Nyheter

Rennesøy bibliotek gjenåpnes: - Jeg ser lyst på det

Rennesøy bibliotek er midlertidig stengt på grunn av en ødelagt heis. Nå har Stavanger kommune en midlertidig løsning som gjør at dørene kan åpnes igjen allerede på torsdag.

Med tre dagers varsel ble biblioteket stengt mandag 15. januar. Beslutningen ble fattet av kommunedirektøren. Årsaken er at heisen på Rennesøy bibliotek har vært i ustand siden høsten 2023 og biblioteket er uten universell utforming. De ansatte og besøkende har derfor vært nødt til å benytte seg av trappen.

Den plutselige nedstengningen har fått lokalbefolkningen til å reagere.

– Biblioteket har vært livet mitt, både jobb og fritid. Vi fortjener et skikkelig bibliotek på Rennesøy nå. Akkurat nå, sa Rennesøybu Bjørg Kristin Helland Bø. Hun var biblioteksjef ved Rennesøy bibliotek i 47 år, fram til hun pensjonerte seg i 2022.

Potensiell midlertidig løsning

Tirsdag opplyser byggforvalter i Stavanger kommune overfor RA at biblioteket har mottatt en «trappetralle» fra kommunen.

– Det er en slags tralle med seler og en stol. Med den kan varer og en person fraktes opp trappen, sier Terje Andersen, som har byggeansvar for Rennesøy og Finnøy.

Andersen tror en gjenåpning av biblioteket er nærliggende.

– Nå må biblioteket få trene på å bruke den, men ellers er det klart, sier Andersen.

Trappetralle

Gladmelding: Åpner på torsdag

Og onsdag ettermiddag ble det klart: Biblioteket åpner igjen torsdag 1. februar klokken 10.00.

– Vi har nå fått på plass en funksjonell trappetralle som gjør at bøker enkelt kan transporteres til og fra biblioteket, og det betyr at vi nå kan åpne biblioteket igjen, sier Thina Hagen, vikarierende bibliotek- og kulturhussjef.

Kulturhuset Meieriet har fortsatt ingen heis, men det jobbes med å få på plass en ny. Det er foreløpig usikkert når denne er på plass, men dette vil bli avklart når anbudsrunden er gjennomført.

– Vi gleder oss til å åpne biblioteket igjen og treffe faste og nye besøkende, sier Rebecca Egeland og Lars Tore Klepsvik, som jobber på Rennesøy bibliotek.

Biblioteket i 2. etasje er ikke tilgjengelig med rullestol og barnevogn.

Planleggingen av å flytte biblioteket til bankbygget er igangsatt, men når selve flyttingen begynner er uvisst.

En permanent heis vil være på plass før høsten.

– Vi er ikke helt sikre på hva hvilken heis vi skal velge. En permanent, ny heis kan være på plass mellom 3–5 måneder. Oppdraget må først ut på anbud.


- Ser lyst på det

Rebecca Egeland er leder for Sølvberget-filialen på Rennesøy. Hun hadde ingen medvirkning i beslutningen om å stenge biblioteket. Hun ble først varslet fire dager før biblioteket skulle stenge mandag 15. januar.

- Vi er veldig positive. Dette er et godt alternativ. Vi har fått trallen og har fått prøvd den og den fungerer bra til vårt formål.

Det er opp til hovedvernombudet å avgjøre om løsningen er god nok.

- Nå prøver vi å få dem på vår side. Det er uvisst om jeg får det slik jeg vil, men jeg ser veldig lyst på det, sier Egeland og ler.

Egeland er glad for at det skal settes inn ny heis.

- Siden vi ikke lenger skal gå i uvisse, er det lettere å ha en midlertidig løsning. Det er bedre for oss og for lånerne.

Rennesøy bibliotek midlertidig stengt.

Frp-Harestad: – Fornøyd så langt

Da heisen ble ødelagt i 2023 ble den ikke fikset umiddelbart fordi en totalrenovering av Meieriet bare var et snaut år unna byggestart. Dette innebar også å flytte biblioteket fra 2. etasje og ned i 1. etasje i det gamle banklokalet. Det ble derfor avgjort at kostnaden ved reparasjon ikke kunne forsvares.

Sammen med helsehus og flytting av innbyggerservice, kom prislappen på om lag 150 millioner. Nå spøker det for planene. Det nye flertallet har nedskalert prosjektet fra 150 millioner kroner til 10 millioner kroner.

Leder for Rennesøy kommunedelsutvalg, Tor Bernhard Harestad (Frp), er spent på hvor langt 10 millioner rekker.

– Vi har jobbet ganske mye for å få det til. Jeg er fornøyd så langt. Nå er jeg spent på pristilbudet og hvor langt vi kommer vi med de pengene vi har, sier Harestad.

Tor Geir Harestad Stavanger-budsjettet

– Hva er høyeste prioritet?

– Få fikset heisen, få på plass friskluftanlegg og flytte biblioteket ned i banken, sier Harestad.

– Vi skal få til dette her. Det er ikke vanskelig hvis det er vilje. Det forrige flertallet ville bruke 155 millioner kroner. Det er det samme som et nybygg, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen