Nyheter

Åpnet 160 nye boliger: – Det er sååå fint her. Jeg trives så godt

160 splitter nye studentboliger står nå klare på Ullandhaug. Samme dag som boligene ble offisielt åpnet søkte Studentsamskipnaden om 100 nye.

Bilde 1 av 3

– Det er rent og fint, lyse vegger og store vinduer. Det føles mye større enn det er. Dessuten er det så mange kjekke folk her, og det er lett å komme i kontakt med andre. Det er sååå fint her og jeg trives veldig godt, sier Cecilie Langeland til RA.

Hun er én av studentene som har flyttet inn i de splitter nye studentboligene på Campus Ullandhaug, kalt Gosen studentboliger, som ligger kun 100 meter fra universitetet.

Henrik Asheim, UiS, Universitetet i Stavanger, studentbolig, studentboliger, SIS, SIS bolig

I hybelen hennes i tredje etasje er den ene veggen dekket av vinduer. Under vinduet er det en bred vinduskarm med god sitteplass, og ved siden av står det en pult. Ellers er rommet utstyrt med seng, nattbord, skap, et lite kjøkken og et eget bad.

Forrige uke sto tredje og siste bygg klart, og totalt er nå 160 ettromsleiligheter klare. Boligene er på mellom 16 og 19 kvadratmeter og er utstyrt med eget toalett, kjøkken og kombinert soverom og stue. Prisen er 5200 kroner i måneden, noe som da også inkluderer strøm, bredbånd og bruk av vaskeri. I tillegg ligger selve universitetet kun 100 meter unna.

LES OGSÅ: ONS Digital er i gang på skjermen

Nødvendig å bygge flere

Langeland flyttet inn i sin nye bolig i starten av august, men mandag var den offisielle åpningen av boligene.

Det var forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) som sto for åpningen og gratulerte studentene og universitetet med dagen.

– Studentboliger er kjempeviktig, særlig for dem som kommer fra en annen by. Det er ekstra vanskelig å komme inn i leiemarkedet i en ny by hvor man ikke kjenner så mange, og studentboligene er med på å gi studentene rimelige og gode boliger, samtidig som de gjør det enklere å bli kjent med andre studenter, sier Asheim til RA.

Per i dag har Stavanger cirka 15 prosent dekningsgrad når det gjelder studentboliger. Nasjonalt er tallet 17 prosent, og i hele landet er målet å nå 20 prosent.

– Vi har bygget 16.000 nye studentboliger, men det kommer til å bli nødvendig å bygge fler, sier Asheim.

Han mener dessuten at bygging av studentboliger får positive ringvirkninger for resten av samfunnet.

Henrik Asheim, UiS, Universitetet i Stavanger, studentbolig, studentboliger, SIS, SIS bolig

– Ja, og det er også grunnen til at vi nå har gjort noe vi vanligvis ikke gjør. Vi har bevilget 250 millioner til oppussing av studentboliger. Vanligvis sier vi at det er samskipnadenes ansvar å vedlikeholde boligene, men disse pengene kan føre til to ting; at noen av de gamle boligene kan bli pusset opp og at byggnæringen, som kanskje har hatt litt prosjekttørke, kan bli satt i gang igjen. Det er viktig å se begge deler, sier Asheim til RA.

LES OGSÅ: Vil ha fraværsgrense på ungdomsskolen

Søkte om 100 nye

Under Asheims åpning av boligene leverte administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Stavanger (SIS), Elisabeth Faret, en «søknad» om 100 nye studentboliger i Stavanger. Søknaden som ble levert ministeren var ikke en offisiell søknad, men dette vil komme på plass om ikke lenge.

– Vi ser at vi fortsatt trenger flere boliger. Ikke minst flere boliger som har de kvalitetene vi synes studentene burde ha framover; som er energieffektive, har god standard, eget bad og helst et eget kjøkken, sier Øyvind Lorentzen, daglig leder i SIS bolig.

Lorentzen mener en studentbolig gir studenter en forutsigbar, sikker og ryddig bosituasjon, samtidig som man også treffer andre studenter.

I dag har Stavanger cirka 1650 studentboliger, og de mangler mellom 600 og 700 for å nå en dekningsgrad på 20 prosent.

Lorentzen er klar på hvor SIS ønsker nye boliger.

– Vi håper å få til en del løsninger på campus. Det er tomter her som er aktuelle til studentboliger, sier han til RA.

Mer fra Dagsavisen