– Strømmen er billigst når forbruket er lavt, det vil si om natten. Det kan føre til at noen velger å sette på klesvasken eller oppvaskmaskinen før de legger seg, det er ikke lurt, sier seksjonsleder for analyse-utvikling i Rogaland brann og redning IKS, Lasse Grahl-Jacobsen.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/OHA5DVJXCJBWLKCY4AILLBKBQU.jpeg)
Den offisielle brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at brann i elektrisk utstyr er den nest vanligste årsaken til boligbranner i Norge i perioden 2017- 2021, kun slått av komfyrbranner.
– Vi fraråder folk å sette på vaskemaskinen, tørketrommelen eller oppvaskmaskinen på natten. Hvis det skulle oppstå en brann er det en fordel å være våken, sier Grahl-Jacobsen.
To tredeler av de elektriske brannene startet i elektriske installasjoner eller husholdningsutstyr. 35 prosent av brannene i husholdningsutstyr startet i en vaskemaskin eller tørketrommel.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/Q3MYYNZOHJHOHEVBS5REPLGQYM.jpeg)
[ Brann og redning kan ikke ledes på deltid ]
Økning i pipebranner
Høyere strømpriser- og kuldeperioder i 2022 førte til økt bruk av fyringsanlegg, som igjen førte til rekordmange branner i skorstein, viser tall fra DSB. Dette er branner som i ytterste konsekvens kan spre seg og forårsake store skader.
– Dette kan forebygges ved å bruke tørr ved og sørge god trekk med tilstrekkelig tilførsel av luft. Da vil forbrenningen blir ren og ikke avgi tjære som omdannes til brennbar beksot i pipa, sier Grahl-Jacobsen.
Fra 2016 til 2022 har tallet økt fra 29 til 81 pipebranner i året i Rogaland brann og redning IKS.
Kilde: Rogaland brann og redning
[ Nødvarsel på mobil: - Skjer det en katastrofe på natten er jeg ferdig ]
Giftig gass fra mobilen
3 av 5 nordmenn lader mobilen på soverommet om natten ifølge en undersøkelse utført av Norstat for Frende forsikring. Grahl-Jacobsen vil ikke anbefale folk å lade på soverommet når de selv sover.
– Det kan oppstå varmgang, det kan i verste fall ta fyr og brenne. Det skjer sjelden, men selv små branntilløp fører til produksjon av giftige røyk- og branngasser, sier Grahl-Jacobsen.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/F4S6SDFT2REU7MZG663HWZRJIA.jpeg)
Brannvesenet er godt kjent med branner i litium-ion batterisystemer, fra små branntilløp i skuffer og skap til større og mer kompliserte branner. Denne type batterier finnes i det meste av moderne elektronikk, som bærbare PC-er, mobiltelefoner og elektriske biler.
– Forebygging og hendelseshåndtering av slike branner har fått økt oppmerksomhet hos oss. Batteribranner i sparkesykler og hodelykter er en gjenganger. Litium-ion-batterier som energibærere får flere og flere bruksområder, sier Grahl-Jacobsen.
Han tror det er vanskelig å få folk til å slutte å lade det elektroniske utstyret sitt mens de sover.
– Mange er avhengige av å lade om natten, så for vår del handler det om å gi gode råd knyttet til lading, sier Grahl-Jacobsen.
Hvis du skal lade på natten anbefaler han å tenke over ladevettreglene.
Grahl-Jacobsen påpeker også at batterier kan være en kilde til brann og anbefaler å sjekke ut Rogaland brann og rednings råd for hvordan man håndterer brukte batterier.
[ Over tre millioner batterier kastes feil hvert år: - Høy risiko ]
---
Ladevettreglene
- Lad i rom med røykvarsler.
- Lad når du er våken og til stede.
- Les og følg produsentens bruksanvisning.
- Bruk helst original lader.
- Lad på et underlag som ikke lett kan brenne.
- Ikke lad i sengen.
- Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann.
- Bytt ut skadet utstyr.
- Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
- Ved røyk og flammer, ring 110.
Kilde: Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If.
---