Nyheter

Rester etter julemiddagen? Gjør dette!

Sitter du igjen med pinnekjøtt, ribbe og riskrem som ikke ble spist opp, bør du passe på å lagre restene riktig. Ryfylkekokken kommer med sine beste lagringstips, samt hvordan du kan gjenskape julematrestene i helt nye retter.

Latteren og lukten av julemat sprer seg mellom veggene i matkollektivet St. 13 i Stavanger. Denne morgenen i desember arrangerer Tor Øyvind Skeiseid og Frode Selvaag − sistnevnte også kjent under navnet Ryfylkekokken − julefrokost for en gruppe fra kommunen.

Og som det ofte blir etter julefrokoster og -middager i norske hus og hytter, er det også matrester igjen etter denne førjulsfrokosten.

− Jeg er veldig opptatt av å forebygge matsvinn. Det kastes altfor mye mat, faktisk så mye som hver femte handlepose går rett i søppelkassen. Jeg reiser rundt og underviser barnehagebarn om dette, for jeg tror at det er viktig med bevissthet og gode vaner for å forebygge matsvinn fra tidlig alder, sier Selvaag til Rogalands Avis.

Restemat bør legges i plastbokser eller tilbake i emballasjen og kjøles ned så snart de rundt bordet er mette. Ryfylkekokken lever som han lærer.

Merk: Denne saken ble publisert julen 2022, men er oppdatert til glede for nye lesere også julen 2023

− Kjøl ned umiddelbart

Vi blir med Ryfylkekokken ut på kjøkkenet. Her legges påleggsrester i bokser, og glasskrukkene forsegles med plastfolie før alt settes rett inn på kjølen.

− Har du rester igjen etter måltidene i julen, er det viktig å kjøle dem ned så fort som mulig til kjøleskapstemperatur. Ofte er utetemperaturen perfekt til kjøling, men dekk til maten og pass på at ikke fugler og dyr får tak i den, råder han.

− Et annet tips etter at du har lagt lunken mat i plastboks, er å la den stå litt inne i kjøleskapet uten lokk først, så legger du på lokket når maten er nedkjølt. Da unngår du kondens i boksen, sier Selvaag videre.

Han anbefaler deg å kjøle ned maten i glass- eller stålbeholdere, og så oppbevare maten i plast. Hvis du kjøler ned maten i plast, tar det nemlig lenger tid, siden plasten isolerer varmen.

Les også: Tre frivillige på julaften: − Utrolig givende

Gi restene en renessanse

Og hva gjør du så når du skal spise opp restene senere i julen? Du trenger slett ikke å spise ribbe eller pinnekjøtt på samme måte, dag etter dag.

− Det finnes mange måter å bruke restematen på. Kanskje det viktigste tipset, er å legge inn en dag eller to i romjulen som er forbeholdt restemat. Da kan du være kreativ og leke deg med alt det spennende julerestene byr på, sier Selvaag, og lister opp:

  • Vårruller med rester av ribbe er supergodt med litt frisk ingefær og lime.
  • Pinnekjøtt kan du renske og blande med litt kålrotstappe, for så å legge inni potetlomper. Ha folie utenpå og varm på bålet eller grillen.
  • Torskerester kan brukes i en deilig fiskegrateng, eller plukkfisk som du kan krydre opp med litt pepperrot og servere med knasende sprø potetchips.
  • Lutefisken kan varmes inn i litt sennepssaus og legges på en ristet brødskive.
  • Poteter gir god base for en potetsalat, eller stekte poteter i langpanne i ovnen med rester av pinnekjøtt eller ribbe. Legg over litt lokal honning og krydre med frisk chili, så får du en ypperlig kveldssnack.
  • Rester av pepperkaker, serinakaker, brune pinner og andre julekaker kan du knuse og fryse ned i bokser eller poser. Dette er nemlig perfekt å blande inn i bunn til ostekake, eller bruke som sprø topping på is og dessert i 2024.
  • Riskrem, derimot, bør nyttes fortest mulig, for riskrem kan ofte lett bli dårlig. Her er det viktig å lage akkurat nok og beregne riktig.

Du kan også finne inspirasjon til bruk av julematrestene ved å søke på nett. Matprat anbefaler, blant annet, ribbe-pizza og kalkun-nachos og tilslørte julekaker. Too good to go foreslår på sin side pinnekjøtt i vaffel og lutefisk-salat.

Les også: Brukte julegaver er mer «stuerent» − her er de beste tipsene

− Unngå impulskjøp

Avslutningsvis anbefaler Ryfylkekokken deg om å planlegge julehandelen.

− Impulskjøp uten handleliste er dyrt og skaper ofte matsvinn. Så, lag handleliste basert på det antall gjester du skal være, og legg inn en dag til rester. Det blir helt sikkert nok mat til å ha ett eller flere restemåltid i julen, sier han.

− Og, julen er ikke tiden for å gjøre rimelige storinnkjøp. Butikkene senker prisene etter jul, så det er en del å spare på å handle mat etter jul også.

Les også: Kjøp mat på romjulssalg − dette er de smarteste kuppene

Mer fra Dagsavisen