Nyheter

Strøm-krisen: Eierkommunene vil utforske hva Lyse kan gjøre

- Må se på dette sammen med Lyse, sier fungerende ordfører i Stavanger, Dagny S. Hausken (Sp), som også krever tiltak fra regjeringen. - Urettferdig, våre bedrifter skal også overleve, sier hun.

23. august skal de 14 eierkommunene til Lyse ha møte med Lyse om strømkrisesituasjonen. Fungerende ordfører i Stavanger, Dagny S. Hausken (Sp), vil ha kraftselskapet på banen for å finne ordninger som kan hjelpe næringslivet i den vanskelige strømsituasjonen.

– Vi er i en krisesituasjon. Spesielt for næringslivet. Vi må ha målrettet tiltak og vi må vite ringvirkningene av det vi gjør. Jeg håper vi kan drøfte hva Lyse kan gjøre. Om det er fastprisavtaler til bedriftene. Stavanger kommune merker også de høye strømprisene. Kanskje det er også aktuelt å ta ut et større utbytte. Dette er uansett komplisert. Mange hensyn må tas. Jeg tror Lyse er lydhøre overfor eierne sine, sier Hausken til RA.

De 14 eierkommunene er Stavanger, Sandnes, Sola, Time, Klepp, Hå, Randaberg, Egersund, Strand, Hjelmeland, Gjesdal, Lund, Bjerkreim og Kvitsøy. Stavanger har den største eierandelen, 43 prosent. I 2020 utbetalte Lyse 779 millioner kroner til eierkommunene.

Hausken er usikker på om det er mulig å få til egne, lokale ordninger for næringslivet lokalt.

– I møtet med Lyse ser jeg fram til å høre om mulighetene som finnes, sier hun.

Støre-møte

Tirsdag kveld hadde Ap-ordførere et digitalt møte med statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Det kom ingen nye tiltak eller løsninger på kraftkrisen etter møtet.

– Vi ble ikke presentert for nye løsninger i møtet i kveld, men forstår at det jobbes med konkrete tiltak, skriver fylkesleder Frode Fjeldsbø i Arbeiderpartiet Rogaland i en SMS til NTB.

Han var blant Ap-ordførere og lokalpolitikere som tirsdag kveld deltok på møtet med partiledelsen. Blant temaene på dagsordenen var kraftkrisen og de skyhøye strømprisene som skaper problemer i store deler av landet.

– Våre bedrifter skal også overleve

Sp-politikeren krever også tiltak fra regjeringen.

– Jeg forventer at det skjer noe. At regjeringen kommer med akuttiltak. Jeg vet de har jobbet lenge med dette og at de ser langsiktig. Jeg er opptatt av at regjeringen forstår situasjonen som Sør-Vestlandet er i akkurat nå. Resten av Norge sliter ikke på samme måten. Det er urettferdig. Vi må ha konkrete tiltak så fort som mulig. Vår landsdel har dyrere strøm enn resten av landet, sier Hausken.

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 0,016 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 0,018 kroner. I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,39 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,47 kroner.

– Jeg unner Midt-Norge og Nord-Norge billig strøm – for all del, men vi kan ikke ha så store forskjeller i Norge. Vi bor i det samme landet. Våre bedrifter skal også overleve, sier Hausken.

Fyllingsgraden i Øst- og Sørvest-Norge var på det laveste nivået målt i uke 30 de siste 20 årene. I Øst-Norge var fyllingsgraden 67,5 prosent, mens det i Sørvest-Norge lå på 49,3 prosent. Det er lavere enn det er blitt målt i uke 30 de siste 20 årene. Det viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), melder NTB.

– Staten må på banen, ikke Lyse

Stanley Wirak (Ap), ordfører i Sandnes, mener det er først og fremst regjeringen som må på banen. Ikke nødvendigvis Lyse.

– Om Lyse skal begynne å «dele ut», hvem skal de dele ut til? Kunder i egen kommune? Kunder i eierkommunene? Det er jo kunder i Lyse som ikke bor i vår region. På dette møtet ser jeg for meg at vi må finne ut hva som er situasjonen i Lyse og hva som er mulighetene. Det er mange eiere. Eierne må være enige, sier Wirak og fortsetter:

– Det vi trenger er statlige ordninger. Vi har relativt gode ordninger for privatpersoner. Nå må vi se på næringslivet. Jeg har full tillit til regjeringen. Hadde dette vært enkelt, hadde vi hatt ordninger på plass. Det er viktig å sørge for at Norge ikke bryter internasjonale avtaler. Struper vi eksporten, kan de strupe Norges muligheter til å kjøpe når vi trenger det. Det er mange hensyn å ta, sier Wirak.

Mer fra Dagsavisen