Nyheter

SFO-utdanning: - Det er helt åpenbart at det er både behov og interesse

Om alt går veien, vil Universitetet i Stavanger tilby Norges første SFO-studium høsten 2023. Men universitetet gir ingen garantier om at studiet blir etablert.

I flere tiår har våre naboland i Sverige og Danmark lagt penger og tid i utviklingen av skolefritidsordningen (SFO). Deriblant flere og lengre utdanningsløp. Norge tilbyr per nå ingen formell utdanning for dem som søker denne kompetansen. SFO plages av deltidskultur og gjennomtrekk og kvaliteten er svært varierende. Det kommer fram i forvaltningsrevisjonsrapporten om skolefritidstilbudet i Stavanger kommune.

Det ønsker Universitetet i Stavanger å endre. Fakultetet for utdanningsvitenskap og humaniora har utviklet en fullstendig bachelorgrad for å øke kompetansen i SFO.

– Det er helt åpenbart at dette er et studium som det er behov for, som alle ønsker og som det er sterk interesse rundt. Det er snakk om å gi en kompetanse til en profesjon som allerede finnes, på profesjonens egne premisser, sier Brita Strand Rangnes til RA. Hun er prodekan for utdanning ved fakultetet.

Hun understreker at selv om studieløpet er ferdigutviklet, gis det ingen garanti for at studiet kommer.

– Det gjenstår både finansiering til og formell godkjenning av studiet. Målet er at studiet er på plass høsten 2023, men universitetet kan ikke gi noen garantier, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

.

Kvalitet for barnas beste

– For meg handler det om kvalitet: det er en kjempeforskjell på det å ha ufaglærte, og det å ha utdannede ansatte. Hvis man får til heltidskultur, hvor de ansatte jobber både i SFO og skole, så kan det bygges både kompetanse og stabilitet, sier avdelingsleder SFO ved Jåtten skole, Mona Gjøse Skaaren og legger til:

– En nasjonal evaluering utført av NTNU fant at kun 9 prosent av ansatte i SFO har universitet- eller høyskoleutdanning, mens 27 prosent har fagbrev. Resten av de ansatte er ufaglærte. Det er ganske bekymringsfullt, og gjør også at SFO har et dårlig rykte.

Jåtten skole trekkes fram av forvaltningsrevisjonen som et godt lokalt eksempel, hvor det ble satset på heltidsstillinger for SFO-ansatte allerede for ti år siden. Jåtten skole ble opprinnelig løftet frem i en stortingsmelding november 2019. Bakgrunnen for satsingen var den gang at en tredjedel av SFO-ansatte sluttet etter hvert år.

– SFO har nå fått et viktig samfunnsmandat gjennom ny nasjonal rammeplan. SFO er en utrolig viktig oppvekstarena i barnas liv, så det skulle vært en selvfølge og et minimum med kompetanse i SFO for barnets beste, sier Skaaren.

SV-politiker og leder i utvalg for oppvekst og utdanning, Eirik Faret Sakariassen, forteller at han er stolt av Stavangerbarnehagen.

Faret Sakariassen: – Viktig både nasjonalt og lokalt

Et vesentlig mål i utdanningsløpets utforming, er at nåværende SFO-ansatte skal kunne sikre seg kompetansen mens de er i jobb.

RA erfarer at kommunen vurderer tiltak som tilrettelagt arbeidstid og andre virkemidler for ansatte i SFO.

UiS understreker at den nøyaktige utformingen vil annonseres når studiet eventuelt er ferdigbehandlet. Om studiet skulle komme på plass, vil det bli den første av sitt slag i Norge.

Eirik Faret Sakariassen (SV) er leder for Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune, og sitter i arbeidsgruppen som jobber for å få realisert dette studiet.

– Det vil være veldig viktig, både for oss lokalt og nasjonalt, for å styrke kvaliteten i SFO. Noen steder er den god, mens andre steder er den ikke god nok. Nå har vi en nasjonal rammeplan for å bygge ut kompetansen. I Stavanger vil vi at våre ansatte i SFO får videreutdanning, fordi SFO skal være en mer integrert del av skolen og by på kvalitet, sier Eirik Faret Sakariassen til RA.







Mer fra Dagsavisen