Nyheter

Johny Vassbakk (52) dømt for drapet på Birgitte Tengs – felt av sjeldent DNA

Johny Vassbakk nagles til drapet på Birgitte Tengs gjennom en ekstremt liten mengde genmateriale. Han kollapset da han fikk dommen på 17 års fengsel.

Saken er oppdatert

– Retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte trakk ned strømpebuksa og trusen da flekken med Birgittes blod ble avsatt, sa tingrettsdommer Signe Lundegård da hun leste opp deler av rettens vurderinger av det ene, men avgjørende DNA-beviset mandag.

– Det er ingen rimelig eller logisk forklaring på at blodet skal ha kommet dit prøven er hentet fra, på andre måter, sa hun og konkluderte med at DNA-beviset er gjerningsrelevant.

Kollapset i retten

Johny Vassbakk (52) ble mandag formiddag dømt til 17 års fengsel på drapet på Birgitte Tengs for snart 28 år siden. Retten ser ingen annen mulighet enn at hans DNA ble blandet i jentas blod fra hans egne blodige hender. Blodet stammer i så fall fra skadene Birgitte Tengs ble påført gjennom massiv og omfattende vold mot hodet.

To minutter etter at Haugaland og Sunnhordland tingrett hadde kommet med sin konklusjon i drapssaken, falt tiltalte om i retten og ble liggende på gulvet mens dommer Arne Vikse beordret alle om å forlate salen.

– Etter forholdene går det helt ok med ham, men han er utslitt og kommer ikke til å være til stede i retten mer i dag, sa forsvareren, advokat Stian Kristensen.

Aktor: Fullt gjennomslag

Først en times tid senere fortsatte domsopplesningen – da uten Vassbakks deltakelse. Dommen fra tingretten er på 101 sider, domsopplesningen tok etter den dramatiske starten, hele dagen.

– Det er ikke unaturlig at tiltalte anker denne dommen. Nå har påtalemyndigheten fått fullt gjennomslag for sine vurderinger og tiltalte nekter jo for å ha begått drapet, sier statsadvokat Thale etter at dommen var ferdig opplest mandag ettermiddag.

Den dømtes forsvarer Stian Kristensen sier til NTB at Vassbakk nå har to uker på seg til å anke dommen. Helt fra første stund har han nektet for å ha begått drapet, og har vært tydelig på at en fellende dom vil bli anket.

Ankesaken er allerede berammet til å starte 4. september i Gulating lagmannssett i Stavanger.

I den enstemmige og svært grundige dommen slås det fast at det ikke fantes kilder for oversmitte eller mekanismer for kontaminering av DNA-prøven – verken før eller etter drapet på Gamle Sundvegen natt til 6. mai 1995. Dommerne redegjorde for samtlige personer som hadde befatning med saken, avdøde og bevisene og bestridte på hvert punkt påstander om at tiltaltes DNA kan ha blitt overført Tengs herfra.

Vassbakk er også dømt til å betale 600.000 kroner til hver av Tengs’ foreldre i oppreisningserstatning.

Har nektet hele veien

52-åringen har hele veien kategorisk nektet straffskyld og benektet at han i det hele tatt kjente til Birgitte Tengs eller hadde hatt noen kontakt med henne. Da han fikk ordet før saken ble tatt opp til doms før jul, gjentok han igjen at han er uskyldig:

– Jeg har ikke drept noen, sa han.

Da han ankom retten mandag virket han spent, men tilsynelatende selvsikker da gikk inn. Etter bare to og et halvt minutt ble påkjenningen av å høre dommen for sterk og han seg sammen og falt ned på gulvet.

Sjelden DNA-mutasjon

1. september i 2021 ble Vassbakk pågrepet for drapet etter at politiet hadde funnet DNA-et hans i en blodflekk på strømpebuksa til Tengs.

Etter at det er blitt gjennomført nye og ekstremt grundige analyser av DNA-funnet, stiller retten seg bak påtalemyndighetens konklusjon om at genmaterialet stammer fra Vassbakk.

– Retten finner at resultatet av DNA-analysene med sikkerhet samsvarer med funnene i referanseprøven som kommer fra tiltalte, sa tingrettsdommer Arne Vikse.

Den spesielle mutasjonen i kjønnsmarkøren er så sjelden at genmaterialet for alle praktiske formål ikke kan tilhøre noen annen enn Vassbakk, ifølge retten.

Den aktuelle prøven er undersøkt med flere forskjellige metoder ved det internasjonale rettsmedisinske instituttet i Østerrike (GMI). Disse analysene er så gjennomgått og etterprøvd av et nytt sett sakkyndige fra Universitetet i Oslo for å kritisk kontrollere dem. Dette andre settet med sakkyndige stiller seg helt og holdent bak konklusjonene til GMI, poengterte dommerne i domspremissene.

Foreldrene gruer seg

Vassbakk ble kjørt tilbake til Ona fengsel etter at han kollapset i retten.

Foreldrene til Birgitte Tengs fulgte domsavsigelsen via link hjemmefra. De har forskjellige oppfatninger om hvem som sto bak handlingene mot datteren deres for 28 år siden, ifølge bistandsadvokat John Christian Elden.

– På bakgrunn av bevisførselen er de ikke overbevist om at de får et endelig svar her i dag. De er håpefulle på at det kommer en avgjørelse, og at det kommer et svar, de har bare ikke den store troen, sier han.

Foreldrene har allerede begynt å grue seg til 4. september, sier medbistandsadvokat Erik Lea til NTB.

– De får en dom, men uavhengig av dommens innhold får de ikke noe svar på det som skjedde de siste timene forut for at hun ble drept. Det svaret gir nok neppe tingretten i dag. Det er det svaret som betyr alt, slik at de skal kunne være sikre i sin sak, sier Lea.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen