Nyheter

50 prosent færre boliger til salgs

Akkurat nå er det 347 bruktboliger til salgs i Stavanger. I fjor var tallet 680.

Bilde 1 av 3

– Det er nesten 50 prosent færre bruktboliger til salgs nå enn på samme tid i fjor. Fra 680 i fjor på denne tiden, til 347 i dag. Tilbudet er rekordlavt. Trenden nå er at folk vil kjøpe før de selger, sier Trond Lura, daglig leder i DNB Eiendom i Stavanger, til RA.

Etterspørselen er større enn tilbudet. Det er nesten slutt på tomme visninger.

– Det er mange på visningene, god trøkk. På grunn av smittevernreglene har en hatt tilfeller hvor meglerne gjerne har stått 5–6 timer på visning for å gi alle interesserte det de vil ha. Det er en forbedring fra hvordan det var før korona, hvor selger hadde ryddet, vasket og sendt hunden på dør, men så kom det ingen, sier Lura.

###

Trond Lura, daglig leder i DNB Eiendom Stavanger. Foto: DNB

– Bedre marked

Ifølge Lura selges flere boliger over prisantydning. På samme tid i fjor solgte cirka 20 prosent over prisantydning. Nå er det 40 prosent som går over prisantydning. Det er også færre boliger som selges under prisantydning. I fjor gikk 70 prosent under, hittil i år er det 40 prosent, forteller Lura.

– Kjekt å endelig å få en opptur i boligmarkedet i Stavanger. Det er ikke slik at prisene går i været, og at vi får en kunstig prisvekst. Folk kjøper ikke over evne, men det er stor interesse for det som legges ut. Vi ser også at boliger som har ligget ute lenge blir solgt, sier Lura.

– Markedet hadde hatt godt av litt flere boliger i markedet. Ikke nødvendigvis oppimot 700 som i fjor, men et sted imellom 347 og 700, mener Lura.

LES OGSÅ: Boligprisene på Nord-Jæren sank i desember - slik var 2020 totalt

– Samme tilsig, men mindre volum

Sverre Dahle, regionsjef i Eiendomsmegler1, påpeker at tilsiget av nye boliger til salgs er nesten det samme januar 2021 som januar 2020.

– Tilsiget av nye boliger er det samme, men totalvolumet er mindre enn det var. Det ble lagt ut 182 boliger i januar 2020, mot 173 januar 2021. Det er til og med 26. januar, sier Dahle.

###

Sverre Dahle, regionsjef i Eiendomsmegler1. Foto: Eiendomsmegler1

Rift om familieboliger

Han mener det godt kunne vært flere boliger til salgs.

– Spesielt typiske familieboliger, rekkehus, vertikaldelt tomannsbolig eller eneboliger. Her er interessen stor. Markedet er knallbra, men tilbudet er redusert. Har du hus med hage som du skal selge, er det stor sannsynlighet for at interessen i markedet er stor. Det virker som folk heller vil investere i ny familiebolig enn å dra på ferie til Spania, sier Dahle.

LES OGSÅ: Flor & Fjære utvider - sjekk de 4000 kvadratmeter store planene (+)

Nøkkelen

De siste årene har boligprisene i Stavanger gått opp 19 prosent, ifølge tall fra Eiendomsverdi. Ser man tilbake på de siste fem årene har prisene falt med åtte prosent.

– Nøkkelen til at stabilt og sunt boligmarked er et godt arbeidsmarked. Så lenge folk har trygge framtidsutsikter, vil boligmarkedet være bra, sier Dahle.

LES OGSÅ: Slik fikk restauranten 4,5 millioner mer i omsetning i 2020 (+)

Mer fra Dagsavisen