Nyheter

Lærerstreiken trappes opp: - Lærerhjertene blør

Utdanningsforbundet tar ut nye 1400 lærere i streik fra kommende mandag. Igjen skjermes Nord-Jæren

Førstkommende mandag trapper Utdanningsforbundet opp streiken og tar ut drøyt 1400 nye lærere i streik. Det melder Utdanningsforbundet i en pressemelding onsdag morgen.

Her tas lærere ut i streik i Rogaland:

  • Karmsund videregående skole
  • Skeisvang videregående skole
  • Vardafjell videregående skole
  • Haraldsvang skole
  • Håvåsen skole

Det er ingen skoler på Nord-Jæren som rammes av streiken i dette uttaket. Så langt har ingen skoler på Nord-Jæren blitt tatt ut. Åshild Knutzen er hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Rogaland fylkeskommune. Fra mandag 22. august er hun den eneste læreren i Sør-Rogaland som blir tatt ut i streik.

– Lærerhjertene våre blør når elevene rammes av denne konflikten. Men de rammes hardere når de ikke får lærere som er utdannet til denne viktige og krevende jobben, sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal.

– Vi har på ingen måte krevd et gedigent lønnshopp, slik noen kanskje kan ha fått inntrykk av. Vi streiker fordi lærerne i skolen har fått en dårligere lønnsutvikling enn de andre ansatte i kommunene i seks tariffoppgjør på rad.

– «Hvis noen skal ha mer, må andre få mindre», sier KS. Men hvorfor er det alltid lærerne som skal ha mindre? spør Steffen Handal.

Han er grundig lei av talltriksingen fra KS i denne konflikten; disse halvsannhetene skaper et uriktig inntrykk, både av lærernes lønnsnivå, av lønnsutviklingen og av alvoret i lærermangelen, påpeker han.

– At KS bagatelliserer lærermangelen og snakker ned betydningen av lærerutdanning, bør bekymre politikerne som er opptatt av skolekvalitet – både lokalt og nasjonalt. Den uredelige tallbruken provoserer selvsagt lærerne og bidrar overhodet ikke til å gi elevene en bedre skole. Ikke bidrar den til å finne løsninger som kan få slutt på streiken heller, fastslår Steffen Handal.

– Tvingende nødvendig streik

Utdanningsforbundet har for tiden nærmere 1400 medlemmer i streik, fortrinnsvis i videregående opplæring, men også i noen ungdomsskoler. Fra mandag 29. august trappes streiken opp når nye, drøyt 1400 medlemmer tas ut i 14 kommuner og ti fylkeskommuner.

Målt i årsverk mangler nesten hver femte lærer i grunnskolen og videregående en godkjent lærerutdanning, ifølge tall fra SSB. Søkertallene til lærerutdanningene har gått ned tre år på rad. Mange rektorer melder om store problemer med å skaffe lærerutdannede lærere.

– Vi ønsker ikke denne streiken, men nå var den tvingende nødvendig. KS ser ut til å glemme at lønnspolitikk er utdanningspolitikk. Skal man rekruttere – og ikke minst beholde – dyktige lærere med lang utdanning og erfaring i skolen, må de ha konkurransedyktig lønn. Man skaper ikke morgendagens skole med gårsdagens lærerlønninger, påpeker Handal.

Her skjer opptrappingen

Vel 1400 nye lærere går altså ut i streik fra mandag 29. august. Det er ungdomsskoler og videregående skoler som er omfattet av også dette streikeuttaket, mens barneskoler og barnehager holdes utenom. Uttakene skjer i følgende, 14 kommuner: Arendal, Bergen, Bodø, Gjøvik, Harstad, Haugesund, Indre Østfold, Lillestrøm, Modum, Molde, Porsgrunn, Steinkjer, Stjørdal og Tromsø – de samme kommunene streiken ble trappet opp i sist mandag, og videre i følgende, ti fylkeskommuner: Agder, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold Telemark, Vestland og Viken – de samme fylkeskommunene streiken ble trappet opp i sist mandag.

Mer fra Dagsavisen