Nyheter

Slik er utleiemarkedet i Stavanger

Det koker i utleiemarkedet flere steder nå, inkludert i Stavanger. Slik får du en fordel i leiekøen.

– Det er høy aktivitet og mange henvendelser på boligene som annonseres i Stavanger, spesielt på sentralt beliggende leiligheter, sier Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger, til RA.

Han peker på flere ting som påvirker utleiemarkedet i Stavanger.

– Aktiviteten i oljesektoren er en viktig driver for leiemarkedet i Stavanger. Dette ble veldig tydelig i kjølvannet av oljeprisfallet i 2014 da leieprisene i løpet av 2015 og 16 gikk ned ca. 28 prosent. Vi er først nå tilbake på de samme nivåene som vi hadde i 2014. I tillegg har kommunene i regionen forpliktelser i forhold til å skaffe boliger til flyktninger fra Ukraina. Dette bidrar i stor grad til at det er et stort press i leiemarkedet, sier Hauge.

Også studentene spiller en rolle.

– Studenter bytter normalt bolig i forbindelse med studiestart. Dette innebærer at det alltid er høy aktivitet i sommermåneden slik at dette er den perioden i løpet av året da det inngås flest nye leiekontrakter.

Hauge sier han tror leieprisene vil øke i tiden framover.

– Den viktigste driveren i leiemarkedet er tilbud og etterspørsel. Det er fortiden god driv i oljesektoren, kommunene i regionen trenger boliger til flyktninger og økte skatter og renter på boliglån har bidratt til at mange utleiere har valgt å selge sekundærboliger. Jeg antar at disse faktorene bidrar til at leieprisene vil øke i tiden framover.

Tips til deg som skal på visning

I en pressemelding fra Utleiemegleren påpekes det at mange leietakere opplever at det er tøff konkurranse om å skaffe seg et hjem.

– Det kan bli vanskelig å lande drømmeboligen, og for å skille deg ut i mengden bør du være mest mulig forberedt når du kommer på visning, sier leder for salg og forretningsutvikling i Utleiemegleren, Siri Anne Bernum Halck.

– På visninger vrimler det ofte av interessenter, og da kan det være vanskelig å skille seg ut og gjøre et positivt inntrykk overfor utleier. For utleier er det viktig at leieboeren er til å stole på, at leien betales punktlig og at boligen behandles fint, utdyper hun i pressemeldingen.

Hun mener et godt råd er å fortelle om deg selv.

– Lag gjerne en bolig-CV for å gjøre det lett for utleier å velge nettopp deg som leietaker. Den bør gi et kort inntrykk av hvem du er og gi utleier relevant informasjon om deg som leietaker. Det kan eksempelvis være å opplyse utleier om du er student, har fast jobb eller deltidsjobb. Om det er mange som vil ha boligen gjelder det å skille seg ut på en positiv måte. Da vil en bolig-CV være til god hjelp, sier Halck.

Videre råder hun deg til å være ærlig.

– For utleier kan det være et stort pluss om du har referanser som kan bekrefte at du er til å stole på, for eksempel en arbeidsgiver eller noen du har bodd hos tidligere. For personer som ønsker å leie sammen, er det fint å oppgi hvordan man kjenner hverandre. Husk at informasjonen skal være relevant for utleieren. Unngå å bli altfor personlig og «nær» når du beskriver deg selv. Likevel kan det være smart å nevne fritidsinteresser som kanskje vil ha betydning for leieforholdet. Enkelt sagt: Liker du turer i skog og mark, høres dette bedre ut enn «glad i en fest». Men ikke overdriv, og styr unna usannheter og bestikkelser, fortsetter Halck.

Sjekkliste

Utleiemegleren har laget en sjekkliste til deg som skal på visning:

o Først og fremst, møt presis!

o Still spørsmål, vis interesse og vær engasjert.

o Sjekk hva som er inkludert i leien. Hør for eksempel om varmtvann, fyring, strøm, kabel-TV, internett, trappevask, og fellesvaskeri er inkludert i leien.

o Hvor høyt er strømforbruket, og hva har tidligere leietakere normalt betalt for strøm i måneden? Dette er viktig å vite for å unngå ubehagelige økonomiske overraskelser etter signering.

o Er det lytt?

o Hvordan er naboene?

o Sjekk om leiligheten er brannsikret med røykvarsler, brannslukningsapparat/slange og rømningsvei.

o Still spørsmål vedrørende det elektriske anlegget, er det vedlikeholdt?

o Hva følger med av inventar/løsøre? Eksempelvis er det fint å vite hva som medfølger av hvitevarer.

o Følger det tilgang til bod?

o Vær sikker på at kontrakten er satt opp i henhold til gjeldende lovverk.

o Hvor lang er oppsigelsestiden?

o Hva er leietakers vedlikeholdsplikt?

o Har man lov å gjøre kosmetiske endringer i leiligheten, som å male eller henge opp bilder på veggene?

o Hvis utleier ønsker depositum innbetalt på sin egen konto, velg heller en annen utleier. Du slipper å bekymre deg om leiekontrakten og behandlingen av depositum ved å leie gjennom profesjonelle.

o Er det skru- eller automatsikringer, og er disse i god stand?

o Hvilke regler gjelder for dyrehold?

o Hvordan er ventilasjonen?

o Hvilke regler gjelder for sameiet/borettslaget?

Etter visningen

o Vær tilgjengelig på mobil og e-post.

o Ikke glem å tegne innboforsikring.

o Når du skal flytte inn bør leiligheten gjennomgås sammen med utleier eller megler. Dokumenter skader og mangler, og ta gjerne bilder. Ifølge Forbrukerrådet ligger leieforhold på topp 10 på klagelisten. Ved å ha en ryddig kontrakt og være enig med utleier om leilighetens tilstand ved innflytting spares både utleier og leietaker for potensielle tvister.


Nyeste fra Dagsavisen.no: