Nyheter

Elbil-interessen: − Vi opplever litt lavere salg enn før nyttår

NAF mener det er alvorlig at folk er mer lunkne til å kjøpe elbil. De lokale bilforhandlerne ser ikke samme tendens.

I en undersøkelse som Norstat nylig har gjennomført for NAF, svarer 42 prosent at deres neste bil blir en elbil. Det er en nedgang på 12 prosentpoeng fra august i fjor.

− Det er alvorlig når mer enn én av fem som tidligere var interessert i elbil, har mistet interessen. Fra nyttår har regjeringen innført moms og nye avgifter på kjøp, samt økt bompengene og omregistreringsavgiften på elbiler. Da er det ikke rart at folks interesse for elbil går ned, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, i en pressemelding.

Nettopp av denne grunn mener NAF at regjeringen bør stoppe avgiftsveksten for elbiler, dersom de fortsatt ønsker å ha med seg folk på det grønne skiftet.

Braadland tror imidlertid at også økte renter og strammere økonomi kan være med på å forklare de synkende tallene. Elbil har lenge vært det samme som nybil, og da kan nok økte renter bidra at flere folk setter seg på gjerdet.

Lenger ned i saken kan du se fylkestallene fra undersøkelsen.

Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

− Utgjør mesteparten av nybilsalget

Hos oss i Møller Bil Sør-Rogaland ser de, derimot, ikke de samme tendensene som NAFs undersøkelse viser:

− Nybilsalget er stort sett bare elbiler, og trenden er ikke synkende. Det er de elektriske Volkswagen-modellene ID. 3, ID. 4 og ID. 5, Skoda-modellen Enyaq, samt de elektriske Audi-modellene Q4 e-Tron, Q8 e-Tron og e-Tron GT som utgjør mesteparten av nybilsalget, sier administrerende direktør Jan Olav Fikstvedt til RA.

− Bruktbilavdelingen vår selger i tillegg meget bra, både brukte elbiler og fossile biler. I bruktbilmarkedet er altså bildet ganske annerledes enn i nybilmarkedet, slik vi opplever det, fortsetter han.

Jan Olav Fikstvedt hos Møller Bil er fornøyd med bilsalget og interessen blant kundene.

− Selger litt mindre enn før nyttår

Morten Ringe, salgssjef hos Bertel O. Steen i Sandnes, kan også melde at elbil fortsatt er etterspurt hos dem.

− Vi opplever litt lavere salg enn før nyttår, men fremdeles er det bra besøk i butikken. Det er store elbiler med god rekkevidde er det som er mest etterspurt. For bruktbiler opplever vi også godt salg, sier Ringe til RA.

RA har bedt NAF om fylkestallene fra undersøkelsen deres. Det er folk i Trøndelag, Oslo og Vestland som er mest enige i at deres neste bil blir en elbil til tross for avgiftsendringene. Folk i Møre og Romsdal, Nordland og Troms og Finnmark, på den annen side, ser mer bort ifra elbil når de skal kjøpe neste doning.

En undersøkelse fra NAF viser at selv om folk fortsatt helst vil ha elbil som sin neste bil, er elbil-interessen fallende.

Rogalendingene ligger ganske nær snittet i Norge når det gjelder tankene om hvorvidt neste bil blir en elbil, ifølge undersøkelsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: