Nyheter

Tilbake etter to år: − Blir mer og større

På nyåret arrangeres Solamøtet igjen - etter to års pandemipause.

− Vi skal langt tilbake i tid for å finne en mer urolig verden enn nå. Det er krig i Europa, en pandemi ryster verden, vi har en klima- og miljøkrise som stadig blir mer akutt og alvorlig. I tillegg har vi økonomiske uroligheter som preger både næringsliv og privatøkonomi, sier Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, til RA.

− Med dette som bakgrunn, er det helt på sin plass å gjøre 2023-versjonen av Solamøtet til noe mer og større. Det som skjer i verden nå påvirker oss alle, også i Rogaland, hver eneste dag, fortsetter hun.

Mandag 9. januar 2023 er det nemlig duket for Solamøtet igjen, etter to år med pandemi-pause. Det er plass til drøyt 200 deltakere på den fysiske konferansen, men arrangementet sendes også direkte på nett. Solamøtet arrangeres i samarbeid mellom NHO Rogaland, Rogaland fylkeskommune, Sparebank 1 SR-Bank, KS, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Næringsforeningen Haugalandet.

Rogalands Avis er påmeldt og kommer til å rapportere om det viktigste som skjer under Solamøtet 2023.

Det blir ikke noe av Solamøtet på Clarion Hotel Air. Solamøtet avlyses for andre år på rad på grunn av pandemien.

− Høy temperatur mellom næringsliv og politikk

Ifølge Grindland i NHO merker rogalendingene det urolige verdensbildet på mange forskjellige måter:

− Kommunene skal bosette mange flyktninger, og noen av oss kan ønske ukrainske familier velkommen i nabolaget. Vi påvirkes også av internasjonal inflasjon, og privatøkonomien tynges av høye renter og priser. Deler av næringslivet sliter også nå, mens andre igjen har bedre tider enn noen gang før, ramser hun opp.

På Solamøtet skal det, blant annet, diskuteres hvordan vi skal komme oss best mulig gjennom slike urolige tider, samtidig som vi bevarer den gode tilliten vi har bygget opp i Norge gjennom tiår med god styring

− Næringsliv og politikk er helt avhengige av hverandres tillit. Samtidig vet vi at temperaturen mellom næringslivsledere og politikere har vært høy det siste året. Næringsminister Jan Christian Vestre kommer til Solamøtet, en minister som har fått mye kritikk fra næringslivet det siste året. Jeg er veldig nysgjerrig på hva han, som tidligere suksessfull næringslivsleder, ville sagt om sin egen jobb så langt, sier Grindland videre.

− På tide å «ta bladet fra munnen»

Dette siste er det ikke lenge siden RA omtalte:

Torsdag 10. november inviterte Sparebank 1 SR-Bank regionens fremste politikere, næringslivsledere andre samfunnstopper til årsmiddag på Clarion Hotel. Tradisjonen tro holdt konsernsjefen en tale mellom serveringene, men det som imidlertid ikke var så tradisjonelt, var budskapet i Benedicte Schilbred Fasmers tale. Det vanlige er nemlig at SR-Banks toppsjef holder en upolitisk tale, men Fasmer advarte mot det hun kalte «regjeringens uforutsigbare næringspolitikk».

− Det er tradisjon at næringslivsledere er forsiktige med sitt politiske engasjement, men jeg tror det er på tide å «ta bladet fra munnen». Banken lever jo av å ta risiko, og vi må derfor tørre å delta i den offentlige debatten, sa Fasmer under talen sin.

Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank

Under Solamøtet 2023 er Benedicte Schilbred Fasmers én av de som skal holde foredrag. Næringsminister Vestre svarte på påstandene hennes i RAs sak fra tidligere i høst, og så vil tiden vise om Vestre og Fasmer fortsetter debatten fra scenen på Clarion Hotel Air på Sola.

Andre foredragsholdere som deltar på Solamøtet i januar er, blant annet, Hilde Tonne fra Statnett, Kjetil Lund fra NVE, Siri Espedal Kindem fra Equinor, Ulf Andersen fra Nav og universitetsrektor Klaus Mohn.

Mer fra Dagsavisen