Nyheter

Åpning i sikte for aktiviteter i haller i Stavanger

Det kan gå mot aktivitet i haller i Stavanger om ikke altfor lenge. Stavanger Pistolklubb har åpning i sikte.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide anbefaler tett oppfølging ved en eventuell oppmyking av regelverket, og vil uansett da bare tillate én hall i første omgang. Erfaringene fra utendørs aktivitet vil også telle tungt (se fakta nederst i artikkelen).

Stavanger Pistolklubb har lagt ned mye arbeid i å få starte opp igjen, ved egenmelding og støtte fra særforbund.

– Vi har tre baner i Blåsenborg-tunnelen, og har vært framme med målebåndet. Banene har i utgangspunktet mellom seks og ni standplasser, og for å overholde tometersregelen ser vi for oss å bare bruke tre standplasser per bane, sier leder Harald Håheim til RA.

Klar for spritvasking

Han peker på at klubben venter på tillatelse fra kommunen, og at en åpning vil underlegges et strengt virusregime.

– Det vil ikke bli utleie av luftvåpen, slik at vi vil organisere trening utelukkende for medlemmer med eget våpen, på grunn av smittefaren.

Andre forholdsregler skal også tas i klubblokalene.

– Hengelåser og annet skal vaskes i sprit, sier Håheim.

LES OGSÅ: Åpner utendørs idrettsanlegg

Egne våpen

Han opplyser at Lindesnes Pistolklubb allerede har gjenåpnet, og styret i Stavanger har kjøpt et bookingprogram som sørlendingene også har brukt.

– Når vi får lov til å gjenåpne, vil medlemmer kun få bruke lokalene etter forhåndspåmelding, sier Håheim.

Klubben har rundt 250 medlemmer, og mange er ivrige etter å trene igjen.

– Vi har mange ulike former for stevner og trening. Min personlige favoritt er feltskyting, og jeg hadde sett fram til et stevne i Sandnes, sier lederen i Stavanger-klubben.

I et dokument signert idrettssjef Arne Tennfjord pekes det på at klubbens anlegg vurderes gjenåpnet på grunn av skytteridrettens egenart og det nøye arbeidet Stavanger Pistolklubb har gjennomført. Gjenåpning skal drøftes nærmere med klubben, og det varsles stikkprøver for å se at regelverket overholdes.

Politisk støtte

Idrettsutvalgslederen i Stavanger støtter at kommunedirektøren holder tilbake om innendørs aktivitet.

– Jeg stiller meg fullt og helt bak vurderingen. Nøkkelordet er en gjenåpning over tid, og i svært kontrollerte former, sier Dag Mossige (Ap), leder i utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog, til RA.

Utvalget får saken i kommende møte. Mossige advarer mot å ta for lett på regelverket.

– Maraton, ikke sprint

– Kampen mot koronaviruset er en maraton, ikke en sprint, og vi må ikke kaste på båten det vi har oppnådd i fellesskap fram til nå, sier han.

Han peker på at hvis folk ikke overholder reglene, kan tiltakene også bli strengere.

– Det er for eksempel ikke gitt at utendørsanleggene forblir åpne hvis regelverket ikke overholdes her. Det er altfor tidlig til at vi ikke følger regelverket nøye, sier Mossige.

Fakta:

Alle idrettshaller og svømmehaller, samt gymsaler og skolebasseng, har vært stengt siden 12. mars, og vil fortsatt være stengt fram til 27. april.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide anbefaler å avvente åpning av innendørsanleggene.

«Ved en eventuell (...) åpning av innendørsanlegg anbefales det å kun åpne én idrettshall fra starten av, og under meget kontrollerte forhold. Dersom enkelte innendørsanlegg åpnes, er det usikkert hvilke etterspørsler det utløser for å åpne flere innendørsanlegg», påpeker Vareide og idrettssjef Arne Tennfjord overfor politikerne.

«Det er enkelte negative erfaringer knyttet til aktiviteten på utendørsanlegg, og det er aktuelt å stenge enkelte/alle ned igjen dersom koronavettreglene ikke overholdes», melder Vareide.

Det er åpnet for organisert idrettsaktivitet, med ansvarlige voksne ledere og trenere tilstede, på kommunens idrettsanlegg. Forutsetningen er en egenerklæring fra idrettslagene, med koronavettregler fra særforbundet.

Anleggene er også tilgjengelige for egenorganisert aktivitet. Det er hengt opp oppslag på utendørsanleggene med disse reglene:

Maks fem personer samtidig.

Hold minst to meter avstand.

Ikke ta på ball eller utstyr som andre har tatt på.

Unngå heading. Bruk heller hver deres ball.

Er du forkjølet, skal du være hjemme. Ikke ta deg i ansiktet.

Vask hendene grundig med såpe og vann straks du kommer hjem.

En voksen bør være til stede her og passe på at reglene blir fulgt.

Stavanger natur- og idrettsservice (NIS) har fått oppgaven som byvektere, og skal ta stikkprøver, kontrollere og veilede aktiviteten på utendørsanleggene slik at smittevernanbefalingene overholdes.

LES OGSÅ: Slik blir åpningen av skolene

Mer fra Dagsavisen