Nyheter

Studentboligkrisen: - Har vært en emosjonell berg-og-dal-bane

Med alle studentboligene opptatt, må flere ut på det private markedet. For Ane-Dorthe Vestby ble oppmøtet i Stavanger en overraskelse av de sjeldne.

– Jeg kjørte ned med et flyttelass tirsdag, fordi jeg hadde fått rom i et kollektiv. Da jeg kom opp trappen, ser jeg at en annen person bor i rommet mitt, sier Ane-Dorthe Vestby til RA.

Vestby hadde funnet annonsen gjennom finn.no. Utleieren ønsket at avtalen skulle signeres i løpet av 24 timer, selv om Vestby ikke hadde fått se leiligheten. Men nå hadde hun i hvert fall funnet et sted å bo. Det var det aller viktigste for Vestby, som starter på en bachelor i Hotelledelse ved Universitet i Stavanger i august. Hun har fra før flere års erfaring fra hotell- og servicebransjen, i tillegg til et fagbrev i reiseliv som hun har tatt gjennom jobben. Nå var tiden inne for faglig påfyll og fornyet kompetanse. Oppmøtet ved sitt nye bosted ble annerledes enn ventet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

.

Opplevde enorm støtte

Etter overraskelsen om at hennes tiltenkte rom allerede er okkupert, blir hun vist til et annet rom av utleieren. Dette rommet er i en annen etasje, og tilsvarer bare halve størrelsen av den opprinnelige avtalen. Her vil hun ikke engang få en egen nøkkel til bostedet. Så begynner realiteten å synke inn. «Her kan jeg ikke bo», tenker hun. Leiebilen har hun kun i ett døgn. Hun har ikke et sted å bo. Hun har ikke et sted å gjøre av eiendelene. Noe må skje.

– Vi startet allerede den kvelden. Facebook-poster, meldinger til utleiere og lignende, sier Vestby, som hadde med seg en venninne på turen.

I løpet av kvelden skjer det lite, og de ser seg nødt til å ta inn på et hotell. Halv sju neste morgen er de i gang med arbeidet igjen. I løpet av formiddagen finner hun et lager hvor eiendelene kan oppbevares. Mens dagen går tikker meldingene inn fra medmennesker som ønsker å hjelpe.

– Det var så mange som stilte opp, og jeg følte virkelig kjærligheten Stavanger ville tilby. Jeg og venninnen min satt og gråt, med så mange som ville hjelpe en stakkars jente. Jeg gikk fra å være så langt nede og rådvill, til å være lykkelig og rørt, sier Vestby.

Hun kommer i kontakt med en utleier den kvelden, som først er skeptisk til å leie ut til noen hun ikke har møtt.

– Først sa hun egentlig nei, fordi hun ville møte meg personlig. Vi spurte pent om det var mulig å få en visning over FaceTime (videoanrop, journ.anm.), og av en eller annen grunn endret hun mening. Takk og lov for det! sier hun og legger til:

– Dette har vært en skikkelig emosjonell berg-og-dal-bane, så jeg er ganske utslitt nå.

Gjennom innsats og stort lokalt engasjement, ble det en lykkelig slutt. Vestby retter en stor takk til alle som bidro i boligsøket, og til venninnen som «rett og slett var en klippe».

.

Vil bygge flere nye studentboliger

Vestbys historie er et eksempel på studentboligkrisen som nå har rammet Stavanger og flere andre norske byer. Studenter sliter med å finne et sted å bo over hele landet. I Stavanger står nesten 700 på venteliste. Det er omtrent like mange som har fått tilbud om bosted via studentsamskipnaden. I Oslo er over 6000 studenter på venteliste, med så vidt 4000 som har mottatt tilbud om bolig. Trenden fortsetter i resten av landet.

– Sist gang vi hadde så store utfordringer var i 2014. Pandemien har ført til at tilstandene har vært mye roligere. I år merket vi at det rett og slett bare eksploderte, sier administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Stavanger (SIS), Elisabeth Faret. Hun viser blant annet til ONS-messen og en oppsving i internasjonale studenter som årsaken.

Norsk studentorganisasjon (NSO) forteller at den nasjonale dekningsgraden på studentboliger fortsatt er lav, og at det overordnede målet for dekningsgraden ligger på 20 prosent, ifølge studentboligundersøkelsen for 2022. Tilbudet av studentboliger skal altså være tilstrekkelig for å huse en av fem studenter. I rapporten kommer det fram at det siden 2014 har vært en stabil økning i byggingen av studentboliger, men at dekningsgraden forblir lav grunnet en kraftigere økning i antall studenter.

– Det viktigste SIS gjør er å stabilisere det private boligmarkedet, sånn at prisene er overkommelige. Vi skal altså ikke ha full dekning, men vi skal være en prisdemper. Målet er at vi skal ha 20 prosent dekning. I dag ligger vi på rundt 15 prosent, sier Faret.

Hun forteller at SIS har bygget 600 boliger siden 2015, fordelt på Stavanger og Sandnes.

– Det er det meste vi har bygget noen gang. Hvis alt går etter planen, håper jeg å bygge 400–500 boliger til på campus de neste årene, sier hun.

– Det er avgjørende for å være en god studentby at studentene har et godt sted å bo. SV jobber, både lokalt og nasjonalt, aktivt for å sikre flere studentboliger. VI vil spille på lag med SIS for å regulere nok studentboliger, og sørge for at det kommer tilsagn fra nasjonalt hold, sier Eirik Faret Sakariassen (SV).

Mer fra Dagsavisen