Nyheter

Åpner dørene på brannstasjonene: – Håper mange tar turen

13 lokale brannstasjoner inviterer store og små på besøk under Åpen brannstasjon på lørdag.

Åpen brannstasjon arrangeres over hele landet i uke 38, som en del av den nasjonale Brannvernuka. I Rogaland åpner 13 lokale brannstasjoner dørene (se oversikt i faktaboks).

– Åpen brannstasjon over hele landet er blitt en fantastisk fin tradisjon, og en viktig arena for å gi nyttig info om brannforebygging, sier stabssjef Frode Strøm i Rogaland brann og redning IKS (RBR), i en pressemelding.

Han forklarer at de i år setter søkelys på ladevett og generell brannsikkerhet i hjemmet.

– På Åpen brannstasjon får de minste lære om brannsikkerhet. Det blir kunnskapsløype, utstilling av nye og gamle brannbiler, mulighet til å spyle med brannslange og mye, mye mer. Vi håper mange tar turen, og er klare for storinnrykk på brannstasjonen, sier Strøm.

Bilder fra åpen dag på brannstasjoner i Rogaland
Bilder fra åpen dag på brannstasjoner i Rogaland
Bilder fra åpen dag på brannstasjoner i Rogaland

– Noe for alle

– Hva kan de som tar turen på Åpen dag forvente seg?

– En kjekk dag med mye folk og brannbiler! Det er ikke hver dag vi åpner dørene på denne måten for publikum, derfor er det ekstra kjekt å gjøre det lille ekstra, sier Gry Solem, kommunikasjonsrådgiver i RBR, til RA.

Solem anbefaler alle å ta turen.

– Det er alltid mye kjekt å se og gjøre inne på en brannstasjon. Enten du er to eller nitti år. Dette er et arrangement for hele familien. Dette er av erfaring et populært arrangement. Vi forventer mye folk og god stemning på alle våre stasjoner, legger hun til.

– Hvordan synes dere selv det er å åpne opp brannstasjonene på denne måten?

– Åpen dag på brannstasjonen er både hektisk, gøy og lærerikt. Det er kjekt å treffe folk på denne måten, snakke om brannforebygging og ikke minst få vist oss litt fram. Ekstra stas er det at så mange av våre deltidsbrannstasjoner har åpne dører denne dagen, sier Solem.

Bildet er fra en tidligere Åpen dag på Gilja.

Viktig å øve

I pressemeldingen påpekes det at skoler og barnehager har krav om å jevnlig gjennomføre brannøvelser. I hjemmet har vi ikke det samme kravet, til tross for at de fleste farlige branner oppstår der.

– Nettopp derfor er det viktig å vite hva man skal gjøre ved branntilløp eller brann i hjemmet. Årlige øvelser der man bor – gjerne også oftere – vil bidra til at alle i husholdningen i større grad vet hva man skal gjøre om ulykken først er ute.

– Vi oppfordrer alle til å bruke Brannvernuka til å prate om, og øve på, hva man skal gjøre om det begynner å brenne i boligen. Det behøver ikke være mer komplisert enn at dere avtaler en møteplass og hvem som skal gjøre hva. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser også håndterer disse best, sier Strøm.

---

Disse brannstasjonene åpner dørene lørdag klokken 10-13:

 • Bryne
 • Finnøy
 • Gilja
 • Høle
 • Jørpeland
 • Klepp
 • Kvitsøy
 • Oltedal
 • Riska
 • Rennesøy
 • Rogaland brann og redning hovedstasjon
 • Varmen
 • Ålgård

---

Brannvernuken er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.

Tips til brannøvelse hjemme

Rogaland brann og redning IKS har samlet noen tips til hvordan man kan gjennomføre brannøvelser hjemme:

– En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte en god start og begynne med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

 • Ta en prat med hele familien, f.eks. ved middagsbordet, om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann.
 • Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne. Hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarioer. Hva om det brenner i trappa? Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg.
 • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel postkassen eller søppelkassen.
 • Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer, klarer for eksempel alle komme seg ned brannstigen?
 • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
 • Vit hvor brannslokkingsutstyret er plassert og hvordan det brukes, og sjekk at det ikke er gått ut på dato.
 • Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.

Nyeste fra Dagsavisen.no: