Nyheter

Regjeringen stanser lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd

Lærerstreiken avsluttes etter at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd.

– Partene har dessverre ikke funnet en løsning på konflikten. Streiken fører nå til alvorlige samfunnsmessige konsekvenser for barn og unge. Jeg er spesielt bekymret for elevenes opplæring, utsatte barn og unge og deres psykiske helse. Etter en samlet vurdering har jeg derfor foreslått tvungen lønnsnemnd, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.

Hun kalte partene inn tirsdag kveld. Etter et kort møte ble det bekreftet at regjeringen griper inn.

Mjøs Persen understreket at det er en vanskelig beslutning å ta.

– Det er svært uheldig at ansvaret for konflikten er skjøvet over på regjeringen. Det å komme fram til en løsning er partenes ansvar. Når konflikten synes å være fastlåst, og den har så alvorlige samfunnsmessige konsekvenser, ser jeg meg likevel nødt til å gripe inn, sier hun.

Lærerne har streiket i 15 uker. De første medlemmene ble tatt ut i begynnelsen av juni, men uttaket tok seg opp rundt skolestart i august. Konflikten mellom de tre lærerorganisasjonen Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund og motparten kommuneorganisasjonen KS har virket helt fastlåst.

Rundt 8500 medlemmer var i streik da regjeringen grep inn.

I overkant av 70.000 barn og unge var denne uken berørt av streiken, anslår Utdanningsdirektoratet. Dette omfatter cirka 50.000 elever ved grunnskolen og rundt 20.000 elever i videregående skole.

– Bekymringsfull situasjon

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har hatt løpende kontakt med Kunnskapsdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og familiedepartementet og mottatt jevnlige rapporter om konsekvenser av streiken.

– Statsforvalterne melder om en bekymringsfull situasjon med tanke på langtidskonsekvensene for elevene. Skolen er en viktig ramme i barns liv, og særlig for barna i sårbare situasjoner. Vi har også mottatt en rekke bekymringsmeldinger om alvorlige konsekvenser for enkeltelever. Situasjonen blir mer alvorlig jo lenger streiken varer, sier Mjøs Persen.

Hun peker på at streikens negative konsekvenser forsterkes ettersom den skjer etter en pandemi som også rammet skoleelever særlig hardt.

Varsku

Uroen rundt hvordan streiken rammet elever har økt i styrke de siste ukene. Mange elever har ikke hatt ordinær undervisning etter sommerferien. Mange har også vært bekymret over situasjonen til sårbare elever, spesielt i etterkant av to år med pandemi.

Barneombudet har skrevet brev til regjeringen, og det samme har Foreldreutvalget for grunnskolen. Statsforvalteren i Troms og Finnmark meldte inn et varsku tirsdag, blant annet fordi elever sto uten tilbud om spesialundervisning.

Regjeringen har understreket at det har vært partenes ansvar å finne fram til en løsning. Senest fredag innkalte kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lærerorganisasjonene og KS for å anmode om at det ble gjort nye forsøk på å komme til enighet.

Partene møttes til samtaler hos riksmekler Mats Ruland både lørdag og søndag, uten at det lyktes å finne fram til en løsning.

Handal: – En mørk dag for lærerne

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal er skuffet og sier det er sterkt beklagelig at regjeringen nå griper inn i lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

– Det er en mørk dag. KS har vunnet fram, og skolen tapte, sa Handal til pressen etter at det tirsdag kveld ble kjent at regjeringen griper inn i lærerstreiken.

– Det er sterkt beklagelig at regjeringen har valgt å gripe inn med tvungen lønnsnemnd. De påtar seg nå et stort ansvar for det som har vært grunnlaget for konflikten, la han til.

Handal har flere ganger sagt at Utdanningsforbundet har opplevd KS som tilbakelente gjennom hele streiken og har tidligere beskyldt dem for å styre mot tvungen lønnsnemnd.

– De har villet alt annet enn å sitte ved forhandlingsbordet med lærerne. De har brukt konflikten til å snakke ned lærerkompetansen.

Mandag denne uken ble fire videregående skoler i Stavanger tatt ut i neste streikeuttak som skulle skjedd kommende mandag. Dette blir det ikke noe av. Dermed ble ingen skoler i Stavanger tatt ut i den historisk lange streiken, som nettopp er over.

KS om tvungen lønnsnemnd: – Må se framover

Arbeidsgiversiden i lærerstreiken, KS, sier de er glade for at streiken nå blir avsluttet etter at regjeringen besluttet å foreslå tvungen lønnsnemnd.

– Det er svært synd at partene ikke klarte å bli enige om en løsning og at det må tvungen lønnsnemnd til. Men vi er svært glade for at 150.000 barn og unge som er rammet av streiken, nå kan komme tilbake på skolen, sier KS’ arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø.

Regjeringen ved arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) foreslo tirsdag kveld tvungen lønnsnemnd for å avslutte lærerstreiken. Streiken har pågått siden juni. At tvungen lønnsnemnd blir foreslått, betyr at lærerne skal tilbake på jobb så fort som mulig, trolig allerede onsdag morgen.

– Nå må partene se framover og bygge opp gjensidig tillit. Vi må finne ut hvordan vi kan samarbeide bedre med hverandre, og med politiske myndigheter, om å utvikle skolen slik at den blir best mulig, sier Gangsø.

Lektorlaget om tvungen lønnsnemnd: – Sinte og skuffet

Arbeidstakerorganisasjonene er ikke fornøyde med at lærerstreiken endte i forslag om tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag sier de er sinte og skuffet.

– Det er faktisk ikke mulig å være noe annet på vegne av alle de lektormedlemmene og den fellesskolen de kjemper for, sier Helle Nyhuus, leder i Norsk Lektorlag.

Tirsdag kveld ble det klart at regjeringen avslutter den langvarige lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd. Norsk Lektorlag har streiket sammen med Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund siden juni. Rundt 8.500 medlemmer var i streik da regjeringen grep inn.

– Jeg vil si beklager til elevene. Både for at dere faktisk ikke har fått undervisning, og for at vi i dag ikke har fått gjennomslag for å sikre fellesskolen framover. Det er en mørk dag, sier Nyhuus, og slutter seg med det til ordene til Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet.

LO: Forutsetter at regjeringen har gjort nødvendige avveininger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier hun forutsetter at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene før lærerstreiken ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

– Vi forutsetter at regjeringen ikke iverksetter tvungen lønnsnemnd uten at det foreligger fare for liv og helse, eller at andre tungtveiende samfunnshensyn blir berørt. Vi går derfor ut ifra at regjeringen har gjort de nødvendige avveiningene i det som er en veldig vanskelig situasjon, sier LO-lederen.

Hun minner om at regjeringen i Hurdalsplattformen lovet å jobbet for å innlemme Den internasjonale arbeidsorganisasjonens (ILO) kjernekonvensjon i norsk menneskerettslov.

– Vi går derfor ut fra at de tilfellene der norske myndigheter har fått kritikk av ILO for bruken av tvungen lønnsnemnd, blir grundig behandlet i dette arbeidet, sier hun.

Skolenes landsforbund vil debattere om staten skal ta over forhandlingsretten

Lederen i Skolenes landsforbund Mette Walker vil ha en debatt om hvorvidt det er KS som skal være motpart i framtidige lønnsforhandlinger.

Walker sier hun har hatt stor tro på at det var mulig å komme fram til en løsning på streiken, men at det har vist seg å være umulig.

– Medlemmene våre er veldig skuffet, og jeg har stor forståelse for at de er skuffet. Vi hadde håp om at vi skulle komme fram til en løsning, men det har vi ikke klart. Og vi er oppriktig lei oss på vegne av medlemmene, sier hun etter at det tirsdag kveld ble klart at regjeringen griper inn i streiken med tvungen lønnsnemnd.

Hun gjør det tydelig at hun mener det er KS sitt ansvar at det ble tvungen lønnsnemnd, og nå vil hun ha en debatt om hvorvidt de skal være motparten i framtidige forhandlinger.

– Nå håper jeg debatten om å ta forhandlingsretten tilbake til staten kommer, konstaterer hun.

Hun uttrykker forståelse for hvordan staten begrunner tvungen lønnsnemnd, men sier de utfordrer streikeretten.

Mer fra Dagsavisen