Nyheter

Årets vinner av forskningsprisen på SUS er kåret

Hege Langli Ersdal, leder av Safer Healthcare, får årets forskningspris på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Det melder Helse Stavanger i en pressemelding fredag.

– Dette er utrolig hyggelig. Nå er jeg veldig glad og litt stolt, sier Ersdal om å motta prisen «Årets forsker» på SUS fredag.

Professor og anestesilege Hege Langli Ersdal er leder av forskningsnettverket Safer Healthcare, som samler en rekke forskningsprosjekter. Prosjektene studerer effekter av simuleringstrening i klinisk praksis.

– Ersdal har løftet forskningsområdet simulering og global helse til et svært høyt nivå på kort tid. Vi gleder oss til årene som kommer, sier forskningsdirektør Svein Skeie ved SUS.

I pressemeldingen står det at forskningsprisen tildeles en enkelt forsker eller et forskningsmiljø som har bidratt vesentlig til forskningen ved SUS.

Ersdal har doktorgrad i internasjonal helse fra 2012. Hun har drevet omfattende forskningsaktivitet som omhandler mor, barn og nyfødte i både rike og fattige land. Arbeidet med nyfødtmedisin har i løpet av relativt få år ført til store forbedringer, både nasjonalt og internasjonalt.

– På verdensbasis er dødelighet knyttet til fødsel et kjempestort problem. Vi har vist at korte, men hyppige treninger på enkle, basale tiltak, gjør helsearbeidere i stand til å redde mange nyfødte liv – uten store kostnader, sier Ersdal.

Resultatene har blant annet bidratt til viktige endringer i internasjonale retningslinjer for gjenoppliving (resuscitering) av nyfødte.

Gode samarbeidsevner

Videre i pressemeldingen står det at det blir vektlagt av komiteen om forskningsresultatene brukes i utformingen av tjenestetilbudet og kommer pasienter til gode, både lokalt ved SUS og internasjonalt. I begrunnelsen fremheves også Ersdals evne til å utvikle vitenskapelig samarbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt – også på tvers av tradisjonelle miljøer.

– Jeg har jobbet i team med helsepersonell, forskere, ingeniører, designere, signal-analytikere, statistikere, assistenter, datakyndige, psykologer og andre. Det har resultert i mye ny kunnskap - spesielt om overgangen fra fosterlivet i magen til et selvstendig nyfødt liv, forklarer Ersdal.

Mer fra Dagsavisen