Nyheter

Byens best bevarte hemmelighet? − Hadde jeg visst det, ville jeg sagt det til flere kunder

Under pandemien startet Stavanger sentrum med et ganske kjekt tilbud, som de har fortsatt med etter gjenåpningen også. Problemet er at «ingen» vet om det, til og med de som jobber i noen av sentrumsbutikkene.

− Vi ser at kundene setter pris på å ha møbelbutikker i sentrum, slik at de slipper å dra ut til Forus. I tillegg må kundene gå forbi en del andre butikker på vei til oss, og dermed bidrar det til å holde liv i sentrum, sier Victoria Landa Krekling til Rogalands Avis.

Hun er salgskonsulent hos nyåpnede Bolia, som har flyttet lokalene sine fra Torgterrassen til Verksgata, like over gaten fra Magasin Blaa, i Stavanger sentrum.

− Heldigvis er parkeringshuset Jorenholmen nærme butikken vår, dersom kundene trenger å frakte det de handler hjem med bil. Det er også mulig for dem å parkere midlertidig ganske nært butikken når de skal laste på. Har kundene handlet flere poser med tunge varer, tilbyr vi dem å sette dem igjen her i butikken, slik at de slipper å bære dem rundt i byen, så kommer de heller innom og henter posene før de skal hjem, sier Krekling videre.

− Men visste du at Stavanger sentrum tilbyr gratis hjemkjøring av varer til folk som handler i byen?

− Nei, det visste jeg ikke. Hadde jeg visst det, ville jeg selvsagt sagt det til kundene, svarer Krekling, som synes dette er et veldig godt tilbud.

Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger Sentrum AS, er klar over at mange ikke kjenner til hjemkjøring-tilbudet, både kunder og butikkmedarbeidere. Derfor vil de gjøre tilbudet mer synlig med skilt i kasseområdet og i den nye Byen-appen.

Slik får du varene kjørt hjem

Salgskonsulenten på Bolia er slett ikke de eneste som ikke kjenner til transporttilbudet, skal vi tro Kristin Gustavsen, daglig leder i Stavanger sentrum AS:

− Vi ser at det faktisk har vært vanskelig å gjøre dette tilbudet bredt kjent. Vi har derfor intensivert dette arbeidet nå, blant annet ved å henge informasjon i kasseområdet til medlemsbutikkene, og i mai kommer det også en Byen-app som vil synliggjøre tilbudet bedre, sier Gustavsen til RA.

På Stavanger sentrums nettsider står det mer om dette tilbudet, og her er det også en liste over butikkene som kan tilby kundene gratis hjemkjøring av varer. Hjemkjøringen gjelder innenfor den gamle kommunegrensen til Stavanger, samt til Randaberg og Sola.

− Ligger an til å sette ny rekord

Så, dersom du «tok litt av» på handelen i byen, kan du levere handleposene dine i Østervåg 6 innen klokken 15.00 og få dem kjørt hjem samme dag. Leveres posene senere på dagen, blir de kjørt hjem påfølgende virkedag.

Har du handlet mange og tunge poser i byen, kan du gå innom Stavanger Sentrum AS sine lokaler i Østervåg og sette fra deg posene. Så får du de kjørt hjem helt gratis. Kristin Gustavsen håper flere vil bruke tilbudet.

− Varene kjøres hjem av elbiler, ergo er det utslippsfri transport. Vi får støtte fra Stavanger kommunes klimafond til dette, så det er derfor hjemkjøringen er gratis, sier Gustavsen, og fortsetter:

− Vi startet med å kjøre varer hjem til folk med våre egne biler da koronaen kom i mars 2020. Deretter har vi brukt litt ulike løsninger, fram til vi i februar 2022 inngikk avtale med nåværende leverandør B&B. I 2022 var det 406 enheter som ble fraktet hjem. Det tilsvarer drøye 573 millioner omsatt til tur/retur sentrum. Hittil i 2023 er det fraktet rundt 80 enheter. Dette er årets roligste periode, så vi ligger godt an til å sette ny rekord.

− Nevner det så ofte vi kan

Interiørbutikken Granit er en annen av medlemsbutikkene som kan tilby kundene gratis hjemkjøring av varer.

− Dette er et utrolig flott tilbud som byen har ordnet, men dessverre er det ikke mange som kjenner til det. Vi prøver å fortelle kundene om det så ofte som mulig. Det er ofte kunder som handler møbler og mange varer hos oss som får dem kjørt hjem, sier butikksjef Marianne Fosse til RA.

− Kunder som handler hos oss får gjerne varer kjørt hjem cirka én til fem ganger i uken, men hadde alle visst om tilbudet, ville de kanskje handlet oftere i byen, sier Fosse videre.

Marianne Fosse er butikksjef på Granit i Stavanger, og hun tipser kunder om gratis hjemkjøring så ofte hun kan.

Hun ønsker at flere skal få vite om dette flotte tilbudet, slik at de faktisk vil bruke byen mer.

− Derfor nevner vi hjemkjøring så ofte vi kan og prøver å spre budskapet. Det er dyrt å parkere i byen og stadig flere kommer med buss eller på sykkel. Da er det helt klar praktisk å kunne handle uten å tenke på at de skal få varene med seg hjem under armen, sier Fosse.

Mer fra Dagsavisen