prosjektlederen trekker fram godt busstilbud og nærhet til mange idrettsanlegg, skoler og turterreng som ved Mosvatnet.

– Det er et område som i utgangspunktet har alt, sier Njå.

Han opplyser at grunneierne tok kontakt med Base Bolig, som inngikk en opsjonsavtale.

Huseieren Geir Heitmann tok initiativ til prosjektet sammen med naboer.

– Noen av tomtene her er store etter Stavanger-målestokk, og ligger jo midt i smørøyet mellom Eiganes, Stokka og Sandal, og med umiddelbar nærhet til nesten alt, sier Heitmann.

Boligklyngen ligger i et område der kommuneplanen åpner for fortetting.

– Flere tomteeiere har nok sett for seg mindre utbygginger. Ulempen er at det da ville blitt klattvis utbygging, der det ene kunne blokkere for det andre, og ikke en helhetlig løsning, sier Heitmann.

– Attraktivt

Fem huseiere ble enige, og gikk til storutbyggeren Base.

– De tente på ideen, og var veldig profesjonelle og hjelpsomme. De så det samme som oss, et attraktivt område, sier Heitmann.

Han peker på at eneboligene er omkranset av blokker.

– Husene er blitt liggende igjen som en øy, så fortetting er naturlig her. Utbyggingen vil løfte området, sier huseieren.
Han trekker også fram den sentrale beliggenheten.

– Alt er i nærheten, vi har aldri kjørt ungene én meter, sier Heitmann.

Base Bolig ber for øvrig politikerne om å lempe på kravet om størrelse på kvartalslekeplass. Base har etter forrige politiske behandling redusert prosjektet med én etasje, samtidig som kommuneadministrasjonen vil opprettholde størrelsen på lekeplassen.

– Det er et misforhold mellom rekkefølgekrav og antall boliger. Det gir mindre inntekter, mens utgiftene blir de samme. Det er ikke store marginer på utbygginger som denne, og rekkefølgekrav kan stanse prosjekter, det har vi sett mange ganger, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson i Base Gruppen til RA.

Fakta:

Base Bolig vil i samarbeid med fem grunneiere føre opp tre blokker mellom Ytre Eiganesvei og Rektor Berntsens gate på Lassa, rett ved Ynglingehallen og Tjensvollkrysset.

Tomten består i dag av eneboliger.

Base ønsket i utgangspunktet opp til seks etasjer, men etter en runde i utvalg for by- og samfunnsutvikling (UBS) valgte politikerne å be om bearbeiding for å gi mindre skygge til barnehagen på nordsiden av tomtene.

«Videre må det redegjøres for hvordan strøkets karakter vil påvirkes av at den eksisterende småhusklyngen brytes opp, og hvilke konsekvenser dette vil ha for de gjenværende eiendommene, og eventuell utvikling av disse», heter det i vedtaket UBS.

Nå er prosjektet skalert ned til fem etasjer som det høyeste. Tomteutnyttelsen er rundt 130 prosent, maksimalt av det kommuneplanen tillater for området.

Mer fra Dagsavisen