Nyheter

22-åring dømt for å ha voldtatt medpasient på psykiatrisk avdeling

En 22 år gammel pasient på psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus er dømt for å ha voldtatt en annen pasient flere ganger.

Mannen er dømt for å ha voldtatt en kvinnelig pasient tre ganger i løpet av tre timer en lørdag i 2018, skriver Stavanger Aftenblad. Begge var innlagt på psykiatrisk avdeling på Stavanger universitetssjukehus.

Fornærmede i saken var underlagt såkalt 15/30-tilsyn, noe som betyr at hun fikk tilsyn hvert kvarter mens hun var våken.

22-åringen erkjente straffskyld da rettssaken startet, men nektet for bruk av vold. En enstemmig rett har derimot funnet det bevist at tiltalte forgrep seg og brukte vold mot kvinnen.

Sakkyndige har konkludert med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og han kan derfor ikke straffes for voldtekten. Han dømmes derimot til å betale 20.000 kroner i oppreisningserstatning, mens voldsoffererstatningsordningen betaler resten av oppreisningsbeløpet på 175.000 kroner.

22-åringen er allerede i dag underlagt tvungent psykisk helsevern, men retten mener det er fare for at tiltalte vil begå lignende lovbrudd om han ikke tar medisinene sine, noe som i dag er frivillig.

– Vi vil vurdere å anke over om vilkårene for tvungent psykisk helsevern er til stede i denne saken, sier 22-åringens forsvarer, advokat Hans Marius Thorsnæs, til Aftenbladet.

Kvinnens bistandsadvokat, advokat Brage Nordgård, sier at han er fornøyd med dommen.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen