Nyheter

Ikke gjør dette for å spare på strømmen: – Advarer mot å bruke elektrisk utstyr om natten

Flere velger å bruke elektrisk utstyr når det er billigst. Dette bekymrer Lasse Grahl-Jacobsen i Rogaland brann og redning IKS.

– Strømmen er billigst når forbruket er lavt, det vil si om natten. Det kan føre til at noen velger å sette på klesvasken eller oppvaskmaskinen før de legger seg, det er ikke lurt, sier seksjonsleder for analyse-utvikling i Rogaland brann og redning IKS, Lasse Grahl-Jacobsen.

Lasse Grahl- jacobsen

Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brann i elektrisk utstyr er den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge i perioden 2017- 2021, kun slått av komfyrbranner.

– Vi fraråder folk å sette på vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen på natten. Hvis det skulle oppstå en brann er det en fordel å være våken, sier Grahl-Jacobsen.

To tredeler av de elektriske brannene startet i elektriske installasjoner eller husholdningsutstyr. 35 prosent av brannene i husholdningsutstyr startet i en vaskemaskin eller tørketrommel.

Det kan være fristende å våkne til en ren oppvaskmaskin. Men selv oppvaskmaskinen kan begynne å brenne i løpet av natten.

Økning i pipebranner

Høyere strømpriser- og kuldeperioder i 2022 førte til økt bruk av fyringsanlegg, som igjen førte til rekordmange branner i skorstein, viser tall fra DSB. Dette er branner som i ytterste konsekvens kan spre seg og forårsake store skader.

– Dette kan forebygges ved å bruke tørr ved og sørge god trekk med tilstrekkelig tilførsel av luft. Da vil forbrenningen blir ren og ikke avgi tjære som omdannes til brennbar beksot i pipa, sier Grahl-Jacobsen.

Fra 2016 til 2022 har tallet økt fra 29 til 81 pipebranner i året i Rogaland brann og redning IKS.

Kilde: Rogaland brann og redning

Giftig gass fra mobilen

3 av 5 nordmenn lader mobilen på soverommet om natten ifølge en undersøkelse utført av Norstat for Frende forsikring. Grahl-Jacobsen vil ikke anbefale folk å lade på soverommet når de selv sover.

– Det kan oppstå varmgang, det kan i verste fall ta fyr og brenne. Det skjer sjelden, men selv små branntilløp fører til produksjon av giftige røyk- og branngasser, sier Grahl-Jacobsen.

Slik kan mobilen bli seende ut etter varmgang.

Brannvesenet er godt kjent med branner i litium-ion batterisystemer, fra små branntilløp i skuffer og skap til større og mer kompliserte branner. Denne type batterier finnes i det meste av moderne elektronikk, som bærbare PC-er, mobiltelefoner og elektriske biler.

– Forebygging og hendelseshåndtering av slike branner har fått økt oppmerksomhet hos oss. Batteribranner i sparkesykler og hodelykter er en gjenganger. Litium-ion-batterier som energibærere får flere og flere bruksområder, sier Grahl-Jacobsen.

Han tror det er vanskelig å få folk til å slutte å lade det elektroniske utstyret sitt mens de sover.

– Mange er avhengige av å lade om natten, så for vår del handler det om å gi gode råd knyttet til lading, sier Grahl-Jacobsen.

Hvis du skal lade på natten anbefaler han å tenke over ladevettreglene.

Grahl-Jacobsen påpeker også at batterier kan være en kilde til brann og anbefaler å sjekke ut Rogaland brann og rednings råd for hvordan man håndterer brukte batterier.


---

Ladevettreglene

  • Lad i rom med røykvarsler.
  • Lad når du er våken og til stede.
  • Les og følg produsentens bruksanvisning.
  • Bruk helst original lader.
  • Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
  • Ikke lad i sengen.
  • Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
  • Bytt ut skadet utstyr.
  • Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
  • Ved røyk og flammer, ring 110.

Kilde: Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.

---Mer fra Dagsavisen