Nyheter

Dette er finalistene i Det Norske Måltid

14 av 39 finalister er fra Rogaland.

250 produkter har deltatt i Det Norske Måltid, nå er 39 finalister kåret, og 14 av disse er fra Rogaland. Det melder Det Norske Måltid i en pressemelding mandag.

Finalen i Det Norske Måltid finner sted på Clarion Hotel Air, Sola, torsdag 2. februar 2023. Finalen arrangeres i år for 15. år på rad.

Årets delfinaler ble gjennomført i Trondheim, som i 2022 er Europas gastronomi-region. I to dager i september jobbet juryene seg gjennom produktene og vurderte seg fram til topp tre i totalt 13 kategorier. Resultatene er nå klare.

– Det er gledelig å se kvalitetsutviklingen som har vært i norsk mat- og drikkeproduksjon de siste 15 årene. Trøndelag, Viken og Rogaland har alltid vært, og fortsetter utviklingen som, solide matregioner i Norge, og dette gjenspeiles i årets finalister. Men det viktigste er ikke hvilke områder i Norge som hevder seg. Det viktigste er at norsk mat og drikke løftes fram, uavhengig av hvor det produseres. Sammen bygger vi stoltheten rundt norsk mat og drikke som de dyktige produsentene fortjener, sier leder for Det Norske Måltid, Kristin Austigard, i pressemeldingen.

Finalister 2022

Finalister Årets drikk

Musserende eplemost – Buhagen, Rogaland

Eplemost Aroma – Fiskum fruktpresseri, Viken

Skog 03 – Villbrygg, Oslo

Finalister Årets ost

Valdres Ost Bufar lagret 18 mnd – Valdresmeieriet, Innlandet

Ungkaren – Hitra Gårdsmat, Trøndelag

Rørosblå – Eggen Gardsysteri, Innlandet

Finalister Årets grønne

Shiitake – Topp Sopp, Rogaland

Rød perletomat – Vårsol Gartneri, Rogaland

Donko Shiitake Økologisk – Soppkompaniet, Viken

Finalister Årets sjømat ‍

Carre av villkveite – Annis Oslobukta, Oslo

Glassvarfilet beinfri med skinn – Reinhartsen, Agder

Levende kråkeboller fra Finnøy – Domstein Sjømat avd. Stavanger / Urchinomics, Rogaland

Finalister Årets kjøtt

Tørrmodnet Entrecôte – Annis Oslobukta, Oslo

Tomahawk – Fjordfegarden, Rogaland

Tørrmodna T-bone – Nyyyt, Rogaland

Finalister Årets søtsak

Multefløyel med tindved – Jentene på Tunet, Trøndelag

Krokan – Bamsrudlåven, Viken

Sjokoladeplate med pasjonskaramell – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

Finalister Årets meieriprodukt

Yoghurt naturell – Kilnes Gard, Trøndelag

YMIR yoghurt med tyttebær og byggryn – Holt Gård, Vestfold og Telemark

Jerseymelk – Jerseymeieriet, Rogaland

‍Finalister Årets bakst

Iskjeks Vaffelkjeks – Lamella, Møre og Romsdal

Rugbrød – Sirkus Renaa Fabrikken, Rogaland

Gårdsbakeriets groviser – Bakke Gård, Viken

Finalister Årets øl

JÆRPILT Gulrotkake Surøl – RYGR Brygghùs, Rogaland

Sumava – Haandbryggeriet, Viken

Perler for svin IPA – Lervig, Rogaland

Finalister Årets sjømat foredlet

Røkt laks naturell – Garnviks Røkeri, Trøndelag

Kongekraft – MS Donna, Viken

Mildrøkt Aquevittlaks – Garnviks Røkeri, Trøndelag

Finalister Årets kjøtt foredlet

Coppa di Prima – A. Idsøe, Rogaland

Guanciale – Jens Eide, Agder

Dexter Bacone – Reime Dexter, Rogaland

Finalister Årets grønne foredlet

Plommegelé – Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark

Bringebæreddik – Lokalmat Vestfold, Vestfold og Telemark

Pizzasaus type mild – ASK Spekehus, Viken

Finalister Årets sider

Stora Marit – Hardangerbonden, Vestland

Anno – Kvestad Sideri, Vestland

Brist – Eiane Gard, Rogaland

---

Fakta om Det Norske Måltid 2022:

  • Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
  • Støttes av Regjeringen fra 2020, som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
  • Delfinalene ble arrangert 20.–21. september i Trondheim, hvor 39 finalister går videre til den store finalen.
  • Finalen i Det Norske Måltid finner sted på Clarion Hotel Air torsdag 2. februar 2023.

---