Nyheter

Vinterferie i byen: - Lag din egen drømmeplanet og besøk vinterhulehytten

I vinterferien arrangerer Stavanger Kunsthall verksted for barn. Der kan barna lage sin egen drømmeplanet og dra på oppdagelsesreise i utstillingen «Play».

Mio Sigmundsen (6) har laget sin drømmeplanet på verkstedet i Stavanger kunsthall. Planeten han har laget er skummel med både spindelvev og flaggermus og ifølge Mio selv, et levende gresskar. På planeten står Mios store drøm:

– Det står Mio 8 år, fordi min drøm er å være 8 år. Det er mange som allerede tror jeg er det fordi jeg ser eldre ut, sier Sigmundsen.

Mio Sigmundsen får litt hjelp til å henge opp drømmeplaneten sin.

Mio brakk armen i begynnelsen av vinterferien, da ble det byferie på han og moren Kaja Rein Brevig. Resten av familien dro på fjellet, men heldigvis er det noe å finne på i byen også.

– Jeg har aldri vært på noe sånt før men jeg synes det er gøy. Her kan jeg klippe og lime og lage noe, sier Sigmundsen.

Bordet på verkstedet i Stavanger kunsthall er fult av pynt til planetene.

Kristina Lovisa Ketola Bore jobber på Stavanger Kunsthall. Hun har vært med på å gjøre verkstedet klart for gjestene.

– Vi åpnet i dag klokken elleve, det har vært masse folk her siden vi åpnet. Det har nesten vært kø for å komme inn å lage planeter, sier Bore.

Magisk stemning

I tillegg til å lage planeter kan barna utforske utsilingen Play. Danser Victoria Heggelund skal ta med barna på en kunstnerisk oppdagelsesreise gjennom utsilingen.

– I dag skal vi utforske på forskjellige måter. Jeg har lyst til at vi skal tenke på forskjellige univers, slik at utstillingen kan oppleves forskjellig. Det er hele tiden den samme utstillingen men med hjelp av sansene våre skal vi forandre på den, sier Heggelund.

Victoria Hegglund vil at barna skal dele sine følelser og opplevelser gjennom snakking, bevegelser eller grimaser.

Heggelund skal få barna til å tenke annerledes. Sammen med dem skal hun løpe, danse og krype gjennom utstillingen.

– Vi har fått beskjed om at barna får lov til å ta på utstillingen, men de må være forsiktige, sier Heggelund.

Vil inkludere barna i kunsten

Hvert semester har kunsthallen forskjellige temaer for formidlingene sine. Dette semesteret er temaet omsorg både til andre, naturen og oss selv.

– Vi tenkte at drømmer og håp er noe av det viktigste vi kan gjøre for oss selv. Slik kom vi på å lage drømmeplaneter, sier Bore.

På verkstedet er det satt opp en stor vinterhulehytte med en stjernehimmel og saccosekker liggende på gulvet. Hvis du ikke skal på hytten i vinterferien kan du oppleve vinterhulehytten på kunsthallen.

Kunstneren bak denne rosa fjærplaneten Viktoria Kristine Greater ligger sliten og fornøyd å ser opp på drømmeplanten sin.

– Du kan ligge på sakkosekken og se opp i universet som blir bygget opp i løpet av de neste dagene. Barna får i oppgave å tenke over hva de drømmer om og lage en planet der alle drømmene går i oppfyllelse, sier Bore.

Hun fortetter:

– Vi vil at barna skal føle seg hjemme på kunstutstilling. Vi vil møte de der de er og med det de har i bagasjen. De trenger ikke ha noe kunnskap om kunst for å komme hit, sier Bore.











Mer fra Dagsavisen