Nyheter

Barnehage på Åmøy ble hørt

Politikerne i Stavanger er enige om at Vestre Åmøy barnehage ikke skal avvikles i nærmeste framtid slik kommunedirektøren foreslo i handlings- og økonomiplanen.

– Det er kjempefint. Det er veldig godt å bli hørt, sier Tina Mylen Jølstadengen til RA. Hun er nestleder i samarbeidsutvalget mellom foreldre og barnehage i Vestre Åmøy barnehage. Siden det ble kjent at kommunedirektøren ønsker å avvikle driften ved barnehagen, har hun kjempet for at Vestre Åmøy barnehage skal bestå.

– Det handler om å ha et tilbud, og jeg vet at det er flere som ønsker å søke seg til andre barnehager fordi det er så mye usikkerhet, sier Jølstadengen.

Under mandagens utvalgsmøte for oppvekst og utdanning i Stavanger ble barnehagebruksplanen for 2021-2025 behandlet. I sakspapirene står det at barnehagebruksplanen skal sikre at Stavanger kommune har et tilstrekkelig antall barnehageplasser til barn med lovfestet rett til barnehageplass. Dimensjonering av antall barnehageplasser må sees i forhold til det faktiske behovet i kommunen samlet og i den enkelte kommunedel. Planen skal bidra til en bedre dekning i alle kommunedeler. Kommunedirektøren i Stavanger mener det må kuttes stort i antall barnehageplasser de neste tre årene, og det foreslås blant annet at Vestre Åmøy barnehage i Rennesøy kommunedel avvikler driften. Politikerne vil det annerledes.

– På vegne av Arbeiderpartiet, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Miljøpartiet de Grønne og SV vil jeg framsette et alternativ forslag til vedtak i seks punkter. Det er flere forhold som jeg vil kommentere, og det første er sammenfallende med det kommuendirektøren har lagt opp til. Vi merker oss at det er ulike prognoser og antakelser om hva som vil være antallet fødsler framover. Vi mener det vi må følge dette tett for å se hvordan utviklingen blir, sier utvalgsleder Eirik Faret Sakariassen (SV) under møtet.

Han forteller at det legges opp til reduksjon i flere kommunedeler, og at flertallspartiene tar høyde for dette i deres forslag.

– Vi har blitt enige om at vi ikke ønsker å legge ned Vestre Åmøy barnehage, og det er det flere grunner til. Det ene er at det er forventet utbygging av boliger på Åmøy. I fjor gikk vi med på å legge ned barnehagen på Austre Åmøy, og det var med bakgrunn i at bygget var et brakkebygg – ikke i særlig god stand, og at det var nærhet til Vestre Åmøy barnehage som er fra 2011 og i god stand, sier Faret Sakariassen.

LES OGSÅ: Har politikere på sin side

Vil frede barnehagen

Kristoffer Sivertsen (Frp) er glad for å høre at flertallspartiene, på lik linje med Frp og Venstre, ønsker å bevare Vestre Åmøy barnehage.

– Jeg må likevel få lov til å ta opp en ting som var svært viktig for de som jobber i barnehagen og foreldrene. Mette Vabø og jeg traff dem da vi besøkte barnehagen, og de hadde en bekymring for at barnehagen skulle bli opprettholdt i ett år til, og at det så ikke er klart hva som skal skje videre, sier han før han fortsetter:

– Derfor ønsker vi en redegjørelse og plassering for om man har tenkt til å ta ned denne barnehagen i neste omgang. Det handler om å ha et driftsgrunnlag og at foreldre skal være trygge når de velger denne barnehagen.

Frp fremmer derfor et forslag om at Vestre Åmøy barnehage fredes ut kommunestyreperioden.

Venstre-politiker Mette Vabø er enig med Frp, og hun synes det er gledelig at flertallspartiene også jobber for å videreføre driften av barnehagen.

– Det er alltid vanskelig å redusere barnehageplasser, som vi nå må gjøre, men heldigvis har det vært veldig få barnehager som har vært truet mot nedleggelse. Det er også veldig gledelig at flertallspartiene ønsker å redde Vestre Åmøy barnehage som Frp og Venstre har jobbet for hele veien, sier hun.

Da hun besøkte barnehagen tidligere i høst snakket hun med foreldre, ansatte og naboer, og hun kan fortelle at de er bekymret for at nedleggelsesspøkelset skal henge over dem over en lengre tid framover. Vabø bekrefter at Venstre ønsker å støtte Frp sitt forslag om at Vestre Åmøy barnehage fredes ut kommunestyreperioden.

– Det er en veldig flott barnehage som fikk både tilbygg og oppussing i 2011, og den framstår som en veldig bra barnehage. Derfor ønsker vi å frede den ut perioden – det synes vi er veldig viktig, sier Venstre-politikeren.

– Vi stusser over hvorfor flertallspartienes forslag til vedtak ikke freder barnehagen ut perioden. Når barnehagen trues med nedleggelse er det en betydelig belastning for ansatte og foreldre, og det er nettopp derfor det er viktig at vi sørger for at dette ikke blir noe som kommer opp i hver eneste barnehagebruksplan framover, legger Vabø til.

LES OGSÅ: Budsjettforslag om å legge ned Vestre Åmøy barnehage

Skulle ønske det ikke var midlertidig

Da RA spør utvalgsleder Faret Sakariassen om hvorfor samarbeidspartiene ikke ønsker å frede Vestre Åmøy barnehage ut kommunestyreperioden, får vi følgende svar i en tekstmelding:

– Vi har sagt at den ikke skal legges ned, og ser ikke det som en aktuell problemstilling. At Venstre og Frp sår tvil om dette og skaper usikkerhet blant foreldre kan jeg bare beklage.

Mette Vabø skriver i en tekstmelding til RA at hun er glad for at Vestre Åmøy barnehage er reddet, og at dette er en utrolig stor seier for Venstre, og ikke minst foreldre og ansatte i barnehagen.

– Nå får de beholde den gode nærbarnehagen sin, skriver hun før hun fortsetter:

– Det er beklagelig at flertallspartiene ikke vil frede barnehagen ut perioden. Da kan vi risikere at barnehagen blir foreslått nedlagt flere ganger denne perioden. Det fører til økt usikkerhet og at man kan vegre seg for å søke seg til barnehagen. I tillegg fortjener ansatte og foreldre ro nå.

Også leder i samarbeidsutvalget, Inger Elis Ringen, synes det er gledelig at barnehagen får bestå. Likevel skulle de ønske at dette ikke bare var midlertidig. I en tekstmelding til RA skriver hun følgende:

– Nå vil denne saken komme opp igjen ved neste rullering av barnehagebruksplan, men vi er mange som puster lettet ut her nå foreløpig.

Nestleder Tina Mylen Jølstadengen er redd avgjørelsen kan føre til at ingen ønsker å søke plass ved barnehagen.

– Det er veldig dumt dersom vi må gå gjennom denne kampen på nytt. Det resulterer i at man mister tiltro til de som bestemmer, sier hun til RA.

LES OGSÅ: Elever og ansatte ved Tastaveden er skuffet over budsjettforslag

Mer fra Dagsavisen