Åtte pasienter venter på svar om eventuell koronasmitte

To innlagte pasienter ved SUS har fått påvist koronaviruset, og ytterligere åtte pasienter venter på svar i løpet av mandagen.

– Det er fantastisk å se det enorme og omfattende arbeidet som alle kommunene nå gjør for å ivareta egen befolkning, sikre god informasjonsflyt og ivareta innbyggerne gjennom de helsetjenestene og de pleie- og omsorgstjenestene som nå styrkes, sier sykehusdirektør Inger Cathrine Bryne på en pressekonferanse på Stavanger universitetssjukehus mandag.

– Omtrent 400 medarbeidere av vårt kliniske personell er ute i karantene, hvor ni av dem har fått påvist smitte av covid-19, legger hun til. 

LES OGSÅ: Vel mye folk på legevakten

Ti personer er innlagt

Bryne forteller at det er en sentral utfordring for SUS at så mange av de ansatte er satt i karantene.

– Dette er leger, sykepleiere og annet helsepersonell som vi selvfølgelig skulle hatt på jobb. Dette fører til at vi må gjøre store endringer i måten vi drifter sykehuset på, og det er en svært krevende situasjon, sier hun. 

På landsbasis har 1169 personer per i dag testet positiv på koronaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet. 

– I Rogaland er dette tallet rundt 150, og på SUS har vi hatt fire innlagt til nå som har testet positivt. To av dem har reist hjem, og to ligger fortsatt inne. Vi venter på at ytterligere åtte pasienter som er lagt inn med mistanke om smitte, skal få svar i løpet av mandagen, sier smittevernoverlege Jon Sundal til RA. 

Han opplyser at de som er innlagt er pasienter både med og uten underliggende sykdommer. 

De siste dagene har Norges befolkning fått beskjed om at selv milde symptomer på luftveisinfeksjoner kan tyde på at man er smittet av koronaviruset. Sundal forteller at det er nettopp dette som gjør det så vanskelig, fordi man kan oppleve å bli alvorlig syk eller være lett forkjølet. 

– Mange unge folk med et godt immunapparat kan kun være forkjølet, og dermed smitte andre, sier smittevernoverlegen. 

LES OGSÅ: Har fått mange i karantene

Må utsette legetimer

Helse Stavanger har omtrent 50.000 innleggelser i løpet av et år og rundt 80 prosent av disse krever øyeblikkelig hjelp.

– Vi har gjort ytterligere reduksjon av de planlagte aktivitetene våre. Enda flere vil få en personlig beskjed om at timen deres er utsatt. Vi tar vare på alle oppgavene vi skal gjøre og når denne situasjonen normaliseres, så vil alle bli kalt inn, sier sykehusdirektør Inger Cathrine Bryne til RA. 

– Det gjøres en vurdering av en lege for hver time som utsettes slik at vi er trygge på at vi ikke utsetter noe som ikke bør utsettes, legger hun til.

LES OGSÅ: Tester de ansatte for koronavirus

Ny korona-test

NTB melder at en ny test vil kunne øke kapasiteten for koronatesting betraktelig og dermed redusere smittefaren.
Det er legemiddelselskapet Roche som står bak den nye såkalte cobas sars-CoV-2-analysen.

Oslo universitetssykehus (OUS) har en testmaskin i bruk allerede og får ytterligere en til uka. Én havner også på Ahus og kanskje én i Stavanger, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Kapasiteten vil dermed øke betraktelig, siden hver maskin kan gjennomføre 1440 tester i døgnet.

– Roche fremskyndet utviklingen av testen for å møte et økende behov for testing av pasienter for slik å kunne bidra til å hindre ytterligere spredning av viruset i en så tidlig fase som mulig, sier administrerende direktør Daniel Malarek i Roche Diagnostics Norge i en pressemelding.