Nyheter

Arrangerer nyttårsball i historiske omgivelser

For andre gang arrangeres det nyttårsball med klassisk musikk, dans og middag i klosteret fra 1200-tallet.

– Mange tror kanskje at et ball med klassisk musikk er snobbete, men det er det virkelig ikke. Dette er lavterskel og passer for alle, uansett alder. I fjor var det med folk i alle aldersgrupper, og dette er en veldig spesiell opplevelse. Det er nesten så det ikke går an å forklare – det må oppleves, sier Tove Galta, programkoordinator for Utstein Kloster hos Museum Stavanger (MUST).

I fjor arrangerte de, sammen med Utstein Kloster hotell og Stavanger kunst- og musikkfestival, nyttårsball på Utstein Kloster for første gang. På lørdag ønsker de å gjenta suksessen, og forhåpentligvis er dette et arrangement som kan vokse, gro og bli bærekraftig, ifølge Galta.

– Vi har et ansvar både når det gjelder å formidle historie og musikkhistorie. Med dette prøver vi å folkeliggjøre finkulturen og vise at den egentlig er ganske lett tilgjengelig, sier hun.

LES OGSÅ: Nye turperler i Stavanger kommune

Hotelldirektør Tor Gunnar Solvang og Tove Galta fra Museum Stavanger (MUST) inviterer til ball på Utstein Kloster på lørdag.

Nærmest euforisk

I fjor deltok 54 personer på nyttårsballet, og på lørdag er det plass til 65 stykker. Kvelden starter med musikk og dans i kirkeskipet, og i løpet av kvelden vil det bli servert klassikere som «An der Shönen Blauen Donau» under ledelse av Laurens Weinhold, og sang fra stjernesopran Bodil Victoria Arnesen.

Etter litt musikk blir det en treretters middag laget av lokale råvarer og skogsgris fra Klostergården i refektoriet. Deretter er det tilbake til kirken med mer musikk og dans, før det hele avsluttes med polonese. Både dans og bekledning er valgfritt, men erfaringene fra i fjor tilsier at de fleste henger seg med på polonesen på slutten av kvelden, som ifølge Galta var kveldens høydepunkt i fjor.

– I fjor var det helt spesielt, og jeg opplevde at folk var nærmest euforiske etter polonesen. Det som er fint med dette ballet er at vi gjør noe sammen på tvers av generasjoner, sier Galta til RA.

Ideen til det hele kom fra Ingrid Geuens, leder av Stavanger kunst- og musikkfestival. Hun har vært på flere ball, blant annet i Wien, og var overbevist om at dette kunne bli en suksess i Stavanger.

– Stavanger har et rikt konsertliv, men det er ikke ofte det er ball her. Det som er så spesielt med dette er at du kommer så tett på alt, og du kan sitte, danse eller synge med, sier Geuens.

LES OGSÅ: Blyge Harry settes opp på Stavangeren i år

Lørdag arrangeres det ball på Utstein Kloster.

Kortreist ferie

Når du kjøper billett er mat inkludert, og hotelldirektør Tor Gunnar Solvang sier de forsøker å lage et litt annerledes måltid til gjestene denne kvelden.

– Vi bruker lokale råvarer så langt det lar seg gjøre, og vi prøver å bruke gamle oppskrifter, men med en moderne vri. Dette skal bli en matopplevelse og noe annet enn du pleier å spise på kjøkkenet hjemme. I tillegg er du jo på historisk grunn, så dette kommer til å bli helt unikt. Det er rett og slett eksotisk å komme fra Stavanger sentrum og ut hit, sier Solvang.

– Du trenger ikke ta en storbyferie i Europa for å oppleve noe helt spesielt. Du kan heller ta deg en kortreist øy-ferie. Det er tross alt bare én tunnel og 30 minutter unna, legger Galta til.

Mer fra Dagsavisen