Nyheter

Forbrukerøkonom advarer : - Studentene har en utfordrende høst i vente

Mange studenter sliter med økonomien på grunn av lavt studentlån og dyre leiepriser . Resultatet er at mange må jobbe ved siden av studiet og om sommeren for å ha råd til å dekke livs-oppholdskostnader.

Ina Helen Michaelsen (19) har sommerjobb på Mosvangen Camping og jobber gjerne ekstra for å få inn mer penger. Lønnen hennes skal gå til å betale for leie og mat når hun skal ta et årsstudium i utviklingsstudier i Oslo.

– Vi får jo alt for lite fra lånekassen i forhold til det som er utgiftene. Sånn greit nok at du kan si at vi får mer enn det andre land får, men det er jo alt for lite i forhold til hva mat og de forskjellige utgiftene er, sier hun.

I tillegg til at prisene på å leie bolig har økt i år, er det også utfordrende å finne et sted å bo på grunn av mengden studenter i forhold til boliger.

Det er jo synd at man skal miste de somrene når man er ung til å jobbe.

—   Sara Bianca Beitz
Stavanger studie oslo bolig

Delte på TikTok

På en onsdags ettermiddag, etter syv lange timer på jobb delte Michaelsen en video på TikTok i håp om å finne en løsning på boligproblemet.

– Legit hvorfor er det så vanskelig å finne sted å bo i Oslo. Lett over hele Finn og Hybel.no, prøver lykken på TikTok som Camilla”, skrev hun.

Hun er en av mange studenter som har slitt med å finne seg et sted å bo til studiestart. Årets studentboligundersøkelse fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at kun 14,6% av landets studenter får tilgang til en studentbolig.

– Det har ordnet seg nå da. Jeg har fått et rom i et bofellesskap som er helt greit, sier hun.

Pengene hun tjener fra å jobbe på Mosvangen Camping i sommer, skal brukes på å betale for nødvendige livskostnader, for etter leie sitter Michaelsen igjen med rundt 1500 kroner på stipendet.

– Det er jo sykt kjipt, i alle fall når du jobber hele sommeren og ser pengene komme inn på konto, men de kan du faktisk ikke bruke fordi de skal gå til et lån og sånne kjipe ting, sier hun.

Politisk rådgiver for Kunnskapsdepartementet, Signe Bjotveit, forteller at utdanningsstøtten er lagt opp sånn at studentene kan arbeide ved siden av studiene.

– Den skal bidra til å dekke livsopphold under utdanningen, og så ser vi positivt på at studenter får viktig erfaring på arbeidsmarkedet og blir bedre rustet for arbeidslivet som venter etter studiene, sier hun.

Michaelsen tror at den balansen som forventes er vanskelig for mange.

– Det passer seg ikke så godt å jobbe når studiet legger opp til at du skal bruke hele dagen på å studere, mens regjeringen legger opp til at du skal jobbe ved siden av. Da er det liksom ikke nok timer i døgnet til at det skal gå rundt, sier Michaelsen.

Dette er lederne i studentorganisasjonen i Stavanger StOr enige i.

– De fleste som har styrt kunnskapsdepartementet sier det er bra for arbeidserfaringen, men det høres mer ut som en dårlig unnskyldning for å ikke ha prioritert mer penger til å øke studiestøttenen, sier nestleder i Stavanger StOr, Jonas Molde Hollund.

Stavanger StOr studentorganisasjon

Rekker ikke til

I Norge er det gratis å studere og studentene får støtteordninger, men på tross av dette er realiteten til mange; dyre boforhold og trange matbudsjett.

– Det blir vanskelig å fokusere på studiet når du ikke vet om du får betalt regningene dine, sier Hollund.

I følge Lånekassen ligger basislånet til studenter på rett under 129.000 kr, som fordeles på elleve måneder. Det vil si at studenter uten jobb ligger over 100.000 kr under fattigdomsgrensen i Norge som ligger på 240.000.

– Det er provoserende å høre av de eldre generasjonene at studenttilværelsen er den beste tiden i livet ditt, men det er noe annet når du lever i fattigdom, sier leder for studentorganisasjonen i Stavanger StOr, Sara Bianca Beitz.

Hun forteller om skrekkhistorier fra koronatiden hvor studenter måtte flytte hjem og ta opp kredittkortlån fordi de ikke hadde råd til å betale for basiskostnader.

– Mitt største ønske er at ingen studenter må flytte eller avslutte studiene sine på grunn av økonomien, det ville vært det absolutt verste senarioet, sier hun.

Situasjonen blir heller ikke enklere for studentene med prisøkningene i år.

– De høye strømprisene og matprisene går veldig ut over noen som har så lite fleksibelt budsjett som studentene har, sier Beitz.

Siviløkonom, Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen, forteller at til og med før prisøkningen så var ikke studiestøtten på langt nær kok til å dekke livs-oppholdskostnader for studenter.

– Politikerne burde vite at den studiestøtten som gis, ikke er høy nok til å sørge for at man kun kan studere, sier han.

BEVISST BRUK: – Vær bevisst den store pengeslumpen som kommer! råder siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent fra TV-programmet Luksusfellen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Flest studenter som jobber

Resultater fra Eurostudent VII-undersøkelsen (2019), viser at 53 prosent av norske studenter jobber gjennom hele semesteret.

– Norge er på toppen i Europa blant studenter som jobber ved siden av studiene i forelesnings perioden. Det er ikke nødvendigvis en bra plass å være på topp, sier Kvadsheim.

Han legger til at det rett og slett er en nødvendighet for studentene at de jobber ved siden av studiene eller i sommerferien, for at økonomien skal gå rundt. Spesielt gjelder dette for studenter som Michaelsen som skal studere i storby. Lederen i Stavanger StOr synes ikke det er greit å forvente.

– Selv så har jeg både vært student både med og uten jobb, og jeg må si at uten en jobb ved siden av, så er det nesten umulig å få det til å gå rundt, sier Beitz.

Utfordringen er at studentene gjerne må jobbe en relativt stor andel ved siden av det som allerede regnes som et fulltidsstudiet, og derfor krever fulle arbeidsdager.

– De ville aldri sagt det om en gruppe som hadde fulltidsjobb, men som ikke fikk nok penger, at det bare er å ta opp en deltidsjobb ved siden. Det viser at de ikke anerkjenner fulltidsstudiet, sier hun.

Kvadsheim peker på de forholdsvis høye boligkostnadene som hovedgrunnen til at studentene må jobbe så mye ved siden av.

– Det har jo økt mye, også leieprisene, og det er veldig vanskelig å komme seg inn på leiemarkedet for studentene nå i høst, sier han.

Det var dette Michaelsen opplevde da hun skulle finne seg bolig i Oslo. Ikke bare var prisene høye, men det var vanskelig å finne noe ledig i det hele tatt.

– De som tok kontakt etter videoen jeg delte, hadde plass i kollektiv til 9.500 kr i måneden, som er litt utenfor mitt budsjett, sier hun.

Det viktigste er at jobb ved siden av studiet er en fin ting, at du jobbe med siden av studiet er en uting.

—  Joakim R. Ramsland
Lån SIFO student budsjett

---

SILJE SANDMÆL OG HALLGEIR KVADSHEIM SINE RÅD TIL STUDENTENE:

- Lag en CV med referanser når du skal søke bolig.

- Lei ut tingene dine hvis du har en sykkel, kano etc. som ikke brukes.

- Du kan jobbe for opptil 6000 kr hos en familie uten å skatte.

- Sett deg inn i hva du har og hva du prioriterer å bruke penger på.

---


Mer fra Dagsavisen