Siden høsten 2022 har det vært en økning i antall arbeidsledige i bygg og anleggsbransjen. Det har spesielt gått utover tømrere og snekkere, der det i 2021 ble lagt ut i underkant av 1100 stillinger som tømrer og snekker, ble det lagt ut 760 stillinger i 2021.
- Bygg og anleggsbransjen er en konjunkturutsatt bransje og har ofte vært en temperaturmåler for hvordan det går på arbeidsmarkedet i Norge. Mange husholdninger opplever redusert kjøpekraft, og når folk passer bedre på lommeboken, kan det gi utslag i lavere aktivitet innenfor flere bransjer. Noen av virksomhetene innenfor bygg og anlegg som NAV har vært i kontakt med, merker at det private markedet går tregere nå sammenlignet med for noen måneder siden, sier Haftorsen til RA.
[ Ledigheten i Rogaland: Kommer med oppfordring til bedriftene ]
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/WMEUE3JSL5EXHNDXYZLDCB3YX4.jpeg)
Nå er det 4574 personer som er registrert som helt arbeidsledige i Rogaland . Industriarbeid er yrkesgruppen med flest helt ledige med 505 personer. Innenfor bygg og anlegg er 489 personer helt ledige
- Det har vært en svak økning i arbeidsledige innenfor bygg og anleggsbransjen siden i fjor høst. Spesielt for tømrere og snekkere, har det gradvis krøpet oppover. Det er imidlertid viktig å understreke at vi fortsatt har en svært lav arbeidsledighet i Rogaland. Vi følger nøye med på sitasjonen. NAV har fått signaler om at ulike aktører i markedet opplever usikkerhet og kortere ordrehorisont. Flere aktører i bygg og anleggsbransjen forventer lavere aktivitet fremover, sier Haftorsen til RA.
Privatmarkedet hardest utsatt
Kjøpekraften i befolkningen er lavere enn tidligere, prisøkningen får folk til å spare på kronene. De økende kostnadene påvirker også bedriftene, noen av virksomhetene Nav har vært i kontakt med innenfor bygg og anleggsbransjen har merket at det er en stor stopp i det private markedet
Kjell Ole Frøyland er daglig leder for KAPH Entrepenør, et entreprenør og byggmester firma i Stavanger. KAPH Entrepenører har jobber for det offentlige, næringslivet og i det private markedet. Det er i sistnevte Frøyland merker en nedgang i etterspørsel.
[ Urolige tider krever aktiv næringspolitikk ]
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/T7DII2EP7NBYLBWILTBHSSJBWM.jpeg)
– Det er mye hardere konkurranse for å få oppdrag i det private nå, det er det ikke tvil om. Frem til jul var det travelt, i løpet av nyåret har vi merket at det er langt færre henvendelser, sier Frøyland til RA.
Frøyland har observert at folk prioriterer annerledes nå enn før.
– Jobber du med å bygge hytte er du mer sårbar enn hvis du jobber med å bygge hus. Folk tar seg mindre råd til ekstrautgifter, nå som de fleste har måtte stramme inn på budsjettet, sier Frøyland.
Frøyland merker også på fordeler med flere arbeidsledige i bransjen.
- På grunn av arbeidsledigheten i bransjen er det mye lettere å få tak i gode folk nå, det har lenge vært et press på de som arbeider innenfor bygg- og anleggsbransjen, men nå er det enklere å få tak i flinke medarbeidere, det er en fordel, sier Frøyland.