Nyheter

– Åpningen av barnehager er ingen invitasjon til at folk kan begynne å leve litt som før igjen

Fram til juli ser bra ut om folk fortsetter dugnaden.

Mandag avhold SUS ukens første koronaoppdatering. Den gode trenden fortsetter. I går formiddag var det kun to innlagte koronapasienter. Ingen av dem får respiratorbehandling.

Mandag åpnet barnehagene for første gang siden de ble stengt 13. mars. 

– Jeg er ikke bekymret for at barnehagene åpner. Dette gjøres på en trygg måte og jeg frykter ikke mer spredning av den grunn, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe.

LES OGSÅ: Ostehuset åpner dørene igjen: Slik gjør de det tryggere for gjestene (+)

Søndag skrev NRK at folk beveger seg mer enn før til tross for strenge koronatiltak. Ifølge Telenor var mobiliteten nede i 35 prosent den første uken etter at myndighetene tok grep 12. mars, mens den onsdag forrige uke var oppe i 66 prosent av en vanlig dag.

– Vi ser en sakte, men stabil økning i mobilitet for den norske befolkningen nå. Nivået er imidlertid fortsatt svært lavt, og det må minst en dobling til før vi er tilbake på vanlige nivåer, sa Marte Ruud Sandberg, markedssjef for stordata i Telenor til NRK.

– Fortsett dugnaden

Barnehageåpningen er ingen invitasjon til at folk kan begynne å leve litt mer som før, understreker smittevernoverlege Kleppe overfor RA.

– Det er viktig at folk ikke tar barnehageåpningen som et signal om at de kan slippe opp på tiltakene som gjelder. Fortsett dugnaden! Det er kjempeviktig, understreker Kleppe.

LES OGSÅ: Dette skjer om du ikke vil ha barna på skolen (+)

Han mener de neste to månedene kan se gode ut dersom innbyggerne opprettholder god avstand, ikke samles i grupper mer enn fem og vasker hendene.

– Det veldig vanskelig å vurdere langt fram i tid. I det korte bildet har vi antakelig en rolig periode den kommende måneden, kanskje to måneder fram i tid, sier Kleppe til RA.

Under pressekonferansen sa Kleppe at smitten hovedsakelig har skjedd innad i familier.

Tidligere har eksperter uttalt at dersom man har luftveissymptomer i april og mai, kan man ta utgangspunkt i at det er koronaviruset man har. Det skal man ikke lenger, ifølge Kleppe.

– Ikke all luftveissykdom kan være covid-19. Fordi vi på SUS har så få innleggelser. Antall innleggelser er en markør hvor mye smitte det er i befolkningen, forklarer han.

LES OGSÅ: Stein (62) var koronainnlagt: – Det var skremmende å se på (+)

Scenariomodell

Snorre Eikeland, rådgiver i analyseavdelingen hos SUS, sier sykehuset arbeider med en scenariomodell. Målet er å få en prognose på antall personer som vil bli innlagt, og hvor mange som vil trenge intensiv- og respiratorbehandling. Men usikkerheten er stor.

– Det mest sannsynlige scenarioet er at vi ikke treffer, sier Eikeland til RA.

– Så lenge tallet på hvor mange hver person smitter holder seg under én, vil det være mulig å holde samfunnet åpent lenger, sier Eikeland.

LES OGSÅ: Vil tillate takeaway-øl (+)

Mer fra Dagsavisen