Nyheter

239 positive koronatester i desember

Smittevernoverlege Runar Johannessen er bekymret over at smitten i Stavanger fortsetter å øke, men han er ikke overrasket over utbrudd på sykehjemmene.

– Når det er så mange positive smittetilfeller i Stavanger som det har vært de siste ukene, vil det være ansatte ved kommunale sykehjem som også tester positivt. Oppdager vi det tidsnok, både sikrer og sporer vi slik at smitten ikke brer seg ytterligere, sier smittevernoverlege i Stavanger, Runar Johannessen, til RA.

Desember har uten tvil vært den hardest rammede måneden i Stavanger under koronapandemien. Tall fra Stavanger kommune viser at 239 personer har fått påvist koronaviruset per mandag 28. desember. Denne dagen ble det i tillegg satt rekord i antall smittede på én dag med hele 45 tilfeller.

LES OGSÅ: Nå er dette påbudt på buss og tog i Stavanger, men ikke i Sandnes

Påbudt med munnbind

I løpet av de siste ukene har åtte ansatte og medarbeidere ved sykehjemmene Blidensol, Haugåstunet, Øyane, Rosendal, Boganes og Lervig fått påvist smitte.

– Det er klart vi er engstelige, sier smittevernoverlege Runar Johannessen.

– Vi har allerede innført påbud om bruk av munnbind på sykehjemmene, og så anbefaler vi alle som er tett på eller har tett tilknytning til smitteklyngene om å ta en test. Vi gjør det vi kan for å oppdage smitte tidlig og begrense den når den er oppdaget.

I samarbeid med direktøren for helse og velferd i kommunen, Eli Karin Fosse, utarbeider Johannessen stadig nye forholdsregler ved sykehjemmene.

– I tillegg til munnbind bruker de ansatte øyebeskyttelse ved avdelingene med smitte. Dette er for å forhindre ytterligere smitte. Dersom vedkommende er syk uten å vite det, er ikke kun bruk av munnbind tilstrekkelig, sier smittevernoverlegen. Johannessen legger til at de som bruker munnbind beskytter menneskene de omgås bedre enn de beskytter seg selv.

– Ser du noen mønster i smittetilfellene? 

– Ja, det er ansatte som er knyttet til aktuelle utbrudd som får positiv test. Det er viktig å jobbe med smitteklyngene slik at vi får bremset utviklingen. Jo større vi lar klyngen bli, desto lengre tid tar det å få roet utviklingen, sier Johannessen.

Også Eli Karin Fosse er bekymret for den generelle smitteutviklingen Stavanger har hatt den siste uken.

– Det er mange tilfeller med en relasjon til sykehjemmene våre, men vi har både kontroll og gode rutiner. Foreløpig har det derfor ikke blitt overført smitte fra ansatte til beboere, sier Fosse til RA.

LES OGSÅ: Den fysiske nyttårsmarkeringen må avlyses

Direktør for helse og velferd i Stavanger, Eli Karin Fosse.

Viktig erfaring

Direktør Eli Karin Fosse Fosse sier at ansatte og beboere ved sykehjemmene som kan defineres som nærkontakter til smittede, testes både to og tre ganger i løpet av karantenetiden.

– Hvor kritisk er det dersom eldre personer blir smittet?

– Foreløpig har vi hatt ett sykehjem med fire smittede beboere. Det gikk heldigvis bra, men vi vet at viruset i utgangspunktet er farlig for eldre. Det var viktig for oss å få denne erfaringen. Det har ikke alltid en dramatisk utgang, og det er viktig, sier Eli Karin Fosse.

Fakta om koronaviruset i Stavanger: 

  • Per mandag 28. desember er det registrert 717 smittetilfeller i Stavanger i løpet av hele perioden med pandemi.
  • De to første smittetilfellene ble registrert i februar.
  • 239 har testet positivt på koronatest i løpet av kun desember, og dette er dermed den måneden som er hardest rammet i Stavanger.
  • Mandag 28. desember ble det satt smitterekord i Stavanger, og hele 45 smittetilfeller ble registrert.
  • I mai ble det også registrert kun to smittetilfeller i Stavanger. I juni og juli ble det registrert ett tilfelle hver måned.
  • De siste ukene har åtte ansatte og medarbeidere ved sykehjemmene Blidensol, Haugåstunet, Øyane, Rosendal, Boganes og Lervig fått påvist smitte.
  • Kilde: Stavanger kommune

Mer fra Dagsavisen