Navn i nyhetene

– Alvorlig situasjon

Navn i nyhetene: For å unngå ytterligere smitte av koronaviruset velger mange restauranteiere å stenge dørene. Arne Joakimsen mener helsen kommer først.

Hvem: Arne Joakimsen (68)
Hva: Arne Joakimsen er største eier i de fleste av medlemsbedriftene og styreformann i alle selskapene i Herlige Stavanger Restauranter.

– I disse korona-tider, er du veldig bekymret?
– Ja, selvfølgelig. Vi stengte alle stedene som ligger inn under Herlige Stavanger Restauranter lørdag.

– Hvorfor velger dere å gjøre det?
– For det første får vi ikke lov til å holde åpent. For det andre er det ikke forsvarlig å holde åpent. Dessuten er det nesten ingen gjester. Folk har fått beskjed om å holde seg hjemme, og kun være med de nærmeste for å unngå smitte.

– Du er største eier i de fleste av medlemsbedriftene og styreformann i alle selskapene i Herlige Stavanger Restauranter, som består av Bevaremegvel, NB Sørensen, Annen Etage, Matsalen, NB! Bar, Newsman/Arkivet. På hvilken måte påvirkes du og din næring?
– Ja, det stemmer. I tillegg er det Villa 22, Burger & bees, og steder på Amfi Madla, Kvadrat, Kilden og Tvedtsenteret. Det er klart det er en alvorlig situasjon når vi ikke har inntekter lenger. Alle tre hundre ansatte hos oss er permittert.

– Dette viruset skaper enorme ringvirkninger i tillegg til at helsen settes på spill. Hva tenker du om det?
– Jeg tror ikke noen av oss forstår virkningen av dette hvis det skal vedvare lenge. Da vil det bli en alvorlig økonomisk situasjon. Alt blir satt på vent, og vi står overfor en situasjon som ingen rår over. Ingen har opplevd lignende siden 2. verdenskrig.

– Jeg tok meg en tur i Stavanger sentrum i helgen, og det er nesten ingen å se. 
– Nei, ikke sant. I familien vår har vi en hund, og den har vi måttet lufte. De eneste vi har truffet på er andre med hund eller barn. Og, vi holder selvfølgelig avstand til de vi møter.

– Nemlig. Men, Arne, hvor lenge antar du at dere må holde stengt?
– Det er det ingen som vet, men i første omgang har vi permittert våre ledere i én måned. Likevel står alle klare til å åpne igjen når det blir tillatt. Per nå er det helt uansvarlig å holde åpent, og det er heller ingen inntekter å hente.

– Hvordan tenker du at Stavangerfolket kan hjelpe næringslivet framover?
– Nå må vi først og fremst holde oss i ro og prøve på best mulig måte å ikke spre smitte. Vi må få kontroll på situasjonen, og det tror jeg er det beste vi kan gjøre akkurat nå. Så får vi heller håpe at det blir skikkelig fest når vi åpner igjen. Dette er bare begynnelsen, og vi får håpe det ikke vedvarer for da blir det tøft altså.

– Ja, for hva er det verst tenkelige som kan skje hvis dette vedvarer?
– Vel, noen må få samfunnet til å fungere, for vi har stengt og driver derfor ikke. Det eneste sikre er at det er usikkert og veldig uoversiktlig. Vi håper det skal gå bedre, men jeg tror dette i hvert fall kommer til å vare over påske. Vi opplever at både banken og huseiere bidrar med avdrags- og betalingsutsettelse og det offentlige med lønn til våre medarbeidere. Det hjelper i en akutt og uvirkelig situasjon.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Jeg må innrømme at jeg ikke leser så altfor mange bøker, men akkurat nå har jeg lest en veldig annerledes bok. Den heter «Noe tapt og noe funnet» og er skrevet av Tara Westover.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Å være sammen med de nærmeste og at alle er friske og raske. Det er de dagligdagse tingene som er det viktigste.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg kan være litt for impulsiv, litt for åpen, litt for positiv, og litt for kjapp. Jeg ønsker å gjøre for mye på en gang, og det kan være utfordrende.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Vi skeiet ut fredag. Da ble det god entrecôte og god rødvin – en herlig utskeielse. Hverdagen er som sagt det viktigste og da må man leve hver dag, nyte at man har god helse og en kjekk familie å være sammen med.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mot oljeboring i Lofoten.

– Er det noe du angrer på?
– Jeg tenker ikke så mye på det, og det er ikke så mye man kan få gjort med det.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Min kone.

Mer fra Dagsavisen