Kultur

Årets Utopia-festival vil foregå digitalt

Da koronaviruset satte en stopper for en normal festivalsommer, ønsket festivalsjefen for Utopia å gi noe tilbake til publikum.

– Enn så lenge tar vi sikte på Utopia i 2021, sier festivalsjef Espen Yung Svendsen til RA.

Førstkommende helg skulle årets Utopia egentlig gått av stabelen, men på grunn av koronaviruset blir det ikke lenger slik. Nå har Svendsen og resten av festival-teamet bestemt seg for å lage en digital versjon i stedet.

– Vi har jobbet i mange uker for å lage et godt program, sier Svendsen. Sammen med regissør av musikkvideoer, Johannes Lovund, skal de lage en videokonsert.

– Det vil bli en unik, digital variant, som publiseres på våre Facebook-sider. Det er gratis for alle, sier Svendsen før han fortsetter:

– Vi ønsket å gi dette tilbake til de som er i målgruppen vår, ettersom mange har hatt dårlig råd den siste tiden. Det har vært en ekstra trang tid, og det gleder oss å kunne gi noe tilbake, sier han.

LES OGSÅ: Treningssentrene melder om medlemsvekst

Fra Utopia 2019

– Blir helt rått

Videokonserten, som skal streames førstkommende fredag, skal gjenspeile det livet vi har levd den siste tiden, som følge av koronaviruset.

– Den vil også være full av overraskelser, og jeg tror sluttproduktet blir helt rått, sier festivalsjefen.

Utopia har aldri gjort lignende tidligere, og Svendsen forteller RA at det blir unikt.

– Vi lever av å samle folk og glede dem, og det er selvfølgelig utfordrende mentalt at vi ikke kan utføre jobben eller filosofien vår, sier han.

– Musikkbransjen er en omstillingsdyktig bransje, og vi finner løsninger når andre ser problemer. I år har vi vært nødt til å se det positive i situasjonen, og tenke nytt og annerledes, legger han til.

LES OGSÅ: A-ha-konserten flyttes

Gir ringvirkninger

Svendsen forteller at Utopia kommer til å klare seg økonomisk selv om årets festival ble avlyst. Likevel er de avhengig av statlig kompensasjonsstøtte.

– Siden mars, da landet stengte ned, til nå, har vi ikke hatt omsetning, og dette er vanligvis våre beste måneder, sier festivalsjefen.

– Andre i bransjen er blitt slått konkurs, så det er klart jeg er bekymret, legger han til.

Han forteller at de hadde solgt en fjerdedel av årets festivalbilletter før koronaviruset slo til, og prognosene viste at de kunne solgt ut festivalen raskere enn hva de noen gang har gjort tidligere. De som allerede har skaffet seg billett, har fått valget mellom å overføre den til neste års festival, eller å refundere den.

– Under ti prosent har valgt å refundere billetten, og vi er veldig takknemlige for at prosentandelen er så lav, sier Svendsen.

Han forteller at sponsorer og samarbeidspartnere også står innenfor avtalene, og det setter Utopia stor pris på.

– Dette er nødvendig midler for oss å få inn, sier festivalsjefen.

– Det er viktig for oss at publikum har tiltro til at vi skal eksistere neste år, og det er viktig for oss at de skjønner hvor viktige vi er. Utopia gir ringvirkninger i regionens økonomi, mental helse og i form av bransjekompetanse. I tillegg er vi viktige for studentene, sier Espen Yung Svendsen til RA.

Mer fra Dagsavisen