Nyheter

Ny varmepumpestøtte klar

Mottakere av bostøtte fra Husbanken i 2021 og 2022, kan nå søke om 15.000 kroner i støtte til varmepumpe.

Det offentliggjorde Stavanger kommune på sine hjemmesider.

– Ordningen med kommunal støtte til varmepumpe viste seg å være særdeles populær. Flertallspartiene ønsket derfor å plusse på beløpet med 20 ytterligere millioner for å utvide ordningen, men vi ønsket denne gangen å dele potten i to, hvor halvparten skal gå til den generelle ordningen, mens 10 millioner blir øremerket til de som mottar bostøtte, sier Dag Mossige (Ap) til RA.

Dag Mossige

I tillegg er det vedtatt å bruke 10 millioner til til strømsparetiltak i kommunale boliger.

– Til sammen er dette kraftfulle tiltak for å gjøre livet lettere for folk – og for å legge til rette for langt mer energieffektive boliger i Stavanger. Det er vår oppfatning at det er noe innbyggerne har satt stor pris på.

Det er bare mottakere av bostøtte i 2021 og 2022 som eier egen bolig som kan søke, ikke leietakere.

Støtten er på 15.000 kroner til kjøp og montering av varmepumpe. De som er i målgruppen, og allerede har fått støtte til varmepumpe, kan søke om ekstrastøtte på inntil 9000 kroner.

31. mars 2023 er fristen for å søke.

Administrativt etterslep

Dette ble vedtatt samtidig som den universelle varmepumpestøtten i formannskapet tilbake i juni i fjor. Rune Askeland (MDG), leder i utvalg for miljø og utbygging, er fornøyd med at det administrative nå er på plass.

– Målet til MDG og flertallet har vært å treffe dem som ikke har så mye penger på konto. Et av disse grepene er å gi en egen støtte til dem som mottar bostøtte. Det har aldri vært så viktig med Enøk-tiltak som i dag, nå når strømprisene er tøffe for folk. Vi er den byen som har gjort mest for energisparing for vanlige folk, sier Askeland til RA.

Leder i utvalg for miljø og utbygging, Rune Askeland (MDG), tror den nye målestasjonen kommer til å gi data som kommunen trenger.

Den universelle varmepumpestøtten har blitt kritisert for å tendere mot lotteri. I talerstolen i kommunestyret 12. desember, ytret Kristen Høyer Mathiassen (H) følgende:

– I mitt nærområde kjenner jeg til enslige forsørgere som ikke vant i lotteriet, og om millionærer som vant. Er ordføreren stolt over å ha en slik ordning?

Kristen Høyer-Mathiassen (H) Høyre Stavanger-budsjettet

– Jeg ser kritikken at vi endte med et lotteri. Det er to årsaker til. Vi måtte få ordningen ut så tidlig som mulig for å sikre at folk fikk gjennomføre tiltaket før vinteren kom. Det tar tid å utforme støtteordninger med mange kriterier. Hadde vi behovsprøvd ordningen i fjor, ville den kanskje ikke vært klar ennå, sier han.

Askeland er fornøyd med at en støtteordning kom på plass allerede i høst.

– Men det er strømsparingstiltak uansett. Det har kommet mange tusen varmepumper i hjem i Stavanger på grunn av vedtaket. Det viser at vi har truffet blink og vi gjør det enklere å spare strøm. Jeg er veldig fornøyd med at vi har bidratt til at folk får lavere strømregning i 12–15 år fram i tid. Det er en av de viktigste sakene vi har fått gjennom denne perioden, sier Rune Askeland.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen