Alt om de nye korona-tiltakene: Bør ikke ha mer enn fem gjester i hjemmet

Regjeringen strammer inn koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene.

Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn fem gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

– Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke, skriver regjeringen i en pressemelding.

LES OGSÅ: Her er det flest arbeidsledige i Rogaland

Ikke en regel med politioppfølging

Statsminister Erna Solberg (H) understreket på pressekonferansen at dette ikke er en regel med politioppfølging siden det er snakk om en nasjonal anbefaling, men at kommuner kan gjøre anbefalingen til lovmessig regel som gir hjemmel til det.

– Jeg håper at vi ikke er på det stadiet at når vi skal jobbe sammen for å få ned smitten, at vi er nødt til at politiet løper ned dørene til folk, og at folk skjønner at vi gjør dette fordi det er nødvendig og viktig, sa hun.

Dette er de nye tiltakene:

Statsminister Erna Solberg la mandag fram regjeringens nye nasjonale koronaregler:

* Det anbefales at man på sammenkomster i private hjem, hager og hytter ikke har mer enn fem gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Det betyr at to familier med mange barn, fortsatt kan møtes.

* Alle anbefales å redusere antallet de har sosiale sammenkomster med i løpet av én uke.

* Antallet som kan samles på private sammenkomster utenfor hjemmet, reduseres fra 200 til 50.

* Det blir ikke lov for å ha mer enn 50 personer på firmafest.

* For at arbeidstakere fra andre land ikke skal bli ilagt karantene må de teste negativt hver 3. dag.

* Arbeidstakere fra land som ifølge EU er røde land må nå i ti dagers karantene. Dette gjelder blant annet Polen, Frankrike og Storbritannia.

* De nye tiltakene varer fram til tidlig i desember.

LES OGSÅ: Svigerinner på 87 og 77 år saksøkes av kommunen: – Mor synes det er fryktelig (+)

Barn kan fortsatt feire bursdag og halloween

Barn i barnehage- og barneskolealder får lov til å feire bursdag og halloween med kohorten sin.

– Barna skal få lov til å være sammen med unger de allerede er mye sammen med, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) på regjeringens pressekonferanse mandag ettermiddag der det ble informert om nye nasjonale koronatiltak.

– Det er ikke like strengt overfor de yngste som de voksne, la Melby til.

Hun understreket likevel at foreldre må sjekke de lokale smittevernreglene før de inviterer til barneselskap.

LES OGSÅ: – Lite gjennomtenkt med taxifrislipp (+)

Frykter flere dødsfall

Som en konsekvens av høyere smittetall i Norge frykter statsminister Erna Solberg (H) flere koronapasienter på sykehusene og flere dødsfall.

Det er en del av regjeringens begrunnelse for de skjerpede koronatiltakene mandag ettermiddag.

– Denne høsten har koronasmitten kommet som høstmørket. Litt mer dag for dag. Smitten i landet vårt har økt gradvis. I august hadde vi 300 smittede i uken, i september hadde vi 700 smittede i uken, i oktober 900 smittede i uken, og den siste uken har smitten økt videre, sa statsministeren.

Flere havner også på sykehus, og flere blir alvorlig syke. Mandag var det 54 koronasmittede personer innlagt på norske sykehus, på det laveste i juli var tallet tre.

– Med økte smittetall må vi vente at antallet som havner på sykehus øker i dagene og ukene som kommer. Vi frykter også at vi ser flere dødsfall som følge av dette, sa Solberg.

– Nå strammer vi altså til for å kontrollere smitten. Håpet er at vi kan unngå å innføre enda strengere tiltak, sa hun videre.

Tiltakene som regjeringen la fram mandag, skal vare til tidlig i desember.