Nyheter

Åpnet Økouka

Den kommende uken arrangeres Økouka i blant annet Stavanger, og et mål er å vise fram mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i landet.

Lørdag åpnet styreleder i Økologisk Rogaland, Elin Rydningen, Økouka på Arnageren i Stavanger. Denne uken skal være en feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon.

– Økouka er et av de store prosjektene til Økologisk Norge, der vi synliggjør økologi, matproduksjon, produkter, og forbruk. Her i Rogaland vil vi spesielt vise fram produsenter, og vi samarbeider sterkt med dem gjennom hele uken, sier Rydningen til RA.

Økouka ble arrangert for første gang i Stavanger i 2015, og man ønsker å vise fram mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag.

– Denne uken skjer det en hel haug med ting i Rogaland. Vi skal blant annet ha et møte om økologisk økonomi – et veldig spennende tema som er stort, altomfattende og inngripende. Det handler rett og slett om hvordan man vil leve, sier Rydningen.

Målet Økologisk Rogaland er at Økouka skal bli Økoåret, og de er for så vidt godt på vei med det allerede.

– Vi har noen arrangementer i høst, i tillegg til denne uken.

– Hvor viktig er det å sette lys på økologiske produkter? 

– Det er V-I-K-T-I-G. Det er altomfattende. For mange handler det om at det skal være giftfritt og en bærekraftig produksjon, sier Rydningen.

– Jeg ser at trenden som kommer fra Europa er på vei inn i Norge med full fart. Vi nordmenn begynner å se viktigheten av å ta vare på landbruket vårt, dyrke bærekraftig, og å dyrke i hagene våre, legger hun til.

LES OGSÅ: Historisk filmskaper

Smake, lukte og føle

Styremedlem i Økologisk Rogaland og produsent for Villmat, Siw Hagland, forteller RA at som representant for produsentene så er det viktig å opplyse forbrukerne om hvordan det produseres mat.

– I løpet av den perioden vi har drevet med storproduksjon av egg og andre kjøttvarer, så har man fjernet seg fra det som egentlig betyr noe og det er hvordan det blir produsert. Man bryr seg om hvordan dyrene har det, og det er det vi ønsker å konsentrere oss om, sier hun.

Flere produsenter skal arrangere gårdsbesøk for deltakerne under Økouka, og Hagland tror at det å smake, lukte, føle og kjenne på, er veldig viktig for både store og små når man kommer til en gård.

– At maten er økologisk betyr at man bruker jord man lager selv med kompost, forklarer hun.

LES OGSÅ: – Jeg følte på utenforskap

Tett kobling med miljø og klima

Politiker for Miljøpartiet de Grønne og leder i utvalg for miljø og utbygging i Stavanger, Rune Askeland, deltok på åpningen av Økouka. Han tror det er viktig at det settes lys på økologi generelt og matproduksjon.

– Rogaland er et fylke hvor under en prosent av dyrket areal er brukt til økologisk landbruk. Det er mye lavere enn landssnittet, sier Askeland.

– Samtidig er det bra å knytte dette opp mot Stavanger som landbrukskommune, ettersom vi er store på det. Vi har også en klima- og miljøplan som er viktig, og det er tett kobling mellom klima, miljø og økologi, legger han til.

Mer fra Dagsavisen