330 biler er hentet ut av parkeringshuset

Så langt er over 300 biler hentet ut av det brannskadde parkeringshuset ved flyplassen. If har erstattet biler for totalt 36 millioner kroner.

– Ingenting nytt i dag når det gjelder riving eller resultater fra evaluering. Det blir nok ikke noe nytt før månedsskiftet. 330 biler er ute per nå, skriver lufthavndirektør Anette Sigmundstad i en SMS til RA. 

Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, sier til RA at de har fått inn 450 skademeldinger etter brannen.

– Av de 450 er det drøyt 130 biler som er totalskadd, og de er regnet som totalskadd selv om vi kanskje ikke fysisk har sett bilen, sier Clementz og forklarer at roboter har filmet bilene inne i parkeringshuset.

– Totalt har vi erstattet biler for 36 millioner kroner. På toppen av dette kommer de bilene som trenger vask, rens og mindre reparasjoner. Det utgjør 230 av totalt 450 biler, sier Clementz til RA. 

Han sier videre at uthentingen av biler er blitt satt litt på pause på grunn av kartlegging inne i parkeringsanlegget.

LES OGSÅ: Fant død fisk etter p-hus-brannen – skal se på miljøkonsekvensene

Veldig nøye

Av de 450 er det fortsatt 90 biler som ikke er avklart. Det betyr at det kan være snakk om firmabiler, leiebiler eller firmaer som har leid inn biler. 

– Av de bilene som er hentet ut, som ikke er totalskadd, så er mange av dem i bedre stand enn man hadde fryktet, sier Clementz.

– Vi er veldig nøye på at det blir gjort skikkelig når bilene blir vasket, renset og ozon-behandlet for å fjerne røyklukt, slik at ingen opplever at bilen lukter som et askebeger etter noen uker, legger han til.

LES OGSÅ: Skal få ut 1300 biler fra p-anlegget med robot, radiostyrt bil med kamera

Utvidet dekning 

Clementz sier et stort antall biler slapp unna med få eller små skader, og at forsikringsselskapet har utvidet leiebilordningen.

– Mange vil bli påvirket av å ikke ha bil og ha problemer med å få hverdagskabalen til å gå opp. Derfor har vi vært fleksible når det gjelder leiebildekning i kaskoforsikringen. Vanligvis gjelder det i ti dager, men i denne situasjonen har vi gått lenger enn vilkårene våre sier og folk har hatt leiebil betydelig lenger. Og det er rett og slett fordi de skal få hverdagen til å gå opp fram til de får kjøpt ny bil. 

If har tekniske inspektører plassert på Sola, i tillegg til at de er med på å lede uthentingen av bilene. De har også opprettet egne team på skadesentrene som kun har jobbet med Sola-sakene. 

– For en del år siden var det oversvømmelse som ødela mange biler, men dette er første gang så mange biler har blitt ødelagt i brann. Det er dramatisk når det står på og det er nok mange ting å lære av denne brannen. Det er derfor så mange offentlige instanser, forsikringsselskaper og Avinor følger denne saken så tett – fordi vi har mye å lære. Både vi og andre er opptatt av brannsikkerhet, og vi forsikrer ikke bare dette parkeringshuset, men parkeringshus over hele Norge. Så å trekke lærdom fra dette er både vi og andre interessert i.