Nyheter

Næringslivet i Stavanger om strømprisene: – Dramatisk

En ny undersøkelse viser hvordan strømprisene påvirker næringslivet i Stavanger-regionen. Undersøkelsen viser også at svært få har tillit til at regjeringen vil hjelpe nok.

Strømkrisen går ut over økonomien til tre av fire virksomheter i Stavanger-regionen, og en av fem vil få betydelig lavere driftsresultat i 2022 som en direkte følge av krisen. 80 prosent har ikke tillit til at regjeringen kommer med en tilfredsstillende strømstøtteordning, og fortsetter de høye prisene, sier 20 prosent at det vil gå ut over virksomhetens framtid.

Det viser en undersøkelse som er gjennomført av Næringsforeningen i Stavanger-regionen. Undersøkelsen er tatt opp mellom 9. august og 11. august, og over 500 har svart.

Administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge, sier situasjonen er alvorlig.

– Man må huske på at vår region har de bedriftene i Norge som har det vanskeligst, fordi vår pris-sone er den aller dyreste. Vi har mye høyere priser enn for eksempel Bergen og Oslo. Samtidig som det nesten er gratis i Nord-Norge, sier Minge til RA.

Han mener det spesielt er to faktorer som er viktige:

– Prisene er så høye at det går ut over driftsresultatene til bedriftene. Prisene er så høye at mange bedrifter frykter for framtiden sin, i form av arbeidsplasser, utvikling av bedriften og så videre. Det er en kjempetrussel mot næringen.

– Den andre faktoren er konkurransevridningen. Mange bedrifter i regionen konkurrerer med regioner hvor strømprisen er mye lavere. Et eksempel er Jæder på Jæren. Med dagens strømpris må de betale 19 millioner kroner i året, men hvis de var i Trøndelag, hvor en av de viktigste konkurrentene holder til, måtte de betalt 106 000 kroner i året. Det betyr at når de skal by på de samme anbudene, må de skru opp prisene og kan da fort tape konkurransen. Dette er det mange eksempler på i regionen vår, sier Minge.

Næringsforeningen mener det trengs en kompensasjonsordning som jevner ut prisene, og en kompensasjonspakke som får prisene ned slik at bedriftene klarer å drive.

– En klar beskjed

– Undersøkelsen viser også av 8 av 10 har lite tillit til at regjeringen klarer å komme opp med en løsning. Det er kjempealvorlig, og en klar beskjed til statsministeren, næringsministeren og de andre som styrer. Næringslivet har ikke tillit til at de klarer få til dette, fordi de har nølt så lenge allerede. De sier de følger situasjonen tett, men krisen begynte allerede i januar. De har hatt god tid på å forsøke å gjøre noe med dette. Det er kjempealvorlig, sier Minge.

Han påpeker at 90 prosent hadde tillit til regjeringens tiltak under pandemien.

– Nå har de null tillit. Mange bedrifter sier også at strømkrisen truer driften enda mer enn pandemien gjorde. Dette er dramatisk, og et nødrop for denne regionen som sammen med Kristiansand har det verre enn resten av landet.

Flytter til utlandet

Dette er noen kommentarer fra de som har svart på undersøkelsen:

«Dette er markedsvridning innad i Norge. Selskap som leverer varer til hele Norge får svært vanskelige vilkår i Sørvest. Sammenlignet med Nord kan dette få langsiktige og alvorlige konsekvenser for selskap i vår region.»

«Vi vurderer nå hvor videre vekst skal være. Videre vekst vil med stor sannsynlighet bli flyttet til utlandet»

«Situasjonen er svært alvorlig og kan bli ytterligere forverret. Vi påpekte dette allerede i begynnelsen av året, men har ikke registrert noen respons. Først i den senere tid har regjeringen kommet på banen etter sterkt press fra næringslivet.»

«Strømprisen må være lik over hele landet. Alt annet er sterkt konkurransevridende.»

---

Fakta om saken

Dette viser tallene i undersøkelsen gjennomført av Næringsforeningen i Stavanger-regionen:

  • 20 prosent sier en vedvarende høy strømpris vil få konsekvenser for virksomhetens framtid.
  • For 53 prosent er strømkrisen en like stor eller større trussel enn hva som var tilfelle med koronapandemien.
  • 72 prosent skal innføre strømsparende tiltak, eller har allerede gjort dette.
  • Kun 16 prosent har tillit i større eller mindre grad til at regjeringen kommer med en tilfredsstillende strømstøtteordning, 80 prosent har ikke tillit eller lav tillit og fire prosent vet ikke.

Undersøkelsen viser blant annet at strømkrisen allerede har ført til følgende for bedriftene i Stavanger-regionen:

  • 73 prosent vil få lavere driftsresultat i 2022 – for 20 prosent vil reduksjonen være stor.
  • 7 prosent har kuttet i planene for videre vekst.
  • 12 prosent har økt prisene.

Dersom de høye strømprisene vedvarer, vil:

  • 12,5 prosent redusere aktiviteten.
  • 6 prosent redusere antall ansatte.
  • 13 prosent kutte i planene for videre vekst.

---






Mer fra Dagsavisen