Nyheter

480 griser døde i brann - etterforskningen starter først neste uke

Grishuset ble totalskadd. 480 griser døde, og ti ble avlivet i storbannen på Sele natt til onsdag.

Nødetatene fikk melding om brannen klokken 23.36 tirsdag kveld og mannskap fra tre brannstasjoner rykket ut.

– Da vi kom fram kort etter var bygningen overtent og nå har taket rast, så grisene må nok regnes som tapt, sa brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning til NTB like før klokken 1 natt til onsdag.

Røykdykkere ble sendt inn, men kalt ut igjen etter få minutter. Fare for at bygningen skulle rase sammen var for stor.

Etter vel en time, klokken 00.35 meldte brannvesenet at de kontroll over brannen. Ti minutter før hadde taket på bygningen brutt sammen og da var det heller ikke lenger fare for spredning til andre bygninger på gården.

Totalt omkom 480 griser i brannen. Ti griser ble avlivet. Driftsbygningen har kapasitet til 600 griser, men 100 skal ha blitt slaktet for en uke siden.

Omfattende etterslukking

RA var på gården der det brant onsdag morgen. Da var det kom det fremdeles damp opp av ruinene.

Innsatsleder Stian Anda på stedet kunne fortelle at etterslukking pågår, men ingen har foreløpig tatt seg inn i bygningen som brant.

– Vi etterslukker der vi kan, men vi går ikke inn. Det er for farlig. Bygningen kan rase sammen, sier innsatsleder Stian Anda til RA og legger til:

– Brannvesenet blir på stedet til det er helt kaldt, sier Anda.

Stian Anda, innsatsleder i Rogaland brann og redning IKS var på plass med etterslukking onsdag morgen.

Brannårsaken er fortsatt ukjent. Brannvesenet på stedet regner med at politiet foretar sin etterforskning når brannvesenet er ferdig.

Brannen startet trolig i et rom som ligger i tilknytning til rommet der grisene er, i midten av bygningen.

Politiet får ikke gjort noe krimteknisk før neste uke

—  Morten Slettebø, politioverbetjent

Etterforsker neste uke

Kriminalteknikerne skal undersøke brannstedet neste uke. Det forteller politioverbetjent Morten Slettebø ved Jæren politistasjon.

– Politiet får ikke gjort noe krimteknisk før neste uke, på grunn av avgasser på stedet og politiets ressurssituasjon akkurat nå, sier Slettebø til RA.

At det vil gå dager før etterforskningen starter er ikke problematisk i forhold til at funn kan gå tapt, poengterer Slettebø.

– Vi har ingen formening om årsaken til brannen. Akkurat nå driver vi med innhenting av informasjon fra dem som var på stedet. De som var først på stedet når det brant for å høre hva som er blitt gjort, hva de har sett og hva de har fått med deg, forteller Slettebø videre.

Ingen personer ble skadet i brannen. Det skal heller ikke vært personer inne i bygningen da det begynte å brenne, ifølge politiet. Personer tilknyttet gården det er brant ble tilsett helsepersonell i løpet av natten.

– Landbruksbygninger som fokusområde

Seksjonsleder for analyse og utvikling i Rogaland brann og redning IKS, Lasse Grahl-Jacobsen, sier det er for tidlig å si noe omkring omstendighetene rundt brannen i grisehuset på Voll. Han minner om at det er politiet som etterforsker branner, men han forteller også at brannvesenet også kommer til å evaluere hendelsen.

– Ved å studere branner får vi økt kunnskap om hva som skjedde og hvorfor. Dette gir oss økt kunnskap om forhold som påvirker risikoen slik at vi kan gjennomføre effektive og målrettede tiltak som kan forebygge framtidige landbruksbranner. Vern av alt liv har høy prioritet så vi må gjøre hva vi kan for å forebygge slike dyretragedier, sier Grahl-Jacobsen til RA.

Han sier landbruksbygninger er noe brannvesenet er opptatt av.

– Rogaland brann- og redning har gjennom flere år hatt fokus på brannsikkerhet i landbruket og gjennomfører samordnet tilsyn med andre tilsynsetater, befaringer, erfaringsoverføring og informasjonsaktiviteter. Branner i driftsbygninger med husdyr gir ofte utfordringer knyttet til rømning/evakuering av mange dyr samtidig i kombinasjon med rask røyk- og brannspredning.


Det var 480 griser i grishuset som brant ned natt til onsdag på Sele.
Det var 480 griser i grishuset da det brant. Grisene omkom. Ti griser ble avlivet.

Mer fra Dagsavisen